Politică

Primarul Aur al Bogheştiului are cinci case, iar cel de la Urecheşti 23 de terenuri

Ziarul de Vrancea
8 iul 2012 10833 vizualizări
Vrancea are 13 noi primari aleşi pe 10 iunie.Cei mai mulţi au avut afaceri înainte, iar ceilalţi au fost bugetari sau pensionari .Reporterii noştri vă spun cat de înstăriţi sunt nou intraţii în randul edililor locali pentru că unii excelează la capitolul ceasuri scumpe, maşini, case şi terenuri Sandu Aur, noul primar din Bogheşti, are o pasiune exclusivistă: ceasurile scumpe. Ultimul l-a costat 9.000 de euro.

Din cei 13 primari nou aleşi de vranceni, opt s-au ocupat cu diverse afaceri înainte de alegerile locale din 10 iunie: comerţ, exploatarea lemnelor, morărit sau agricultură. Cel mai înstărit pare a fi Sandu Aur din comuna Bogheşti, cu cinci locuinţe, două ceasuri în valoare de 13.000 de euro şi 2 miliarde lei vechi caştigaţi anul trecut din arendă. Primarul din Dumitreşti, social-democratul Petrică Dogaru, a lucrat la Direcţia pentru Protecţia Copilului Vrancea, dar are şi magazin şi bar în comună. Nistor Bratosin, noul primar al Urecheştiului, are 23 de terenuri agricole, intravilane sau forestiere, dar şi trei case şi patru maşini.

11 primari au luat contact pentru prima dată cu administraţia publică locală după alegerile din 10 iunie. Alţi doi şi-au recaştigat funcţiile după patru ani de pauză. De obicei, atunci cand se schimbă cineva din funcţie lumea spune “să mai fure şi altul”.

Din acest punct de vedere este interesant de văzut cu ce bagaj au venit noii primari, atat cei care ocupă funcţiile pentru prima dată, cat şi cei care au stat patru ani pe tuşă. Sandu Aur, noul primar din Bogheşti, pare a fi de “aur” la capitolul avere, aşa cum îi este şi numele. Împreună cu soţia, acesta deţine nu mai puţin de patru terenuri în intravilanul Galaţiului, cu o suprafaţă de 8.900 mp, achiziţionate în perioada 2001 – 2004. Tot în oraşul de la malul Dunării, noul primar din Bogheşti are patru locuinţe. La acestea se adaugă şi o locuinţă în comuna în fruntea căreia tocmai a fost ales luna trecută. Sandu Aur are 2,7 ha de teren agricol în judeţul Galaţi şi încă 40 de hectare în Bogheşti. Primarul se plimbă cu un autoturism Renault fabricat în anul 2005. În schimb, edilul are un tractor marca Claas, din 2010, care l-a costat 104.000 euro. Sandu Aur pare a avea o pasiune pentru ceasuri, avand în vedere că în anul 2007 şi-a cumpărat un ceas în valoare de 9.000 de euro, iar în 2010 un altul, pentru care a scos din buzunar 4.000 de euro. Sursele de venit pentru această avere destul de consistentă vin din afacerile pe care le-a avut primarul Bogheştiului: 12.400 lei ca administrator al firmei sale şi 200.000 de lei din arendă. Soţia sa a caştigat anul trecut 14.000 lei ca asistent medical la Spitalul Judeţean din Galaţi. 

Primarul din Campuri are 40 de hectare de pădure

Cei mai mulţi dintre primarii noi au ca preocupare afacerile. Poate astfel se explică informaţiile care au circulat în perioda alegerilor, potrivit cărora unii dintre ei au cheltuit sume foarte mari, de ordinul miliardelor de lei vechi, pentru a se asigura că vor caştiga mandatul. Însă, în comparaţie cu edilul din comuna Bogheşti ceilalţi primari par săraci. În general, aceştia şi-au trecut în declaraţiile de avere casa, maşina şi veniturile de la firmele lor. Petrică Dogaru, care a revenit la conducerea Dumitreştiului după patru ani de pauză, a trăit în perioada absenţei din administraţie, din salariu şi din afacerile derulate în comuna în care trăieşte. Aici are un apartament şi două case construite de el, în 2003 şi 2010. Primarul a caştigat anul trecut din salariul de la Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi chirii suma de 19.200 lei, la care se adaugă 5.000 lei din asigurări, 6.000 lei din activităţi agricole şi 12.000 lei de la magazinul şi barul său. În total, 41.200 lei. Soţia sa a caştigat la radul său 29.000 lei din salariu şi pensie. Costel Mateiu, noul primar PSD de la Campuri, confirmă prin declaraţia sa de avere legătura cu familia “toporatorilor” din comună. Cu toate că nu are niciun venit, asta dacă nu punem la socoteală alocaţiile copiilor, social – democratul a cumpărat în ultimii ani 40 hectare de pădure şi plăteşte ratele la un credit de 30.000 de lei contractat în anul 2005.

