Politică

Gheorghe Flutur: Sint «preferatul» pesedistilor

Silvia Vrînceanu Nichita
6 iul 2006 817 vizualizări
Ministrul Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, crede ca actuala putere nu a stiut sa se vinda electoratului pentru ca nu a mai cumparat presa cu publicitatea de stat. Fostul coleg de facultate al sefului Directiei Silvice Focsani este de acord ca hotii nu au fost scosi din codri. Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii si vicepresedinte PNL ne-a acordat un interviu.

R: D-le ministru, cind ati preluat puterea, s-au facut actiuni zgomotoase impotriva mafiei forestiere. In Vrancea, s-a inchiriat un elicopter pentru a se "scana" luminisurile din codri. Din pacate, dupa doi ani, in afara citorva dosare penale, nu s-a intimplat nimic? Ati dat la pace cu hotii?

Flutur: Chiar daca sint musafir in parte, as vrea sa va contrazic, pentru ca mi-am inceput mandatul cu verificarile din Vrancea. Chiar daca reluarea controlului silvic am facut-o undeva in primavara anului trecut, controlul silvic era atunci la Ministerul Mediului si va amintesc ca acea verificare care s-a lasat cu taierea de capete. Aveti dreptate in parte, deoarece, in justitie unii au reusit sa-si rezolve problema, dar au mai si pierdut procese.

R: Avem padurari acuzati ca au taiat mii de metri de lemne si sint invincibili.

Flutur: Cind am inceput controlul am mai "scuturat" acest sistem, o s-o facem si in continuare. Au plecat destul de multi afara ...

R: Au plecat, dar s-au intors ...

Flutur: Au fost repusi in sistem tot pe hotariri judecatoresti.

R: Este ceva de facut din punct de vedere legislativ?

Flutur: Trebuie sa recunoastem ca taierile au scazut comparativ cu anii din urma. Va amintesc ca am dat acea lege prin care am obligat ca paza silvica sa o faca si privatii care au paduri si deja avem foarte multe contracte. De asemenea, am elaborat noul cod silvic care este in proces de avizare. Codul silvic prevede sanctionarea cu infractiune a proprietarilor care-si taie propria padure. Tot ceea ce putem face este sa destituim si am fost nemilos. Acum discutam de disponibilizari, este vorba de circa

7000 de oameni, care prin retrocedarea padurilor ar putea sa fie transferati sau sa-si piarda locul de munca.


"Unii silvicultori au venit doar de poze cu mine"


R: Relatiile dintre Directia Silvica si Inspectoratul pentru Regim Silvic si Vinatoare nu sint prea fericite. Presa a scris ca exista frictiuni intre sefii celor doua institutii.

Flutur: Mie mi se pare corect, deoarece inspectoratul verifica respectarea legilor silvice, iar regia este cea care administreaza padurile statului. Daca exista o atitudine exigenta din partea inspectoratului, n-am decit sa ma multumesc ca exista acest lucru, pentru ca eu le-am cerut asta mereu, deoarece regia de stat, ca si proprietarii privati, trebuie controlati daca respecta legea.

R: Noi am avut impresia ca cei doi directori se lupta pentru favorurile dvs. Unul dintre ei, sustinut de catre deputatul Nini Sapunaru, celalalt de secretarul de stat Vasile Lupu. Asa a fost mesajul public care s-a lansat din anumite zone.

Flutur: Nici vorba! Secretarul de stat este intr-adevar de aici, dar eu nu as agrea asa ceva. Am fost nemultumit de atitudinea unor silvici de aici anul trecut, cind am venit la Vrancea sa ajutam niste

oameni din zona inundata, iar ei au venit doar de poze cu mine. R: V-au organizat o primire ca pe vremea lui Ceausescu sau ca la PSD, ca asa se intimpla in Vrancea ... Una peste alta, avem

oameni care au facut bani grei din taiatul ilegal al lemnelor.

Flutur: Chiar as vrea sa ma anuntati, ca sa iau palosul si sa tai. Oamenii mei din silvicultura chiar mi-au reprosat ca m-am ocupat mai putin in aceasta perioada de silvic si m-am ocupat mai mult de agricultura si de integrare.

R: Stim cu totii ca cei care fac afaceri, atunci cind se schimba puterea, vor sa-si caute umbrele politice. Acum, se spune ca unii dintre ei si-au gasit alti oameni care sa-i protejeze.

