Politică

Alegerile îl îngenunchiază pe Săpunaru şi abia îl ţin la suprafaţă pe Trăşculescu

Iulia Crețu
11 iun 2012 14074 vizualizări
Democraţii îşi menţin cele 9 mandate de primar din 2008, dar mai schimbă locaţiile u APV a caştigat surprinzător la Bilieşti, Ciorăşti şi Năruja, dar a pierdut lamentabil la Soveja şi Campuri, fiefuri democrate u PSD a pierdut la Valea Sării cu traseistul Bercuci, dar a caştigat cu un independent u tot cu independenţii vopsiţi, PSD şi Oprişan îl îngenunchiază pe Săpunaru şi PNL la Dumitreşti, Vintileasca şi Vanători u “nu poate să cante muzica”, spune fostul primar PNL Gheorghe Macovei, de la Vanători, care vorbeşte despre posibile rupturi în USL u Ziarul de Vrancea vă prezintă lista finală a primarilor aleşi duminică

APV Vrancea a reuşit să caştige nouă mandate de primar în judeţ, adică acelaşi număr pe care PDL l-a avut şi la alegerile din 2008. Totuşi, APV nu-şi păstrează aceleaşi localităţi, caştigand în comune surpriză, unde poate nimeni nu se aştepta, şi pierzand, la fel de surprinzător, în altele. Echilibrul acesta al mandatelor ar putea fi salvarea lui Alin Trăşculescu la judecata pentru preşedinţia partidului. Cat va conta eşecul de la Focşani, cumulat cu rezultatele slabe obţinute la Consiliul Local Focşani şi la Consiliul Judeţean? Salvare politică nu prea se anunţă nici pentru Nini Săpunaru, şeful PNL, care a pierdut 3 primari din cei 17 caştigaţi cu greu în 2008. Dumitreşti, Vintileasca şi Vanători ajung la independenţii PSD-ului, iar deputatul nu vede unde-i trădarea, deşi la mijloc miroase a lucrătură în interiorul USL. Pană la urmă, lupta politică APV -USL în Vrancea l-ar putea îngenunchia nu numai pe democratul Alin Trăşculescu, ci mai ales pe liberalul Nini Săpunaru.

Îi vor salva pielea lui Trăşculescu primarii surpriză?

Democraţii au caştigat primari în următoarele comune: Ciorăşti – Nicolae Braicău, Bilieşti – Vasile Chirilă, Năruja – Ciprian Nicu Popescu, Gura Caliţei – Nicolae Ţandără, Campineanca – Ştefan Paraschiv, Păuneşti – Gheorghe Popa, Ţifeşti – Gabriel Postolache, Bordeşti – Gheorghe Tătaru şi Urecheşti – Nistor Bratosin. Au fost surprinzătoare mandatele de la Ciorăşti, Bilieşti, Urecheşti sau Năruja. Nicolae Braicău de la Ciorăşti spune că a caştigat pentru că a fost aproape de oameni şi pentru că în localitate nu s-a mai făcut nimic de ani buni de zile. Braicău spune că prioritare vor fi proiectele europene, mai ales că ia în calcul perioada în opoziţie şi spune că se aşteaptă de la colaborare din partea lui Marian Oprişan, de la CJ. “E foarte mult de lucru, au trecut mulţi ani fără să se facă nimic în comună. Vreau să vad limitele bugetare şi să vedem cum vom face drumuri, lucrări la şcoli şi grădiniţe şi la dispensar. Voi colabora cu fostul primar. Mă gandesc la banii europeni, mai ales că noi la Ciorăşti nu am accesat fonduri europene. Nu-mi este ruşine că sunt primar PD şi sper să colaborez bine şi cu şeful CJ, pentru că nimeni nu se opune progresului, fiecare pe palierul lui”, ne-a spus Braicău. Configuraţia politică în CL Ciorăşti este următoarea: 6 mandate – USL, 6 mandate – APV şi un mandat PP-DD. Braicău a caştigat la diferenţă de 203 voturi în faţa lui Viorel Haiducu de la PSD.

