Politică

Cele două Romanii, aceeaşi haină militară: Preţul trădării rezerviştilor din politica vrînceană

Silvia Vrînceanu
8 mai 2012 38090 vizualizări
Renunţarea colonelului Radu Ignat la candidatura pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru a-i netezi drumul lui Marian Oprişan la conducerea absolută a judeţului se înscrie într-o listă lungă de rezervişti care au renunţat la principii pentru avantaje politice u de-a lungul anilor o sumă de militari cu pretenţii au renunat la onoare pentru o ciosvîrtă aruncată de Oprişan din banii tuturor u de partea celaltă se află simplii soldaţi care se întorc invalizi de prin Irak sau Afganistan, punînd la bătaie valoarea supremă pe care o au: VIAŢA, şi care ţin doar o zi prima pagină a ziarelor u Ziarul de Vrancea vă propune astăzi o analiză despre onoarea militarilor care au intrat în politică şi preţul vînzării

În ultimii ani s-a vorbit mereu de două Romanii, fracturate de o gravă ruptură socială. Romania oamenilor simpli, a celor care luptă din greu pentru a răzbi şi Romania clientelară, a celor care nu ezită să mintă, să manipuleze, să trădeze pentru a parveni şi pentru a beneficia de privilegii. Vineri, plutonierul Florinel Enache, aflat într-o misiune de menţinere a păcii în Afganistan, reprezentînd Romania sub comandă NATO, şi-a pierdut ambele picioare în urma unui atac al insurgenţilor talibani. Dacă va scăpa cu viaţă - ceea ce ne dorim cu toţii- se va întoarce acasă ca mutilat de război. Alături de 600 de colegi, a plecat să lupte pentru Romania, dar în războiul altora, punîndu-şi la bătaie valoarea supremă pe care o are: viaţa. Tot vineri, la 5196 km distanţă, în judeţul Vrancea, la adăpost de orice conflict militar, un colonel în revervă al Armatei Romane ar fi trebuit să dea o altfel de luptă, e drept de astă dată electorală, dar a defectat, făcînd jocul taberei adverse. A devenit un dezertor pentru că ce este un general care îşi abandonează trupele înainte de bătălie? La prima vedere, cele două întîmplări nu par să aibă nimic în comun, dar dacă privim mai atent putem distinge faţetele celor două Romanii de care vorbeam. Romania oamenilor simpli, care se sacrifică prin ţări străine, şi Romania celor privilegiaţi, a celor care ar avea obligaţia să lupte pentru a le oferi o viaţă mai bună şi celorlalţi, dar care urmăresc doar propriul profit. 

Două tipuri de militari
 

Se ştie că Armata Romană, o instituţie care bucură de o cotă de încredere uriaşă în rîndul populaţiei, a devenit o importantă rezervă de cadre pentru clasa noastră politică, tocmai pentru că activitatea militarilor prespune un cod de conduită bazată pe probitate, onestitate şi integritate. Ne-am propus să punem astăzi faţă în faţă cîteva cazuri de militari vrînceni şi modul în care s-au raportat la Codul Onoarei Militare. Cei care trădează pentru avantaje politice sau economice, adesea după ce ies din sistem, şi cei care se sacrifică şi de care nu-şi mai aminteşte apoi nimeni. Dezertarea colonelului Ignat de pe lista de candidaţi ai PDL Vrancea pentru preşedinţia Consiliului Judeţean se înscrie în lunga listă a trădărilor unor foşti ofiţeri de Armată, intraţi în politică pentru a scăpa de dosare penale sau pentru a beneficia de avantaje, renunţînd la rolul lor de model în societate. Vom vedea cum unii au ciugulit chiar din mîna baronului Oprişan, însă menţionăm că trădarea nu are culoare politică.


Generalii nu fură de la popotă, ci de la buget…


De-a lungul anilor, Garnizoana Focşani a devenit o pepinieră de cadre pentru ofiţerii superiori care vor să ocupe funcţii militare înalte. Unii au ajuns în înalte poziţii militare, dar s-a dovedit că au abuzat de uniformă şi de grade. Generalii Mihail Popescu şi Eugen Bădălan au condus unităţi militare din Focşani, au ajuns şefi de Stat Major ai Armatei Romane, iar la pensie au intrat în politică.

