Politică

Băsescu a fost suspendat, Antonescu e preşedinte interimar Oprişan: S-a făcut de dreptate. Trăşculescu: Eram pregătiţi

Ziarul de Vrancea
6 iul 2012 2830 vizualizări
Pentru USL suspendarea lui Traian Băsescu reprezintă un act de dreptate, în vreme ce democrat-liberalii spun că este rezultatul votului unor “parlamentari vanduţi” u Marian Oprişan crede că Băsescu nu va mai caştiga susţinerea populaţiei, cum s-a întamplat în 2007 u Alin Trăşculescu spune că PDL era pregătit pentru acest rezultat şi speră ca la vot populaţia “să dea o palmă” iniţiatorilor suspendării, dar şi unor parlamentari migratori, de genul senatoarei Sorina Plăcintă u ieri au reînceput protestele “spontane” în Piaţa Unirii

 Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Romaniei, la fel cum se întampla şi în urmă cu cinci ani, urmand ca mandatul său să fie decis de populaţie pe 29 iulie. USL a avut grijă să ia măsuri pentru ca demiterea să fie mai uşor de făcut. Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi cel care îi va lua locul ca interimar lui Traian Băsescu, a spus că se va retrage din viaţa politică dacă preşedintele nu va fi demis de populaţie. Dintre cei opt parlamentari vranceni, PDL s-a putut baza doar pe doi, după trecerea Sorinei Plăcintă la PNL. Marian Oprişan spune că suspendarea este un act de dreptate, în timp ce Alin Trăşculescu speră într-o palmă dată de populaţie USL la referendum.

Toţi ochii au fost aţintiţi ieri asupra şedinţei Parlamentului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Decizia a fost luată cu o majoritate clară, 258 de voturi pentru, 116 împotrivă şi unul nul. Parlamentarii din Vrancea au avut o sarcină foarte clară, în funcţie de culoarea politică, votul nelăsand prea multe semne de întrebare. Dintre cei şase deputaţi trei sunt de la PSD şi unul de la PNL. Democrat – liberalii Alin Trăşculescu şi Răzvan Mustea sunt singurii parlamentari vranceni aflaţi în tabăra lui Traian Băsescu, întrucat Sorina Plăcintă, colega lor de la Senat, a trecut în barca PNL. Cat despre votul senatorului PSD Miron Mitrea nu poate fi vorba de nicio surpriză. Într-o situaţie care arată cat de încurcate sunt căile politice la noi s-a aflat Sorina Plăcintă. Trecută de la PDL la PNL după episodul în care a plans chiar în plenul Parlamentului după ce a căzut Guvernul MRU, aceasta a intrat într-un con de umbră. Pasul de la “portocalii” la “galbeni” a fost făcut pe fondul discuţiilor despre dosarul în care este judecat Andrei Plăcintă, fiul senatoarei. Coincidenţă sau nu, ieri, acesta a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Bucureşti, printr-o sentinţă care nu este definitivă. În 2009, cand a fost reales Traian Băsescu, Sorina Plăcintă era ministru PDL, aşa că foştii ei colegi de partid au tot dreptul să fie dezamăgiţi.


UNPR, creaţia lui Băsescu, s-a aliat cu PSD


USL avea înaintea trecerii la vot cateva voturi lipsă, ceea a dus la negocieri intense pentru a obţine o majoritate de 217 voturi. Cum pesediştii şi liberalii se află la putere, au reuşit să atragă suficienţi parlamentari pentru a caştiga o primă bătălie pentru a-l demite pe preşedinte. Suspendarea de către Parlament trebuie confirmată prin refendum de populaţie, pe 29 iulie. În alocuţiunile ţinute înainte de a se trece la vot,Traian Băsescu le-a dat adversarilor replica la discursurile prin care a fost acuzat că condus ţara după bunul plac. În pauzele “de ţigară” pe care acesta le-a luat a discutat cu Vasile Blaga, preşedintele PDL, pentru a afla care este pulsul parlamentarilor. UNPR, partidul format în urmă cu caţiva ani chiar cu sprijinul direct al lui Traian Băsescu pentru a “rupe” din parlamentarii PSD, a trecut de partea noii puteri, mai ales că formaţiunea există mai mult în Parlament decat în teritoriu şi are nevoie de sprijin pentru a rezista.


