Politică

APD atrage atenţia: modificarea sistemului electoral, nedemocratic

Iulia Crețu
10 mai 2012 988 vizualizări
Cei de la Pro democraţia acuză Guvernul Ponta că face ceea ce clama la Guvernul Boc

Asociaţia Pro Democraţia cere Guvernului şi partidelor politice să renunţe la adoptarea, cu doar şase luni înaintea alegerilor parlamentare, a modificării „radicale, într-un sens profund nedemocratic”, a sistemului electoral. APD cere respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi să accepte să aplice bunele practici în materie electorală. „În urmă cu doar cinci luni, partidele care formează astăzi majoritatea guvernamentală criticau, în contextul aprobării fără consultare publică şi împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a altor organisme internaţionale, prevederile legii cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, lipsa de transparenţă şi atitudinea autoritară a Guvernului şi a partidelor ce îl susţineau pentru ca astăzi să folosească, se pare, aceleaşi metode. Inconsecvenţa USL care trece cu uşurinţă peste recomandările Comisiei de la Veneţia şi susţine modificarea rapidă şi radicală a legislaţiei electorale, este cel puţin alarmantă”, se arată într-un comunicat de presă al APD. Pro Democraţia spune că votul uninominal este subiectul unei mistificări metodice de mulţi ani şi, în fapt, votul uninominal n-ar exista. „Este o formulă mediatică simplificatoare, uneori chiar răuvoitoare, folosită pentru a explica caricatural diferitele forme ale sistemului majoritar. În schimb, ceea ce există este colegiul uninominal (circumscripţia electorală, în limbaj tehnic) ale cărui limite sunt trasate la noi în interesul partidelor la putere. Sistemul electoral votat în Senat este un serios pas înapoi. Acest sistem a fost folosit pe întreaga durată a regimului comunist, din 1948 până în 1989. Şi atunci măcar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comuniştii să concureze. Oare, spre un astfel de regim ne îndreptăm?”, se mai arată în comunicatul Pro Democraţia. APD cere amânarea dezbaterii până după alegerile parlamentare. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.