Democraţii trag la Partidul Poporului pentru majorităţi

Tot cu PP-DD speră să-şi facă o majoritate confortabilă şi primarul democrat de la Bilieşti, Vasile Chirilă. “Am caştigat pentru că am avut un mesaj serios, fără mizeriile la care au recurs adversarii. M-au dorit şi oamenii, am mers din casă în casă. Voi începe cu lucrurile simple pe care oamenii şi le doresc în comună, pentru ca apoi să continuăm cu infrastructura, spaţiile de joacă pentru copii şi baza sportivă şi căminul cultural. Voi lucra pentru proiecte europene şi mă voi folosi de toate parghiile să colaborez cu CJ, care nu aparţine doar primarilor USL, e pentru toţi”, ne-a spus Vasile Chirilă, primarul democrat care l-a învins pe Ovidiu Butuc, PSD, la Bilieşti. Configuraţia politică în CL Bilieşti este aceasta: 4 mandate – USL, 5 mandate – APV şi 2 mandate PP-DD.

“Măcel” la Campuri şi un CL de groază

Democraţii au pierdut surprinzător în două fiefuri portocalii în 2008, la Soveja şi Campuri, acolo unde primarii Costel Pleşa şi Dumitru Vlădescu au fost înfranţi de candidaţii PSD Costică Ciolan şi Costel Mateiu. La Campuri, unul dintre candidaţi ne-a spus că în campanie a fost “măcel”, afirmand că în noaptea de dinaintea votului s-au cărat cu maşinile carne, bani, grăunţe şi vin, iar Mateiu şi Vlădeascu aproape că s-au bătut. La Campuri au fost 300 de voturi anulate şi o sută de cereri pentru urna mobilă. Configuraţia din CL Campuri este următoarea: 7 mandate – USL, 5 mandate – APV şi un mandat PP-DD. Consilierul PP-DD Marian Stoica ne-a spus că mai degrabă va sta langă Vlădescu, mai ales că se anunţă vremuri tulburi în comună. Contactat telefonic pentru a comenta victoria, primarul Costel Mateiu de la PSD nu a fost de găsit.

PSD a pierdut la Valea Sării, dar a caştigat

PSD a pierdut surprinzător la Valea Sării, unde primarul traseist Nicu Bercuci, în ciuda proiectelor din guvernarea PDL şi a “curăţătoriei” ca la Lebăda de care a beneficiat în ziarul de partid, a fost înfrant ruşinos în faţa unui candidat independent, Valentin Marcu, care a fost anunţat trecut la PSD.

Sabotaj PSD la PNL. Urmează ruperea alianţei?

“Independenţii” susţinuţi de PSD de la Vanători, Vintileasca şi Dumitreşti, care au caştigat primăriile din localităţile respective ar putea fi bomba care explodează în sanul USL la Vrancea. Liberalii Gheorghe Macovei, Marian Georgescu şi Sandu Crintea au pierdut în faţa independenţilor lui Oprişan: Ionel Lupu, Viorel Spătaru şi Petrică Dogaru, cei pe care presa de partid i-a şi anunţat ca fiind de la PSD. Despre Dogaru, fost primar PSD la Dumitreşti, sondajele de dinaintea alegerilor îl arătau ca fiind în faţa lui Crintea. Fostul primar liberal de la Vanători, Gheorghe Macovei, ne-a spus că din cauza acestor derapaje s-ar putea ajunge la ruperea alianţei şi că “nu poate să cante muzica”. “În CL Vanători avem 7 mandate USL, 3 -PP-DD, 2 –APV şi 3 independenţi. Eu intru în CL şi ţintesc o funcţie de viceprimar. Despre caştigul lui Lupu nu vreau să comentez. Am auzit de situaţiile similare de la Dumitreşti şi Vintileasca şi pentru asta nu poate să cante muzica”, ne-a spus Macovei.