Oprişan crede că poporul îl va da jos pe Băsescu

În 2007, preşedintele suspendat stătea mult mai bine în lupta cu “mogulii”. Acum, acesta se confruntă cu consecinţele unei lungi crize economice, din care populaţia a avut foarte mult de suferit. Referendumul reprezintă un test şi pentru scena politică din Vrancea, pentru că organizaţiile judeţene ale PSD, PNL şi PDL vor trebui să-i facă, după caz, propagandă pozitivă sau negativă preşedintelui. PDL va trebui să se lupte pentru a-i face campanie lui Traian Băsescu cu maşinăria USL, care are nu mai puţin de 64 de primari de partea ei. Democrat – liberalii se pot baza doar pe nouă primari. Rezultatul alegerilor locale şi ceea ce s-a întamplat în ultimele luni arată că “locomotiva” PDL pleacă cu şanse mult mai mici în încercarea de a-şi atrage sprijinul populaţiei decat în urmă cu cinci ani. În aceste context, liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, spune că suspendarea lui Traian Băsescu reprezintă un act de dreptate. “S-a făcut dreptate în Romania. Categoric, la referendum va fi demis. Poporul îl va demite pe Traian Băsescu”, a declarat Marian Oprişan. De menţionat, că social – democratul s-a aflat în ultimele zile la Bucureşti şi, foarte probabil, a sărbătorit aseară cu alţi pesedişti de frunte victoria din Parlament.


Trăşculescu dă vina pe parlamentari de tip Plăcintă
 
Alin Trăşculescu, liderul PDL Vrancea, recunoaşte că organizaţia pe care o conduce are nevoie de o mobilizare exemplară pentru ca Traian Băsescu să iasă încă o dată învingător la referendum. “Eram pregătiţi pentru situaţia asta, paşii au fost calculaţi, ne aşteptam la acest rezultat de la nişte la nişte parlamentari vanduţi, şi mă refer aici şi la doamna Plăcintă, care a fost în Parlament şi a votat în favoarea schimbării. Ne-am pregătit pentru referendum. Am început de ieri ( joi- n.r.) campania, cu mitingul din Piaţa Universităţii. Din punctul meu de vedere trebuie să ne mobilizăm exemplar pentru referendum pentru că nu e normal ce se întîmplă în ţara noastră. Eu sper ca votul popular să le dea o palmă celor care cred că lovitura de stat este singurul mod e de a accede în funcţii care în mod normal sunt alese şi nu numite. Crin Antonescu, din punctul meu de vedere, nu a beneficiat niciodată de votul popular pentru a ajunge la putere şi nici nu cred că va caştiga”, ne-a declarat Alin Trăşculescu. Liderul de la PDL dă asigurări că pedeliştii vranceni vor lupta la referendum în favoarea preşedintelui suspendat, în ciuda unor probleme din organizaţie apărute după alegerile locale. Pedeliştii mizează pe faptul că “Traian Băsescu este un animal de campanie exemplar”, după cum s-a exprimat ieri Theodor Paleologu.
 
Ciprian Nica: “Băsescu a sabotat continuu Romania”


Deputatul PSD Ciprian Nica spune că a votat pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu deoarece acesta ar fi încercat în ultimii doi să anuleze regimul democratic din Romania şi să conducă ţara prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale ale statului. “Parlamentul Romaniei nu avea altă soluţie pentru că Traian Băsescu a sabotat în mod continuu Romania. A sabotat Guvernul Tăriceanu, l-a sabotat pe Emil Boc şi, încă de la învestire, a sabotat Guvernul Ponta (USL), aruncand în derizoriu orice încercare a acestuia de a-şi exercita atribuţiile şi de a-şi respecta promisiunile faţă de oameni”, spune social – democratul într-un comunicat de presă. În opinia lui Nica, preşedintele nu numai că a atacat în mod constant Parlamentul, dar a şi dat instrucţiuni cu privire la legile ce trebuie adoptate, cand, în ce condiţii şi care să fie conţinutul lor, dovedind lipsă de respect faţă de parlamentari. Parlamentarul PSD spune că suspendarea reprezintă “un act de dreptate făcut pe jumătate, iar dreptate totală se va face atunci cand va fi demis de popor”. (S. VRÎNCEANU, M. BOICU)
FOTO. Imagine de la protestul din Piaţa Unirii


