Politică

Ponta i-ar pune pe şeful DNA şi pe procurorul general în braţele CSM

Ziarul de Vrancea
18 mai 2012 1195 vizualizări
Monica Macovei, cea care a schimbat modalitatea de numire a celor doi în 2005, cand era ministru al Justiţiei, susţine că propunerea premierului echivalează cu o "restauraţie a reimului Năstase-Stănoiu", pentru că dispare răspunderea celor două numiri

Procurorul general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie numiţi doar de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui ţării, a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu televizat. El a arătat că, din câte ştie, fără a avea atribuţii în acest domeniu ca prim-ministru, atât şefului DNA, Daniel Morar, cât şi procurorului general Codruţa Kovesi le expiră mandatul în jurul datei de 1 septembrie, adăugand că nu a discutat cu ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, despre nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.
"Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independenţa justiţiei şi a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu preşedintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâţia ani şi dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influenţe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci", a spus Ponta. Cei doi jurnalişti de la RTV, care l-au intervievat joi seară, au omis să îl întrebe ce influenţe politice a putut primi Ponta şi de la cine, în perioada cat a activat în justiţie, ca procuror (1995-2001, conform cv-ului său).

Ce spune Macovei că îi sperie pe Ponta şi ai lui

Într-o primă reacţie, europarlamentarul PDL Monica Macovei consideră că propunerea premierului Victor Ponta de schimbare a procedurii de numire a procurorului general şi a procurorilor şefi DNA şi DIICOT reprezintă "o restauraţie a regimului Năstase-Stănoiu". Macovei susţine că propunerea lui Ponta este una "proastă" pentru că încalcă angajamentul asumat de România la intrarea în UE şi înscris în MCV, care prevede menţinerea sistemului legal şi instituţional în care funcţionează DNA, inclusiv a procedurii de numire a şefului DNA.
Potrivit lui Macovei, procedura actuală asigură răspunderea celor care fac propunerea şi numesc. "Din 2005, propunerea o face ministrul Justiţiei, iar numirea o face preşedintele ţării. Dacă aceştia fac o numire proastă, electoratul ştie cine este responsabil şi trebuie să dea socoteală. Eu l-am propus pe Daniel Morar la conducerea DNA şi, în faţa întregii ţări, mi-am luat răspunderea pentru această propunere. La fel, şi preşedintele Băsescu pentru numirea lui. Deci oamenii ştiu pe cine să aplaude sau pe cine să sancţioneze", precizează Macovei.
Europarlamentarul PDL arată că un ministru al Justiţiei care face o propunere proastă trebuie să dea socoteală prin demisie. "CSM nu poate fi demis, dar un ministru da. Nu există democraţie fără răspundere individuală pentru faptele tale. Răspunderea individuală dispare dacă numirea o face CSM, care este un organ colectiv şi decide prin vot secret, însemnând că nimeni nu raspunde pentru o astfel de numire dacă rezultatele procurorului şef sunt proaste", menţionează Macovei.
Ea a adăugat că schimbarea procedurii de numire şi revocare a procurorului general şi a procurorilor şefi DNA şi DIICOT a fost facută în 2005 cu acceptul Comisiei Europene care, de peste 5 ani, laudă constant rezultatele DNA şi ale Parchetului General. "Pentru prima oară în ultimii 22 de ani, vedem politicieni din toate partidele, inclusiv din PDL, cercetaţi, arestaţi sau condamnaţi. Niciunul nu este dosar politic. Asta îi sperie pe Ponta şi gaşca lui. Cercetarea politicienilor din orice partid a început în 2005 când mi-am luat răspunderea identificării şi propunerii procurorului şef DNA şi a procurorului general", mai arată Macovei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.