Politică

Ce s-a ales de intrarea la liceu: 14 elevi au devenit liceeni cu media 3

Ziarul de Vrancea
15 iul 2012 4309 vizualizări
Mediile de admitere la liceu sunt în scădere de la an la an, inclusiv la liceele bine cotate din judeţ u 11 licee nu şi-au ocupat locurile libere, dar directorii dau garanţii că profesorii nu vor avea de suferit, cel puţin în viitorul an şcolar din cauza nerealizării planului de şcolarizare u patru elevi nerepartizaţi au de ales între 300 de locuri libere din 11 licee

Media de admitere la liceu în acest an a scăzut cu mai bine de un punct, comparativ cu anul trecut. Ultima medie este 3,49 cu ajutorul căreia s-a intrat în acest an la Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea”, profilul “resurse naturale şi protecţia mediului”, specializarea “agricultură”. Anul trecut la acelaşi liceu şi aceeaşi specializare ultima medie de admitere a fost 5,07. Cea mai mică medie de admitere din acest an este a unui elev de la Şcoala Sihlea, care nu a scris nimic la Evaluarea Naţională, fiind notat atat la limba şi literatura romană cat şi la matematică cu 1 curat. Ceea ce l-a salvat pe acest elev este media anilor de studiu V-VIII care a fost de 5,98. Cu media 3,68 s-a intrat şi la Liceul Teoretic “Emil Botta” Adjud la profil real, specializarea “ştiinţe ale naturii”, una nouă pentru acest liceu unde anul trecut ultima medie de admitere a fost 4,31 la matematică-informatică. Şi la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş“ Adjud s-a intrat cu media 3,76 la “mecanică”, unde anul trecut ultima medie de admitere a fost 5,75. Cu medii mici s-a mai intrat la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” - 3,92 la “mecanică” (5,62 ultima medie din 2011), dar şi la Colegiul Auto “Traian Vuia” – 3,92 la specializarea “electric”. Ultima medie de aici anul trecut a fost 5,29. Media de admitere a scăzut de la 5,69 la 3,98 şi la Colegiul Tehnic “Ion Mincu”, la specializarea “electronică automatizări”. Scăderea mediei de admitere la aceste două ultime licee, Colegiul Auto “Traian Vuia” şi Colegiul “Ion Mincu” este pusă de oficialii liceelor şi pe seama dublării sau chiar triplării numărului de locuri la unele specializări. În total, anul acesta 14 absolvenţi de gimnaziu au intrat la liceu cu medii cuprinse între 3 şi 4, iar alţi 200 au medii cuprinse între 4 şi 4,99. Cei 58 de absolvenţi din alte judeţe au avut medii cuprinse între 3,76, cu care s-a intrat la Colegiul “Gh. Balş“ Adjud, şi 9,18, medie de intrare la Liceul ‘Emil Botta” Adjud.


Liceele consacrate şi-au menţinut statutul de elite


La polul opus se află Colegiul Naţional “Unirea” unde ultima medie de admitere, la profilul “ştiinţe ale naturii”, este 9,65, mai mare decat anul trecut, cand media de admitere la această specializare a fost 9,35. La matematică-informatică media din acest an este 9,25 în timp ce anul trecut a fost 9,17, la “ştiinţe sociale” s-a păstrat nivelul, anul acesta ultimul elev intrat avand 9,12 iar anul trecut 9,16. Cea mai mică medie de admitere la Unirea este la profilul “ filologie” – 9,08, cu numai 7 sutimi mai mică decat în urmă cu un an. La Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” ultimele medii de admitere au scăzut comparativ cu anul trecut. La “matematică-informatică” s-a intrat anul acesta cu 8,82, iar anul trecut cu 9,06, la “ştiinţele naturii”  ultima medie de anul acesta este 8,59, iar în urmă cu un an s-a intrat cu 8,91, la “ştiinţe sociale” ultima medie a fost 8,53, mai puţin decat în 2011 cand ultima medie era 8,87, iar la “filologie” s-a intrat cu 8,44. Şi la Liceul Pedagogic  se constată tendinţa generală de scădere a ultimei medii de admitere: 8,05 la “ştiinţe sociale” faţă de 8,69 anul trecut şi 7,58 la “filologie” faţă de 8,27 în urmă cu un an.