Protest „spontan”  în Piaţa Unirii din Focşani


După cateva luni, la Focşani oamenii au revenit în stradă ca să strige împotriva preşedintelui Băsescu. La Bucureşti, alţii s-au adunat pentru a-l susţine. Peste 150 de oameni au venit la un miting “spontan” în Piaţa Unirii, regizat din umbră de USL. Printre protestatari, oameni cu state vechi  în PSD şi PNL. „Mitingiştii” l-au acuzat Traian Băsescu că a “tăiat” pensii, a distrus şcoli, a “tăiat” salarii şi l-au asemănat pe pancarte cu Hitler. “Băsescu este egal cu Hitler, mai periculos decat Hitler. Are numai idei fasciste, hitleriste, este capabil să ne bage în război în ţara noastră”, a spus unul dintre protestatari. Oamenii au vorbit la un miocrofon instalat în Piaţa Unirii. Aparatura care a asigurat sunetul aparţine unei firmei din Sibiu, un fel de bonus pentru că tot această societate va face auzit  spectacolul de “Ziele Focşaniului”, pe banii Consiliului Judeţean, bineînţeles. La un moment dat în mulţime a aparut un individ care i-a întrebat pe cei care “urlă” la microfon dacă sunt plătiţi să facă asta. Imediat mulţimea s-a adunat în jurul lui pentru a-l “ovaţiona” cu „Huuuuuuuoooooo!”. Mai să îl linşeze, nu alta! Au sosit şi jandarmii, în timp ce un bătran cerea la microfon să fie luat la întrebari individul. “Omule este piaţă publică, am voie să stau” se apăra cetăţeanul care a făcut eroare să strige “Hai Steaua” printre „dinamovişti”. Pană la urmă mulţimea l-a alungat, relundu-şi sloganurile de acum cunoscute, “Jos Băsescu” şi “Ieşi afară javră ordinară”.”Am venit în Piaţa Unirii pentru nemulţumirile care sunt. Nemulţumirile pe care le-a făcut acest şef al statului. Şi-a bătut joc de ţară şi popor. Soluţia este un Vlad Ţepeş“, a spus un alt protestatar. ”Îl interesează cearta, numai vrajba între politicieni, nu îl interesează de oamenii de rand”, a încheiat un alt protestatar din linia întai. Prostestele sunt anunţate şi pentru săptămana viitoare, dat fiind că de astăzi va începe oficial campania electorală. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
danb, acum 4309 zile, 2 ore, 33 minute, 59 secunde
Singura sansa pentru Basescu este ca viata romanilor sa se inrautateasca puternic in saptamanile care urmeaza si aceasta inrautatire va fi pusa pe seama noului guvern. Aceasta inrautatire se poate citeste integral
antimafie, acum 4309 zile, 7 ore, 8 minute, 8 secunde
cand o sa te vedem la puscarie, mop-ule , atunci o sa se faca dreptate
aurel stupefiat!!, acum 4309 zile, 12 ore, 43 minute, 7 secunde
o femeie batuta de sot,atunci cand il iarta,i se promite marea cu sarea..si ea,CREDE.Asa e si acum in Romania..E inadmisibil,vis a vis de cele vizionate ca un marlan de viceprimar,aceasta STAFIE de citeste integral
Nedumeritul, acum 4309 zile, 13 ore, 25 minute, 14 secunde
Cine vorbeste despre dreptate ?? OPRISAN ?? OPRISAN ,este o relicva a societatii compromise,un om cu un trecut patat.Am ajuns in vremurile cand un Portofel ,un om necultivat,fara moralitate,morala citeste integral
The End, acum 4309 zile, 13 ore, 42 minute, 36 secunde
Am inteles de la cineva bine informat ca individul care a incercat sa provoace incidente la mitingul de ieri este un apropiat al interlopului Vasile Tataru, cunoscut ca un cumparator de voturi penrtu citeste integral
dalida, acum 4309 zile, 14 ore, 53 minute, 48 secunde
- tudor acum 3 ore şi 18 minute nu inteleg cum putem a judeca asa cind am fost scosi din criza dar ce sa spun daca credeeti ca cei care vin sunt buni va inselari dar tot voi veti fi cei care veti citeste integral
George, acum 4309 zile, 17 ore, 23 minute, 59 secunde
Normal ca e multumit Oprisan. Acum toata Romania o sa ajunga praf ca Vrancea cu economia pe butuci, cu hoti si criminali pe toate strazile, cu asistati social care paraziteaza bugetul tarii, cu citeste integral
Oana, acum 4309 zile, 17 ore, 35 minute, 53 secunde
Nu cred ca va fi bine, eu cred ca s-a procedat ca in 89'.
asa, acum 4309 zile, 17 ore, 36 minute, 28 secunde
Asa este ...mmmm... fac parte din nici un partid dar sunt realist... noi avem rate in EURO, nu ei ... Ei sunt niste MASCARICI care au acaparat tot numai pentru ca sa nu-i mai intrebe nimeni de nimic: citeste integral
tudor, acum 4309 zile, 18 ore, 20 minute, 12 secunde
nu inteleg cum putem a judeca asa cind am fost scosi din criza dar ce sa spun daca credeeti ca cei care vin sunt buni va inselari dar tot voi veti fi cei care veti iesi in strada ca noi cei care mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.