Săpunaru, orb şi surd la trădarea PSD-ului

Totuşi, PNL pare a-şi păstra primarul la Broşteni, acolo unde Ion Alanei a trecut de la PSD la PNL. Nu este însă exclus ca acesta să fie mai apropiat de Oprişan, în ciuda carnetului galben. Din cei 17 primari PNL caştigaţi în 2008, Nini Săpunaru a pierdut trei, iar autoritatea sa în randul liberalilor scarţaie. PNL şi-a păstrat, în multe comune cu greu, primari la Jitia (Ion Gheorghiţă), Chiojdeni (Şerban Parlogea), Broşteni (Ion Alanei), Reghiu (Răduţa Macovei), Mera (Ion Sticlaru), Sihlea (Ene Stoica), Slobozia Bradului (Valerică Zamfirescu), Homocea (Neculai Ionescu), Andreiaşu (Ionel Budeanu), Moviliţa (Corneliu Cristian), Mărăşeşti (Valerică Chitic), Vizantea Livezile (Fănică Ciobotaru), Băleşti (Stancu Bălescu) şi Jariştea (Cătălin Toma). Întrebat ce s-a întamplat în cele trei comune pierdute în faţa “independenţilor”, şeful PNL Nini Săpunaru nu vrea să vadă că la mijloc e trădare. “La Dumitreşti am pierdut pe mana noastră. Am găsit 120 de voturi anulate pentru că au votat şi Crintea şi Lazăr. Nu ştiu că independenţii ar fi sprijiniţi de PSD, voi aşa ştiţi? Nu cred”, ne-a spus Săpunaru după care a întrerupt brusc convorbirea, deranjat de subiect. (Iulia CREŢU)

