Politică

Pasiunile consilierilor de Focşani: vile, maşini scumpe, timbre şi afaceri cu cosmetice

Iulia Crețu
13 iul 2012 17231 vizualizări
Consiliu Local pestriţ la Focşani: moşieri, pasionaţi de artă, afacerişti, fermieri sau iubitori de maşini scumpe u declaraţiile de avere ale aleşilor arată că banii sunt la fel de mulţi şi la PP-DD, PSD, PNL sau PDL u printre cei mai avuţi aleşi se numără Gabriel Necula, Liviu Oloeriu, Ionel Preda sau Lionida Milea u “băieţii răi” din PSD, Mersoiu şi Alecsandrescu împărtăşesc pasiunea pentru maşini scumpe, ambii conducand BMW-uri u liberalul Dan Buzoi a primit moştenire o colecţie valoroasă de timbre u ţărănistul Lilian Ilie a obţinut în 2011 venituri din afaceri cu cosmetice

Anii de criză nu i-au incomodat pe unii aleşi locali să acumuleze avere, ba din contra. Cei mai norocoşi sau mai chibzuiţi în a strange banii au reuşit ca în 2011 să-şi mai pună cate un bănuţ la bancă, să mai primească o donaţie sau chiar să îşi cumpere o maşină. Aşa cum era de aşteptat, în Consiliul Local Focşani sunt moşieri, dar şi “sărăntoci”. Niciunul dintre cei 20 de consilieri validaţi nu sunt însă în pericol să falimenteze. Bogătani sunt în toate taberele, de la pensionarii de lux din “Partidul OTV”, la moşierii şi băieţii răi cu BMW-uri din PSD, dar şi colecţionarii de artă liberali şi pană la directorii cu salarii mari de la PDL. Partidul extremelor, PSD-ul, strange laolaltă consilieri cu stare, aşa cum sunt Oloeriu sau Necula, dar şi social democraţi ceva mai modeşti, aşa cum declară că ar fi Vrabie sau Matişan. Deşi se laudă cu destui bani puşi la făcut pui prin bănci, unii consilieri locali au de returnat împrumuturi consistente luate în franci elveţieni în anii de boom economic.

Pensionarii militari bogaţi ai lu’ domnu’ Dan


Nici consilierii PP-DD nu-s chiar săraci

În grupul PP-DD, format din trei aleşi, cel mai bogat pare a fi Lionida Milea, care are două terenuri, un apartament, o casă în construcţie, două maşini şi conturi barosane în lei (200.000 lei), dar şi în euro şi dolari. Veniturile anuale ale lui Milea se întregesc din salariul de director general la o firmă, 4.634 lei, salariul soţiei de la Distrigaz de 29.142 lei, dar şi din pensia de 8.412 lei. Colega sa, Manuela Axente, are şi ea o mică avere, chiar dacă este mezina CL, la 27 de ani. Ea deţine un teren, un apartament, o maşină şi un cont de 31.000 lei. Anual obţine venituri din salariul de director economic de 25.845 lei şi cel de contabil de 2.820 lei. Aurel Bacu, liderul PP-DD, are un apartament, două maşini, dar şi o datorie la bancă de 65.000 franci elveţieni. Veniturile familiei sale se adună din pensiii, el avand pensie de militar de 44.328 lei, în timp ce soţia are 8.880 lei.

Necula şi Niţu – fermierii social democraţi

 

Grupul PSD este condus la bogăţie de viceprimarul Gabriel Necula

În randul social democraţilor, statului de moşier îl deţine, de departe, viceprimarul Gabriel Necula, cel care îşi strange banii din agricultură. El are două terenuri, trei spaţii comerciale, o casă, două tractoare şi o combină. Anul trecut a vandut un teren agricol. Are conturi în bancă de peste 300.000 lei şi i-a dat un împrumut surorii sale din America în valoare de 65.000 dolari. Necula are şi datorii la bancă în valoare de 250.000 lei. În 2011 a luat şi subvenţii de la APIA pentru îngrijirea pămantului de 15.635 lei. Anul trecut, a avut venituri de 524.000 lei de la Agroinvestments Moldova, la care se adaugă 322.000 lei de la Camera Agricolă şi aproape 70.000 lei din dobanzi bancare. “Viceprimarul fermier” a strans şi 83.850 lei din vanzarea produselor agricole. Deloc social democrat în declaraţia de avere nu pare nici Liviu Oloeriu, preşedintele PSD Focşani. El are un teren şi o casă la Goleşti, două maşini şi o remorcă, dar şi plasamente la firme din industria agro-alimentară de aproape 100.000 lei. Oloeriu are de returnat şi o datorie de 40.000 franci elveţieni. La capitolul venituri, familia Oloeriu a beneficiat în 2011 de cadouri de la rude, Alexandru Capră, rudă de gradul I, oferindu-i Gabrielei Oloeriu suma de 34.567 lei. Din salarii, s-au adunat 56.894 lei – el, şi 17.334 lei – ea. Soţii Oloeriu au încasat din asigurări 9.419,5 lei, dar şi din îndemnizaţia de consilier, 6.396 lei, şi alocaţia şcolară, 504 lei. Al doilea fermier din PSD de la Focşani, Radu Niţu, deţine patru terenuri, un apartament şi o casă. Acesta are bună parte din moşie la Mandreşti. Familia Niţu a obţinut în 2011 venituri de 2.295 lei, la care se adaugă salariul soţiei asistent medical de 2.405 lei şi îndemnizaţia de la CL de 6.600 lei.

