Politică

Razboi irakian in Alianta D. A.

Mihai Boicu
3 iul 2006 983 vizualizări
La fel ca la nivel central, si in Vrancea s-a declansat un razbooi intre PNL si PD privind retragerea trupelor din Irak. Liberalii spun ca soldatii romani nu mai au ce cauta in Irak, in timp ce democratii insista pe respectarea angajamentelor internationale. Conflictul din Alianta D. A. a izbucnit dupa ce premierul Tariceanu a atacat saptamina trecuta PD-ul si pe presedintele Traian Basescu cu "bomba" trupelor din Irak, unde se afla in prezent militari vrinceni

Liberalii si democratii au pornit un razboi la baioneta pe subiectul retragerii trupelor romane din Irak. Suparat ca pina acum a pierdut mereu la imagine in batalia cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat in rindul democratilor bomba prezentei militarilor romani in Irak. Desi propunerea a fost respinsa in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, aceasta a fost doar o prima lupta din razboiul din Aliantei D. A.. Divergentele de la nivel central s-au transpus si la nivel local. Nini Sapunaru si liberalii din "trupa" sa sustin ca tara noastra nu are nimic de cistigat din prezenta in Irak si ca cei mai multi romani sustin retragerea trupelor. Democratii, in frunte cu "comandantul" Jan Vraciu, spun ca demersul colegilor de Aliantei este un "atentat" la imaginea PD, a presedintelui si a Romaniei. Pesedistii, care au trimis trupele in Irak cind au fost la guvernare, spun ca retragerea trebuie sa se faca in urma unui calendar. Pozitia peremistilor a fost de bun la inceput ca Romania nu are ce cauta in Irak. Subiectul este deosebit de sensibil pentru vrinceni, deoarece militarii din Irak sint din Vrancea, iar un soldat s-a sinucis in aceasta operatiune.


Situatia tensionata din Irak a declansat un razboi politic intre PNL si PD, al carui fitil a fost aprins de premierul Calin Popescu Tariceanu, satul sa incaseze mereu lovituri de imagine in lupta cu Traian Basescu. In Vrancea, subiectul este foarte sensibil deoarece trupele aflate in prezent in Irak sint de la Brigada 280 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" Focsani, iar un vrincean s-a sinucis in teatrul de operatiuni. Senatorul Jan Vraciu, presedintele PD, spune ca PNL a incalcat in interes de partid o cutuma nescrisa care prevede ca subiectele de politica externa nu sint abordate in lupta politica. "Actiunea liberalilor e de natura sa puna intr-o situatie delicata Romania, ca si partener militar, aceasta zona a colaborarilor militare fiind una dintre putinele in care Romania a reusit sa fie importanta si sa aiba credibilitate. Din pacate, aceasta actiune a PNL risca sa deschida o tema mai veche, loialitatea Romaniei fata de parteneri, iar momentul ales e unul dintre cele mai proaste. PNL a crezut ca isi poate adjudeca o cota de capital electoral fara a tine cont de efectele pe care le-ar putea produce solicitarea sa", ne-a declarat Jan Vraciu. Andrei Dulgheru, presedintele executiv al PD Vrancea, nu este de acord cu modul in care PNL a deschis subiectul retragerii din Irak si spune ca tema era prea importanta ca sa nu fie dezbatuta mai intii in Coalitie. "Parerea mea ca poporul va trata emotional aceasta problema si va opta pentru retragerea militarilor, insa pentru Romania nu este solutia cea mai buna", a declarat democratul. Colegul sau Valerica Panciu a calificat initiativa PNL drept gresita si spune ca aceasta a fost luata "din criza de imagine".


"Retragerea trupelor este corecta"


Liberalii vrinceni nu au miscat din front si se mentin in linia declaratiilor facute de conducerea partidului. "Retragerea trupelor este corecta si fundamentata din punct de vedere al dorintei

populatiei. Trebuie sa tinem cont si de ce spune romanul. Majoritatea europenilor si-a retras deja trupele din Irak. Trebuia sa ia cineva sa ia taurul de coarne", ne-a spus Nini Sapunaru, presedintele PNL. Deputatul crede ca toate fortele politice vor ajunge la aceasta concluzie deoarece cei mai multi romani sint impotriva prezentei trupelor noastre in Irak. Vicepresedintele Marcel Soare spune ca liberalii nu ar fi propus retragerea trupelor daca solicitarea nu ar fi fost fundamentata. "Nu cred ca aceasta