Lista primarilor aleşi duminică în Vrancea


LOCALITATE    Primar
Focșani    Decebal Bacinschi (PSD)
Adjud    Constantin Armencea (PSD)
Panciu    Ion Petre (PSD) - 70 - 73%
Odobeşti    Daniel Nicolaș (PSD) – 93%
Mărăşeşti    Valerică Chitic (PNL)
Andreiaşu de Jos    Ionel Budeanu (PNL)
Băleşti    Stancu Bălescu (PNL) - aprox. 70%
Bilieşti    Vasile Chirilă (APV)
Bîrseşti    Costica Hîrsu (PSD)
Bogheşti    Sandu Aur (PSD)
Boloteşti    Ștefan Sîchin (PSD)
Bordeşti    Gheorghe Tătaru (APV)
Broşteni    Ion Alanei (PNL)
Chiojdeni    Șerban Pîrlogea (PNL)
Ciorăşti    Ninel Braicau (APV)
Cîmpineanca    Ștefan Paraschiv (APV)
Cîmpuri    Costel Mateiu (PSD)
Cîrligele    Ștefan Moscu (PSD) - aprox. 90%
Corbiţa    Emil Tacu (PSD)
Coteşti    Dorel Ion Bolovan (PSD) - aprox. 75%
Fitioneşti    Iordache Cazacu (PSD)
Dumbrăveni    Valentin Tâlvăr (PSD)
Dumitreşti    Petrica Dogaru (independent)
Garoafa    Gheorghe Maghiaru (PSD)
Gugeşti    Vasile Vatră (PSD)
Goleşti    Alexadru Zar (PSD) - aporx. 80%
Gologanu    Dumitru Robu (PSD)
Gura Caliţei    Ţandără Nicolae (APV)
Homocea    Neculai Ionescu (PNL)
Jariştea    Cătălin Toma (PNL)
Jitia    Ion Gheorghiță (PNL)
Măicăneşti    Costel Necula (PSD) - aprox. 50%
Mera    Ion Sticlaru (PNL)
Milcovul    Mihai Neață (PSD)
Moviliţa    Cristian Corneliu (PNL)
Năneşti    Neagu Stoica (PSD)
Năruja    Nicu – Ciprian Popescu (APV)
Nereju    Ion Păucă (PSD)
Negrileşti    Ion Văsăinau (PSD)
Nistoreşti    Ion Gogoriță (PSD)
Obrejiţa    Nicu Pardoș (PSD)
Paltin    Tudorel Bîtcă (PSD)
Păuleşti    Vasile Bratosin (PSD)
Păuneşti    Gheorghe Popa (APV)
Ploscuţeni    Ștefan Solomon (PSD)
Poiana Cristei    Vlad Petruș (PSD)
Popeşti    Nicolae Ciocănel (PSD)
Pufeşti    Maricel Nițu (PSD)
Răcoasa    Sebastian Vladimir Păun (PSD) - 60%
Răstoaca    Vasile Dima (PSD)
Reghiu    Răduță Macovei (PNL) - aprox 90%
Rugineşti    Ion Avram (PSD)
Sihlea    Ene Stoica (PNL)
Slobozia Bradului    Valerica Zamfirescu (PNL)
Slobozia Ciorăşti    Elena Girneata (PSD)
Soveja    Costica Ciolan (PSD)
Spulber    Vasile Rusu (PSD) (70%)
Străoane    Vasile Zbîrciog (PSD) (86%)
Suraia    Vasile Grosu (PSD)
Tănăsoaia    Romeo Vulpe (PSD)
Tătăranu    Nicolae Pavel (PSD)
Tîmboieşti    Daniela Mihalcea (PSD)
Tulnici    Valentin Bîznă (PSD)
Ţifeşti    Gabriel Postolache (APV) – 83,27%
Urecheşti    Nistor Bratosin (APV)
Valea Sării    Valentin Marcu ((ind)
Vidra    Nică Micu (PSD)
Vintileasca    Viorel Georgel Spătaru (Ind.)
Vizantea Livezi    Fănică Ciobotaru (PNL)
Vînători    Ionel Lupu (Independent)
Vârteşcoiu    Viorel Mîrza (PSD) - 68%
Vrîncioaia    Ionică Dantiş (PSD)
Vulturu    Nicusor Pacuraru (PSD)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
RADULESTI, acum 2344 zile, 6 minute, 21 secunde
Macovei s-a aliat cu Stelica Chele(un puscarias si un hot).Hot la hot trage
de Jorasti, acum 2344 zile, 12 minute, 58 secunde
In sfirsit cetateni com. Vinatori au ales un om care merita sa reprezinte cetatenii com. Vinatori.Aceasta jigodie de Macovei nici macar nu are demnitate,si vrea acum sa fie viceprimar.La Jorasti la citeste integral
llegionaru', acum 2344 zile, 1 ora, 49 minute, 24 secunde
Vai de locuitorii din BORDESTI,care au pe capetele lor amarate un ciocoi cartofor,ucigas de animale, spagar si violent,un mocan ce si-a lasat opincile la apa Ramnei,mai jos de schitul Recea.Oamenii citeste integral
frederik, acum 2344 zile, 14 ore, 35 minute, 12 secunde
Felicitari noilor primari alesi sau realesi!!! Speram sa-si duca la indeplinire toate promisiunile facute in campania electorala !!!! Multumim cetatenilor comunei Vinatori, ca au avut suficient citeste integral
, acum 2344 zile, 14 ore, 59 minute, 29 secunde
E adevarat ca la Suraia s-a facut o greseala cand PDL l-a luat in 2008 pe Grosu de la PSD sa candideze la functia de primar ! Acesta este un traseist ,fara caracter vinovatul principal de racolare a citeste integral
, acum 2344 zile, 15 ore, 50 minute
PDL a facut o mare greseala cand au folosit oameni traseisti si fara onoare tip Grosu -com Suraia,cel de la Paunesti etc.
Stefan P, acum 2345 zile, 12 minute, 14 secunde
Felicitari dlui Gabriel Postolache pentru scorul de la Tifesti care este cu atat mai covarsitor si mai semnificativ cu cat partidul din care face parte se cam scufunda!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.