Cel mai tăcut pesedist, avere frumuşică

Liderul grupului USL în CL Focşani, Cătălin Vrabie, are două terenuri, o maşină şi datorii de 25.000 euro la bancă. Din activitatea notarială, Vrabie a obţinut în 2011 14.000 lei, la care se adaugă îndemnizaţia de la conducerea ENET de 648 lei şi alocaţiile soţiei şi ale copiilor de aproape 4.000 lei. Nou intrat în CL, profesorul Enache Pătraşcu, care predă matematica la Colegiul “Unirea” din Focşani, are un teren, casă şi maşină şi de returnat la bancă un împrumut de 10.000 euro. El şi soţia, ambii cadre didactice, au acumulat din salariile de la catedră venituri totale în 2011 de 50.000 lei, la care s-au adăugat subvenţii de la APIA de aproape 400 lei. Unul dintre cei mai tăcuţi consilieri municipali de la PSD, Gabriel Pădineanu, se laudă cu o avere frumuşică. El are un teren, două case, trei maşini şi venituri de 27.127 lei, la care se aduagă cele de 15.240 lei ale soţiei plus îndemnizaţia de consilier local şi de la sindicatul CUP de 10.280 lei.

“Băieţii răi” ai PSD şi BMW-urile

“Băieţilor răi” de la PSD, lui Mersoiu (stanga) şi Alecsandrescu (dreapta), le plac nemţoaicele

Printre “sărăcuţii” de la PSD pare a fi, conform declaraţiei de avere postată pe site-ul ANI, fostul viceprimar Bogdan Matişan, care are o maşină şi venituri acumulate în 2011 de 32.604 lei de la Primăria Focşani şi 29.569 lei în dreptul soţiei sale, Cati, care lucrează la Direcţia de Statistică, ca director adjunct. Matişan a trecut în declaraţie şi veniturile din alocaţii ale băieţeilor, de 1.008 lei. Nou intraţi în CL Focşani, Ionuţ Mersoiu şi Dorian Alecsandrescu se laudă şi ei cu ceva avere şi în special cu maşinile lor BMW. Mersoiu are un teren primit din donaţie, un apartament, o maşină şi venituri de numai 4.080 lei din salariul de director economic la o firmă. Colegul său, Dorian Alecsandrescu, are două maşini şi venituri din contabilitate de 4.800 lei în 2011. Elena Balaban, consilier PSD la primul mandat, are un teren, un apartament, o maşină şi datorii de 55.000 lei. Anul trecut, cadrul didactic a strans 40.000 lei din salariu şi venituri Aracip.

Liberalul colecţionar de timbre din CL


La PNL, Dan Buzoi (dreapta), spune că are o valoroasă colecţie de timbre dintr-o moştenire
Cei trei liberali din CL nu stau nici ei foarte rău. Totuşi, din declaraţia de avere a viceprimarului Tudorel Trofin nu se înţelege prea bine de unde a avut bani să împrumute o rudă. Potrivit declaraţiei lui de avere, are trei terenuri, două case şi un împrumut dat Getei Trofin în valoare de 64.000 euro. Trofin a avut în 2011 venituri de la Anonimus Prest Răstoaca, agent vanzări, de 3.300 lei plus 256 lei ca preşedinte CA la Transport Public Focşani. Înglodat în datorii pană peste cap pare a fi şi liberalul Dragoş Horhocea, care derulează afaceri în domeniul turismului şi care declară un apartament şi datorii de 75.000 franci elveţieni. În 2011, se pare că la capitolul venituri a adus bani numai soţia consilierului local PNL, 22.400 lei. Moşieri sau nu, consilierii au şi pasiuni pentru artă. Consilierul liberal Dan Buzoi are un apartament, spaţii comerciale şi o colecţie de timbre dintr-o moştenire evaluate la 8.000 euro. Buzoi are datorii de 10.550 euro. În 2011, familia Buzoi a obţinut venituri de 36.000 lei, la care se adaugă ale soţiei de 48.000 lei şi pensia de 37.416 lei.

