Politică

De ce nu-i mai place premierului limba germană

Ziarul de Vrancea
15 iul 2012 1271 vizualizări
La o ceremonie organizată de Ziua Franţei la Bucureşti, Victor Ponta a ironizat germana de faţă cu ambasadorul Berlinului n ulterior, acesta i-a replicat că nu este nevoie să cunoască această limbă pentru a putea dialoga cu politicienii din Germania

Prezenţi la sărbătoarea zilei naţionale a Franţei, la Ambasada acestei ţări la Bucureşti, premierul Victor Ponta şi ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, au avut un schimb de replici pe tema importanţei cunoaşterii limbii germane în negocierile de la nivel european, plecând de la o ironie din discursul primului-ministru ca urmare a criticilor dure primite din partea cancelarului Angela Merkel.
Pe fondul tensiunilor româno-germane apărute ca urmare a criticilor venite din partea cancelarului german Angela Merkel vizavi de schimbarea preşedintelui, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta şi-a început discursul de sâmbătă de la Ambasada Franţei cu o ironie vizavi de nemulţumirea transmisă de la Berlin, susţinând că ar fi cazul să înveţe şi limba germană. "România este o ţară francofonă şi francofilă. În ultimele zile am vorbit mult în franceză, engleză, portugheză, italiană... Din păcate, nu vorbesc germană. Trebuie învăţată şi germana, este foarte clar, în Europa de astăzi. Dar sunt foarte mândru să vorbesc franceza", a spus Ponta, în discursul său, în limba franceză, de la recepţia organizată de Ambasada franceză de la Bucureşti cu ocazia zilei naţionale a Franţei.

Ambasadorul Germaniei îl scuză

Ulterior, el a avut o mică discuţie cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, prezent la eveniment, care i-a spus premierului român că nu are nevoie să cunoască limba germană pentru a avea un dialog cu oficialii de la Berlin. "I-am spus că în Europa ar trebui să ştie două limbi ale ţărilor membre. El vorbeşte şi engleză şi franceză, cred că este foarte bine. Nu cred că are timp să înveţe germană zilele acestea. Oficialii germani nu îi cer premierului să vorbească germană, se poate să vorbească şi în altă limbă", a declarat ambasadorul Mettenheim.

Programul vizitelor la Paris şi Berlin, în aşteptare

Premierul Victor Ponta a mai declarat, sâmbătă, că vizitele sale anunţate la Paris şi Berlin nu vor avea loc mai devreme de referendumul din 29 iulie, însă ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, a declarat că nu ştie despre o solicitare a primului-ministru pentru o vizită la Berlin. Ministrul român al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat şi el jurnaliştilor, cu ocazia evenimentului de la Ambasada Franţei, că vizitele lui Ponta la Paris şi Berlin au rămas pe agendă, însă "stabilirea unui orar este mai dificilă". El a mai arătat că vizita la Paris a premierului Ponta ar putea avea loc "mai repede", însă şi aceasta este "în discuţie". "Cu Parisul eu cred că va fi mai repede, dar este în discuţie. Multe lucruri sunt în discuţie", a mai spus şeful diplomaţiei.

Schimbările din România, "inacceptabile" în ochii cancelarului german

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, cu exact o săptămană în urmă, că statul de drept a fost încălcat "în mod inacceptabil" în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. "Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene", potrivit unui comunicat al Executivului german. Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a fost convocat joi de cancelarul german, în contextul preocupărilor legate de măsurile Guvernului de la Bucureşti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
my self, acum 4299 zile, 15 ore, 46 minute, 2 secunde
oameni buni nu mai asteptati nimic de la cei care va conduc,faceti totul singuri,dar de bine calitate,faceti doar bine in jurul vostru,indrumati si pe altii sa faca la fel,nu va lasati calcati in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.