propunere a fost facuta din dorinta de a pune pe unul dintre partenerii din Alianta in inferioritate. Cred ca s-a avut in vedere necesitatea retragerii trupelor. De altfel, in Irak s-au tinut alegeri, nu mai avem ce cauta acolo", a declarat Soare. "Sint de acord, in principiu, cu initiativa presedintelui PNL si a ministrului Apararii, ea corespunde unui sondaj de opinie care arata ca 60% dintre romani vor retragerea trupelor din Irak. Modalitatea aleasa de a face cunoscuta aceasta initiativa si faptul ca a fost un interval scurt de timp au facut ca unele lucruri sa nu fie discutate, dind nastere la usoare confuzii. In principiu insa, deschiderea unei asemenea discutii e de bun augur pentru societatea romaneasca si pentru clasa politica", ne-a declarat la rindul sau Eduard Lambrino, vicepresedinte PNL. Cit priveste incercarea partidului de a puncta la capitolul imagine, primarul din Homocea, Neculai Ionescu, care este si vicepresedintele PNL, sustine ca PD a fost primul care a facut acest lucru. "Probabil ca presedintele Traian Basescu si-ar fi dorit un prim ministru ca Stolojan, ca sa fie o marioneta care sa fie manipulata in orice moment", a adaugat liberalul.


PSD vrea si, si


Pesedistii spun, pe de o parte, ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele externe, iar pe de alta parte ca retragerea trupelor este necesara, insa numai in baza unui calendar. "Din punct de vedere politic, PNL, care acuza PSD ca este un partid stat, isi permite ca, prin intermediul ministrului Apararii, sa trimita telegrame atasatilor militari in care, daca este real, este folosit numele PNL ca fiind initiatorul si sustinatorul ideii de retragere. Acest lucru reprezinta, in opinia mea, o gafa de proportii. Din punctul de vedere al prezentei militare romanesti in teatrul de operatiuni din Irak, eu consider ca avem de-a face cu doua elemente care creaza un tablou militar. Primul element: Romania trebuie sa-si respecte angajamentele internationale care decurg din apartenenta Romaniei la structuri de securitate comuna ale tarilor democratice. Pe de alta parte, e evident ca militarii romani trebuie sa se intoarca acasa, dar asta ca urmare a unui calendar judicios, temeinic si logic gindit, in asa fel incit deplasarea lor in strainatate sa fi fost cu folos", ne-a declarat Angel Tilvar. Senatorul PSD spune ca initiativa PNL este dovada tensiunilor din Alianta D. A., insa crede ca liberalii vor cistiga in aceasta problema. "PRM este pentru retragerea trupelor din Irak, pentru ca noi nu sintem de acord ca soldatii nostri sa moara pe cimpurile de batalie ale altor tari. Probabil ca liberalii au gasit o solutie sa-l contracareze pe presedintele Traian Basescu, pentru ca imaginea lor sufera foarte mult si au cautat o solutie in care sa se salveze din aceasta situatie", este de parere Ionel Surugiu, liderul local al PRM.


Razboiul PNL-PD continua


Calin Popescu Tariceanu s-a saturat sa tot fie culcat la pamint in ceea ce priveste imaginea si saptamina trecuta l-a atacat pe presedintele Traian Basescu cu arma prezentei trupelor romane in Irak. In general, politicienii romani s-au ferit sa apeleze la subiectele de politica externa in lupa dintre ei. Liderul liberal a ales o arma impotriva PD menita sa-l faca cistigator, deoarece romanii sint in majoritate pentru retragerea militarilor. Razboiul dintre PNL si PD s-a declansat joia trecuta, imediat dupa ce premierul a anuntat ca ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, va propune in CSAT ca militarii romani sa fie adusi in tara. A urmat riposta presedintelui Traian Basescu, care a spus ca premierul atenteaza la interesul national. Dupa ce s-au duelat de la distanta pe aceasta tema la doua posturi de televiziune, vineri a urmat sedinta CSAT. Aici Calin Popescu Tariceanu a pierdut serios din avantaj, deoarece liberalii Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe, si Sebastian Vladescu, ministrul de Finante, au votat pentru presedinte. Ieri, liberalii Ludovic Orban si Teodor Atanasiu au declarat ca cei doi ministri ar trebui sa demisioneze. De mentionat ca Orban a fost scos la inaintare de fiecare data cind liberalii au vrut sa atace PD-ul. Razboiul dintre cele doua partide va continua si in aceasta saptamina. Azi, Biroul Permanent al PD va lua in discutie solicitarea PNL. Liberalii se vor intruni joi in cadrul Delegatiei Permantente pentru a lua o decizie. Deocamdata, democratii sint in minoritate in Coalitie deoarece PC si UDMR sint pentru retragerea trupelor din Irak. Acest subiect ii intereseaza in mod deosebit pe vrinceni, deoarece peste 400 dintre militarii plecati in Irak sint din Vrancea. Acestia vor fi pusi intr-o situatie dificila odata cu retragerea trupelor italiene, sub comanda carora au operat pina acum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.