Lilian Ilie şi cosmeticele franţuzeşti

Nici democrat liberalii nu stau rău la avere. Liderul PDL Nicu Tănase deţine, potrivit declaraţiei de avere, trei terenuri, o maşină şi conturi de 45.000 lei. Tănase a obţinut venituri de la ARR, unde a fost inspector şef pană la schimbarea puterii la Bucureşti, şi de la Centrul de Pregătire Profesională, pe care nu le scrie în clar ci precizează doar “conform fişei fiscale”. În clar, Tănase declară 2.843 lei din îndemnizaţia de consilier local. Ionel Preda are un teren, o casă, maşină şi venituri consistente. Ca director la Electrica, Preda a luat anul trecut 106.477 lei, la care se adaugă 30.431 lei din venituri de tehnician, dar şi îndemnizaţia de 2.469 lei de la CL şi alţi 2.100 lei din chirii. Ecologistul Gheorghiţă Berbece are un teren, un apartament, o casă, maşină şi venituri din salarii şi alocaţii şcolare de aproape 15.000 lei. Ţărănistul Lilian Ilie a declarat că este posesorul unei maşini şi că în 2011 a strans venituri din salariul de director vanzări la Dornafarm, 10.032 lei, din activitatea ca şef depozit la o firmă de cosmetice, 8.400 lei, şi din salariul soţiei avocat, 5.000 euro. Declaraţiile consilierilor locali pot fi vizualizate pe site-ul declaratii.integritate.eu pentru că pe site-ul municipalităţii încă nu au fost încărcate. De altfel, pe www.focsani.info regăsim lista veche a Consiliului Local Focşani, din mandatul 2008-2012, semn că nimeni nu se preocupă de pagina de internet, în ciuda banilor frumoşi alocaţi pentru partea informatică. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Nicu Tanase- un om penibil, acum 2320 zile, 10 ore, 52 minute, 52 secunde
As vrea sa il reclam pe domnu Nicu Tanase la ANI, pentru ca se afla in incompatibilitate, ocupand mai multe functii publice in acelasi timp. Vreau sa il reclam pe Nicu Tanase, pe care il vom numi de citeste integral
Un locuitor al Popestiului, acum 2321 zile, 12 ore, 7 minute, 9 secunde
Din fericire il cunosc pe actualul viceprimar al Focsaniului inca de cand era mic,altfel nu mi-ar fi atras atat de tare atentia acest articol.Observ ca ati pus mare accent pe faptul ca si-a insusit citeste integral
Un locuitor al Popestiului, acum 2321 zile, 12 ore, 26 minute, 33 secunde
Dragi reporteri ai Ziarului de Vrancea,v-as ruga sa nu mai informati tendentios publicul ! In articolul de mai sus ati "strecurat" o greseala majora in legatura cu declaratia de avere a citeste integral
my self, acum 2321 zile, 17 ore, 40 minute, 41 secunde
..oameni buni nu mai asteptati nimic de la cei care va conduc,faceti totul singuri,dar de bine calitate,faceti doar bine in jurul vostru,indrumati si pe altii sa faca la fel,nu va lasati calcati in citeste integral
Oana, acum 2321 zile, 17 ore, 44 minute, 43 secunde
Dragii mei, ce faceti cu atita avere, o luati cumva cu voi pe lumea cealalta?.
ups, acum 2321 zile, 21 ore, 45 minute, 5 secunde
Nu isi pune nimeni intrebarea de unde acesti,, copii,, de 30 de ani au atatia bani si atata avere?????? Noi muncim o viata si nu avem.. pentru ca muncim corect ....Din corectitudine nu poti face citeste integral
vali, acum 2321 zile, 22 ore, 20 minute, 13 secunde
ce sa zaca in ea in afara de virusii luati de la bogdan, virusi pe care cica i-a dat si domnului consulier celmai mare...asa este ea, fata buna, da la toata lumea !
x, acum 2321 zile, 28 minute, 13 secunde
D-na Manuela Axente a omis sa mentioneze pasiunea pt "sotul" sau, d-l Vasile Bogdan, patronul SC Milcovul SA, care are in proprietate Hotelul Unirea, unde dansa este director economic si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.