Politică

Comisia Europeana ii da cu raportul in cap lui Ponta: De-a lungul celor cinci ani, au existat progrese semnificative in Romania. Fara ultimele evenimente, am fi vazut, intr-adevar, un altfel de raport

Ziarul de Vrancea
18 iul 2012 926 vizualizări
Declaratia dura ii apartine lui Mark Gray, purtator de cuvant al CE



Comisia Europeana prezinta astazi raportul definitivat privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie referitor la Romania si Bulgaria, care evalueaza progresele inregistrate de cele doua tari in reforma justitiei in cei cinci ani de cand au devenit membre UE.



CONFERINTA DE LA BRUXELLES, LIVE TEXT

UPDATE 15.03 Gray: "De-a lungul celor cinci ani, au existat progrese semnificative in Romania. Fara ultimele evenimente, am fi vazut, intr-adevar, un altfel de raport. "

UPDATE 15.00 Gray: "Este de la sine inteles ca, in cazul Romaniei, MCV va continua. Ba mai mult, am decis sa adoptam un nou raport la sfarsitul acestui an, pentru a evalua in ce masura au fost rezolvate problemele din acest moment".

UPDATE 14.57 Gray: "In cazul Romaniei, institutii precum DNA si ANI au demonstrat determinarea pentru combaterea coruptiei. In ciuda progreselor, raportul concluzioneaza ca obiectivele MCV nu au fost atinse. In unele zone, a inceput implementarea legilor, insa in altele inca se lasa de asteptat."

UPDATE 14.55 Gray: "Daca ne uitam la ambele tari, constatam ca au existat progrese, dar reforma judiciara nu este inca sustenabila. MCV va continua pentru ambele tari. Inchiderea mecanismului depinde de atingerea obiectivelor, de a indeplini toate criteriile stabilite de Comisie".

UPDATE 14.50 Mark Gray, purtator de cuvant al CE: "Exista un eurobarometru pe MCV care ofera o privire de ansamblu asupra opiniei publice referitor la cele doua tari. Eurobarometrul a aratat ca 78% dintre bulgari si 72% dintre romani sustin rolul UE in combaterea problemelor pe Justitie".

UPDATE 14.41 Ponta: "Justitia din Romania si sistemul anticoruptie arata exact asa cum este el prezentat in raportul Comisiei Europene".

UPDATE 14.40 Ponta: "Sunt dispus la orice fel de sacrificii politice ale coalitiei de guvernare pentru implementarea recomandarilor CE, deoarece pentru mine imaginea Romaniei si respectabilitatea in Europa conteaza in fata unui razboi nedrept si mincinos purtat din tara spre exterior. Sunt convins ca Romania isi va recastiga un prestigiu care a fost in mod nedrept atacat din motive politice de un grup politic din Romania".

UPDATE 14.35 Ponta: "Cele 11 intrebari legitime ale Comisiei Europene au primit un raspuns. Imi asum intreaga responsabilitate ca prim-ministru ca aceste raspunsuri si aceste obligatii sa fie puse in practica".

UPDATE 14.34 Victor Ponta, reactii la raportul MCV: "Consider acest raport unul echilibrat, corect, din care Romania trebuie sa extraga concluziile necesare. As vrea sa imi exprim satisfactia pentru modul obiectiv in care presedintele Barroso a prezentat astazi aceste concluzii".

UPDATE 14.32 "Romania s-a indepartat de pe marginea prapastiei, dar e nevoie de continuarea monitorizarii. Am cerut sa existe un nou raport pentru Romania la sfarsitul anului, pentru a vedea in ce masura problemele actuale au fost rezolvate".

UPDATE 14.30 "Premierul Ponta s-a angajat sa respecte toate recomandarile Comisiei, inclusiv abrogarea ordonantelor de urgenta. Raportul adoptat azi recunoaste progresul reformei pe justitiei din ultimii ani, dar include si recomandari pentru progresele inca necesare".

UPDATE 14.25 Presedintele CE, Jose Manuel Barroso: "Evenimentele din Romania din ultimele trei saptamani au fost motiv de ingrijorare pentru CE. In fiecare stat membru, avem nevoie de respect pentru institutiile democratice si statul de drept. Evenimentele din Romania ne-au zdruncinat increderea. Luptele politice nu justifica subminarea principiilor democratice".

Sursa:gandul.info

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.