Peste 300 de locuri libere în 11 licee din judeţ


În liceele din Vrancea au mai rămas neocupate peste 300 de locuri libere, cele mai multe – 108- la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”. Mai sunt locuri libere la Colegiul Tehnic “Ion Mincu” – 49 locuri, Colegiul Tehnic “Traian Vuia” – 30 locuri, Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu şi Liceul Teoretic “Emil Botta” Adjud – cate 24 locuri fiecare, Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” Odobeşti – 21 locuri, Liceul Tehnologic “G. G. Longinescu” şi Liceul Mărăşeşti cate 19 locuri, Colegiul “Gheorghe Balş“ Adjud – 18 locuri, Liceul Tehnologic Panciu – 10 locuri şi Liceul Teoretic Dumitreşti – 3 locuri. Toate acestea nu vor mai fi ocupate avand în vedere că numai patru absolvenţi de gimnaziu au rămas nerepartizaţi. Cei patru, care provin de la Şcolile Coza, Tulnici, Valea Sării şi Nistoreşti, sunt aşteptaţi de astăzi şi pană pe 21 iulie la Inspectoratul Şcolar pentru a opta pentru unul dintre locurile libere. Potrivit reprezentanţilor IŞJ, cei patru au rămas nerepartizaţi întrucat au avut medii mici şi opţiuni insuficiente pe fişele de înscriere.


Catedrele titularilor nu sunt în pericol


Liceele şi-au întocmit planul de şcolarizare pentru 2012-1013 în funcţie de numărul elevilor clasei a VIII-a, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din drum. Mai bine de 100 de absolvenţi de gimnaziu nu au susţinut Evaluarea Naţională preferand să nu mai continue şcoala, alţi 90 au plecat să studieze în alte judeţe, iar 71 au plecat la familii în Italia. Este primul an în care liceele se confruntă cu lipsa elevilor. Şi aşa, repartiţia computerizată nu garantează liceelor că toţi aceşti absolvenţi îşi vor depune dosarele şi vor continua şcoala în învăţămantul preuniversitar. “Vom vedea ce vom face după ce îşi vor depune dosarele, dacă vor veni toţi”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic “Ion Mincu”, Vasile Lupu. Acesta spune că, în condiţiile în care la liceul pe care îl conduce au mai rămas 49 de locuri libere pentru anul şcolar următor, profesorii titulari nu vor avea de suferit. “Cadrele didactice titulare nu sunt afectate pentru anul şcolar 2012-2013. Pentru anul şcolar următor nu ştim ce vom face, probabil vom aborda o altă strategie. Noi speram şi în etapa a doua a repartizare, dar dacă nu mai sunt elevi care să vină la liceu  asta este. Dacă nu vom realiza numărul de elevi pentru fiecare clasă după ce vor depune dosarele, vom discuta despre o eventuală comasare pentru că nu putem funcţiona sub efectiv”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic “Ion Mincu”, Vasile Lupu. (M. VLĂDESCU)
Top 3 licee vrancene în funcţie de ultima medie de admitere:
1. Colegiul Naţional Unirea
-ştiinţe ale naturii -9,65;
-matematică-informatică -9,25;
-ştiinţe sociale -9,12;
-filologie – 9,08.
2. Colegiul Naţional Cuza
-matematică-informatică -8,82;
-ştiinţe ale naturii -8,59;
-ştiinţe sociale- 8,53;
-filologie -8,44.
3. Liceul Pedagogic “Spiru Haret”
-ştiinţe sociale – 8,05;
-filologie – 7,58.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.