Flutur: Am avut discutii foarte serioase si cu Laurentiu Dumitrache (Seful Directiei Silvice - n.r.), care mi-a fost coleg de facultate, si i- am spus foarte clar in fata sa nu mizeze nici o secunda pe faptul ca am fost colegi, pentru ca eu vreau sa respecte legea. Asa se putea interpreta, mai ales ca am avut anul trecut un episod, dar a incasat-o de la mine atunci pentru gestul sau.

R: Aveti foarte multi colegi de facultate care ocupa functii in sistem.

Flutur: Facultatea de la Brasov era singura de silvicultura si are o logica. Nu putea sa aduca oameni de la Kiev sau din alta parte. Acesta este motivul.

R: A fost o generatie privilegiata din moment ce dvs sinteti ministru.

Flutur: Poate ca din cauza ca pentru prima data in Romania exista un minstru al agriculturii care sa provina din domeniul silvic.


"Sistemul crapa in momente critice"


R: Sa discutm putin despre gripa aviara, abia s-a ridicat carantina. Presa a scris ca nu a fost o mina eficienta care sa conduca ofensiva impotriva gripei aviare la nivel local. Oprisan a spart filtrele aviare ca sa ajunga la Bolotesti si sa incite lumea pentru a nu permite sacrificarea pasarilor, am avut un prefect care a condus aceasta criza mai mult din birou, un subprefect care s-a bagat in focarul de gripa aviara si a ramas acolo vreo citeva zile ... Cum catalogati ceea ce s-a intimplat?

Flutur: Am trimis si un om de la Bucuresti deoarece am vazut ca aici lucrurile nu sint in regula. Tentativa mea de preluare a Autoritatii Sanitar Veterinare nu a fost intimplatoare. Eu m-am explicat tot timpul ca, pentru a avea eficienta, trebuie sa ai butoane. Din pacate, toata analiza asta pentru care am facut-o noi nu s-a gasit solutia sa mearga in subordinea mea, ea a ramas la Autoritate, care este, practic, suverana in domeniu. Eu le-am cerut o restructurare din temelii deoarece raspund din punct de vedere

al coordonarii pe Integrare. Serviciile sanitar-veterinare vor fi restructurate. Lucram pentru ca s-a aratat o criza de sistem, care crapa in momentele critice. Avem foarte multe de schimbat.

R: Se vor lua masuri impotriva celor care au actionat "moale"?

Flutur: Categoric se va face o analiza. Acum avem misiuni de AUDIT de la Bruxelles in ceea ce priveste problemele veterinare si sintem foarte prinsi, dar nu ramin neverificate aceste situatii si o sa se ia masuri acolo unde se va considera necesar.


"Le e frica ca le mai descopar vreo dracie"


R: De ce nu s-a mai intimplat nimic dupa controlul pe care Corpul de Control al Ministerului Agriculturii l-a facut cu privire la privatizarea "Agroind", societate desprinsa din fosta gospodarie de partid, condusa de catre Horia Furtuna, vicepresedintele CJ? Ati anuntat ca dosarul a fost trimis la DNA. Cum ramine cu transferul a peste 1000 de hectare de teren din proprietatea statului in proprietatea unor firme private.

Flutur: Noi ce-am avut de constatat, am constatat. Am multe dosare la DNA si la Politie. Stiu ca este o problema aici cu suprafetele mari de teren intr-o zona foarte interesanta.

R: Ati recomandat atunci Prefecturii sa se inceapa actiuni in justitie, insa ele nu s-au facut.

Flutur: De la Corpul Control, dosarul a plecat la organele de cercetare. ADS-ul trebuie sa faca demersuri. Trebuie sa sesizati ca eu am trimis aceste dosare la DNA, insa eu mai mult nu pot face.

Daca voi fi sesizat de cineva, voi relua acele probleme.

R: Aveti mecanismul de a interveni pe acest fir astfel incit statul roman sa nu fie pagubit?

Flutur: 65 de dosare am livrat spre DNA de cind sint ministru cu astfel de inginerii funciare. PSD-ul stringe semnaturi impotriva mea pentru ca are frisoane, le este frica ca le mai descopar vreo

dracie facuta in mandat, sau chiar la ai nostri daca s-au jucat cu focul. Acum au inceput sa ne ceara mai multe detalii despre dosare mai ales dosarul privind privatizarea tutunului romanesc.


