Politică

EXCLUSIV EVZ. BOMBĂ ÎN POLITICA ROMÂNEASCĂ! Marga, turnător la Securitate

Ziarul de Vrancea
30 aug 2012 1374 vizualizări
Consiliul pentru studierea arhivelor securităţii pare să fi descoperit în arhive documente care pun într-o nouă lumină relaţia lui Marga cu regimul Ceauşist. Marga a avut o carieră clasică de turnător și a intrat în atenția CNSAS în calitate de ministru.

 

Legăturile lui Andrei Marga cu fosta Securitate vor fi analizate la 11 septembrie de către CNSAS, afirmă surse din PNL.

CNSAS a anunţat încă din luna mai că îl va verifica, după ce fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a sugerat că fostul rector ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ Andrei Mureşan. De fapt, el ar fi avut mai multe nume de cod și ar fi turnat la Securitate inclusiv cetățeni străni. 

CNSAS caută la SIE

Faptul că CNSAS analizează şi, probabil, va da şi un vot arată că în arhivă au fost descoperite documente care indică posibile conexiuni cu aparatul de represiune. "Dacă există un alt dosar, acesta este la SIE sau a fost predat de la SIE la CNSAS", au declarat, la începutul lunii mai, surse din CNSAS.

Marga se pare că are şi un dosar de urmărit, dar acest fapt nu exclude şi posibilitatea ca el să fi fost şi turnător. Surse din PNL susţin că fostul rector ar fi fost schimbat de la conducerea MAE tocmai pentru că era anticipat un scandal în legătură cu relaţia cu Securitatea şi ar fi fost afectată imaginea internaţională a României.

La 9 mai, premierul Ponta declara că-l va schimba pe şeful diplomaţiei dacă se va dovedi că a cooperat cu securitatea. La începutul lui august, premieru l-a schimbat pe Marga de la MAE fără explicaţie. Totuşi, PNL şi PSD au anunţat că îl susţin pentru funcţia de preşedinte al ICR.

Marga: "N-am teamă"

Marga a negat vehement posibilitatea să fi colaborat cu Securitatea. "Lăzăroiu fabulează, şi în acest caz este vorba de o fabulaţie. Se poate verifica dosarul meu, a fost verificat de «n» ori, nu vă ascund, se poate verifica încă o dată, nu am nicio teamă. Nu m-a chemat nimeni să cooperez cu Securitatea, nu am cooperat, nu am semnat nimic, am conştiinţa absolut curată", a spus Marga, la 8 mai.

El a adăugat că va demisiona din MAE dacă apare dosarul său de colaborare cu Securitatea, dar nu are emoţii. În 2007, CNSAS a emis Decizia 1516/10.05.2007 prin care se certifica faptul ca actualul ministru "nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste".

"Nu m-a chemat nimeni să cooperez cu Securitatea, am conştiinţa absolut curată."
ANDREI MARGA, fost ministru de Externe

Veriga de legătură cu Vladimir Putin

Evenimentul Zilei a scris, la 12 mai, despre relaţia dintre Marga şi Vladimir Filippov, presupus ofiţer al serviciilor secrete ruseşti şi prieten cu Putin. "Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filippov, care îmi spunea că România vrea să cucerească teritorii. Şi i-am arătat cât de greşită e această percepţie", mărturisea Marga.

Un jurnalist de la Chişinău, Petru Bogatu, a arătat că Filippov a fost secretar de partid la Universitatea Lumumba, patronată de GRU, serviciul de spionaj al armatei ruse. Aici ar fi învăţat, printre alţii, Carlos Ramirez Sanchez, teroristul poreclit "Şacalul".

Apartenenţa la GRU a lui Filippov şi gradul de colonel au fost dezvăluite la sfârşitul anilor 90 de către ziarul Moskovski Komsomoleţ. Marga, în calitate de rector al Universităţii Babeş Bolyai, i-a înmânat lui Filippov titlul de Doctor Honoris Causa. Fillipov a fost şi ministru al Învăţământului, în Rusia, între 1998 şi 2004.

El ar fi ajuns în acest post la insistenţele comuniştilor lui Ghenadi Ziuganov, mai arată jurnalistul Petru Bogatu. Pe atunci, lui Fillippov i se spunea "ministrul prieteniei între popoare".


Cititi mai multe pe:

www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.