Primarul Urecheştiului, “latifundiarul” cu 23 de terenuri

Democrat – liberalul Nistor Bratosin, noul primar din Urecheşti, se remarcă prin numărul foarte mare de terenuri deţinute, împărţite în 23 de loturi. Suprafaţa acestora nu este însă foarte mare: 32.055 mp teren agricol, 16.916 mp intravilan şi 15.877 mp pădure. Unele loturi sunt cumpărate, altele moştenite. Noul primar a dat dovadă de aceeaşi “frenezie” şi la case, achiziţionand nu mai puţin de trei în intervalul 2004 – 2010. Nici la capitolul maşini primarul Nistor Bratosin nu stă rău, cu nu mai puţin de patru, din care două autoturisme de teren. Veniturile primarului din Urecheşti s-au ridicat la 50.000 de lei anul trecut şi au provenit din activităţi agricole. Social – democratul Ion Avram, noul primar al localităţii Rugineşti, şi-a caştigat painea anul trecut ca şofer al firmei sale Aniron Trans, obţinand 12.000 din salarii. Soţia sa este administrator la aceeaşi firmă şi a caştigat 15.000 lei. Primarii din comunele Năruja, Valea Sării şi Vulturu au trăit şi ei pană acum din afaceri. Noul edil al Bilieştiului, democrat – liberalul Vasile Chirilă, a fost adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, unde salariul său s-a ridicat la aproape 4.000 de lei pe lună, mult mai mare decat venitul unui primar de comună. Social – democratul Costică Ciolan, de la Soveja, are la randul său o pensie foarte mare, de 74.400 lei anul trecut, care se explică prin faptul că a fost procurer la Parchetul Panciu. Georgel Spătaru, de la Vintileasca şi Viorel Marza, de la Varteşcoiu, au fost angajaţi ai Direcţiei Silvice Focşani. Gheorghe Tătaru, primarul revenit în funcţie al Bordeştului, a lucrat la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. După cum se vede, cei mai mulţi dintre noii primari s-au ocupat pană acum cu diverse afaceri, în timp ce ceilalţi au fost bugetari.

Cine sunt noii primari şi ce au făcut înainte de a fi aleşi

Bilieşti – Vasile Chirilă (PDL) – adjunct APIA
Bogheşti – Sandu Aur (PSD) – om de afaceri
Bordeşti – Gheorghe Tătaru (PDL) – asistent veterinar
Campuri – Costel Mateiu (PSD) – administrator firmă
Ciorăşti – Nicole Braicău (PDL) – om de afaceri
Dumitreşti – Petrică Dogaru (IND) – angajat Direcţia Copilului, afaceri
Năruja – Nicu Ciprian Popescu (PDL) – om de afaceri
Rugineşti – Ion Avram (PSD) – om de afaceri
Soveja – Costică Ciolan (PSD) – pensionar
Valea Sării – Marcu Valentin (IND) – om de afaceri
Vintileasca – Georgel Spătaru (IND) – angajat Direcţia Silvică
Varteşcoiu – Viorel Marza (PSD) – angajat Direcţia Silvică
Vulturu – Nicuşor Păcuraru (PSD) – om de afaceri


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
aurel stupefiat!!, acum 4302 zile, 2 ore, 38 minute, 41 secunde
la MARASESTI,avem viceprimar sarac,fara casa...,sarac cu duhul....,sarac in clase de scoala,,,,saracul de el,scrie fara pic de cunostinte elementare....dar e si BOGAT,e la USL.
, acum 4302 zile, 2 ore, 43 minute, 14 secunde
pe ordinarii astia de ce nu'i ancheteaza dna-ul sa vada cum si-au permis sa cumpere atata?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.