Anticipatele, "o solutie sinucigasa"


R: Ce parere aveti de deconspirarea domnului Felix?

Flutur: Eu sint pentru deconspirarea securitatii si militez pentru sanctionarea celor care nu au deconspirat tot pina acum, pentru ca noi am platit tribut acesti 16 ani si cred in nevoia de

transparenta, pentru ca nu putem intra in UE cu jumatati de masura.

R: Vom avea alegeri anticipate. Le vedeti oportune? Cind?

Flutur: Eu cred ca in acest an nu se va putea juca nimeni cu soarta Romaniei, e vorba de integrare. Noi avem un mandat clar sa ducem Romania catre Bruxelles. Ar fi o politica sinucigasa a oricarui partid politic sa se gindeasca sa se joace in acest an cu soarta Romaniei. Poate pina la 1 ianuarie ne mai trezim si noi, cei care ne certam mai des, poate ne vine mintea la cap.

R: Puteti sa trageti o concluzie dupa jumatate de mandat de guvernare?

Flutur: Dincolo de zbuciumul dintr-o coalitie, cred ca pentru populatia de rind si pentru democratie ar fi mai bine decit un partid monolit care in buncare facea stenograme si aflai peste doi ani ce ti se pregatea. In legatura cu cele 500 de zile de guvernare pot fi acuzat de subiectivitate, insa acest guvern si-a asumat multe raspunderi, mult mai mari decit PSD-ul, uneori cu costuri politice. E vorba de cota unica de impozitare, reforma pensiilor, reforma funciara, a justitiei, sint citeva dintre capitolele curajoase pe care le-am abordat. Faptul ca n-am stiut sa vindem, este si pentru ca n- am mai platit publicitate de stat, sau pentru ca n-am mai avut acel sistem politienesc prin care sa scoatem deconcentratele sa laude cel mai iubit conducator pe sate, cum a facut PDSR-ul. Dar nu ne pare rau... Cred insa ca trebuie sa lasam la o parte gilceava politica si sa ne apucam mai mult de finalizarea proiectelor pentru ca mai sint sub 200 de zile pina la integrare si noi trebuie sa ne descarcam de un vot. Noi am fost incarcati cu un vot de incredere. Cred ca am gresit ca am lasat PSD-ul sa treaca de la termopanele din Zambaccian la ofensiva pe motiuni. Nu trebuia sa-i lasam, pentru ca nu li s-au prescris actele.


"PSD-ului i s-a facut dor de putere"


R: Aveti vreo strategie cu consiliile judetene sau asteptam 2008? Nu faceti nici o ofensiva la nivel local?

Flutur: Reorganizarea administrativa a fost si este o discutie intre noi. Dar repet, toate le-am lasat in plan secund si am dat drumul la Integrare. Eu am dus pe umeri 60% din Integrare, deoarece in

agricultura este integrarea. Eu cred ca s-a muncit enorm la aceasta guvernare. N-am stiut sa ne vindem foarte bine ce am facut, au mai aparut si tensiuni interne si am dat voie sa creasca PSD-ul, caruia i s-a facut dor de putere dupa 18 luni. Eu cred ca sint «preferatul» pesedistilor pentru ca nu i-am iertat niciodata si pentru ca ei si-au pierdut electoratul rural, a lui "bunicuta". In toate motiunile, cu mine incep. Si de gripa aviara si daca bate grindina ... eu sint vinovat. In perioada lor am fost cel mai surghiunit parlamentar al Romaniei. Desi nu am avut nici o afacere, mi-au facut dosare care sint in stenogramele lor.

R: In 2004, Vrancea era vazuta ca o encalva pesedista, impachetata in "provincie europeana". Cum vedeti acum Vrancea?

Flutur: Vrancea se apropie de starea de normalitate. Starea de normalitate consta in faptul ca a venit Ministrul Agriculturii, iar un batrinel a avut voie sa-i spuna ce vrea. Cred ca pe vremea celorlalti erau covoare rosii si impresari. Neplatind publicitate de stat, se ajunge la o stare de normalitate. Lumea s-a desteptat foarte mult. Te citeste printre rinduri. Ii compatimesc pe pesedisti pentru ca sint tributarii scolii lui Cosminca si vor plati pentru asta.


A consemnat Silvia VRINCEANU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.