Foto stinga: Generalul (r) Mihail Popescu, fost comandat de unitate în Focşani, a condus Statul Major al Forţelor Terestre, apoi a fost senator PSD, iar acum dă socoteală pentru afacerile făcute în Armată.


 

 

Foto drepata:Condamnat pentru corupţie, generalul deputat Eugen Bădălan a fost în perioada 1983-1989 şef de stat major şi comandat la Regimentul 282 Mecanizat "Unirea Principatelor" Focşani

Popescu a fost ales senator PSD de Vilcea in 2004, iar Bădălan deputat PDL de Braila in 2008. Împreună cu alţi şefi de structuri din Statul Major al Forţelor Terestre, cei doi au fost condamnaţi la 4 ani de închisoare cu suspendare în decembrie 2011 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru un prejudiciu de 1,260 milioane de euro adus statului în perioada 1997-2004. DNA i-a acuzat că au subevaluat preţurile la deşeurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare şi că au acceptat preţuri supraevaluate la anvelope. Decizia ÎCCJ a fost atacată cu recurs. Probabil că cei doi generali trebuiau să fure ouă de la popotă pentru a primi o condamnare cu executare. Cît despre recuperarea prejudiciului din această afacere, cu siguranţă va mai trece multă apă pe Milcov.
 
Rezerviştii lui Oprişan

Nici pe cei cu grade mai mici haina militară nu i-a împiedicat să se dea în lături de la tot soiul de malversaţiuni pentru a-şi atinge interesele. Este cazul mai multor rezervişti care de-a lungul timpului i-au asigurat voturile necesare lui Marian Oprişan, în situaţii cheie, asigurîndu-i poziţia de şef absolut al judeţului. La alegerile 2000, s-au remarcat fostul maistru militar Gabriel Derderian, cumnat al unui alt om de prestigiu din lumea militarizată, fostului şef al SRI Vrancea, Petrică Cîndea, şi şeful lui politic de atunci, fostul comandor de aviaţie Marin Stoica, trecut prin toate partidele judeţului. Derderian a candidat pe locul 3 pe listele de deputaţi din partea Partidului Alternativa Romaniei, formaţiune condusă de Varujan Vosganian, şi care făcea parte din CDR. Nu a ezitat să intre în PNŢCD, atunci cînd interesele îi deschideau calea spre fotoliul de deputat. Cînd PNŢCD a intrat în declin, a trecut imediat la PRM, partid renumit pentru armata de ofiţeri compromişi pe care i-a lansat în politică, unde a fost ales consilier judeţean. La primul vot politic serios din cariera sa, ce credeţi că a făcut fostul maistru Derderian şi şeful lui, comandorul Stoica? Au intrat în solda lui Oprişan, asigurîndu-i majoritatea necesară alegerii în funcţia de preşedinte de CJ. Acestuia îI mai trebuiau trei voturi, pe care le-a obţinut de la PRM, respectiv de la Marin Stoica (preşedintele PRM), Gabriel Nedelcu şi Gabriel Derderian, vicepreşedinţi. Că gestul lor nu a fost unul care să servească alegătorii ns-a văzut prin numirea în diverse Consilii de Adminsitraţie şi în ATOP, organism cu atributii de respectare a ordinii publice în judeţ, gestionat de CJ, care a devenit din o sinecură la mîna lui Oprişan pentru a-şi recompensa favoriţii. Numele lui Derderian apare în spaţiul public mai ales în timpul campaniilor electorale cînd împarte pumni unora şi altora dintre adversarii PSD, sub scutul de “reprezentant al comunităţii în ATOP”. Ce ironie! În plus, în plan personal, reprezentantul comunităţii în ATOP şi-a dat bacalaureatul la 56 de ani.

Foto singa: Gabriel Derderian – un militar concediat din Armată dar promovat în politică

 

Mereu tînăra speranţă Marin Stoica

După ce a devenit opozant al lui Oprişan, comandorul Stoica a trecut în PNG. Probabil că dădea bine ca un pensionar militar să-i reprezinte pe cei tineri. Nu a făcut prea mulţi purici nici acolo, întrucît a trecut la Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, iar acum îl regăsim pe listele de consilieri judeţeni ai PDL, in "Alianta pentru Vrancea". În anii 2000, pe vremea cînd în buzunar îi intrau şi alte diurne şi indemnizaţii, fostul ofiţer de aviatie se ascundea în spatele disciplinei de partid impusa de tribunul Corneliu Vadim Tudor. "Pragmatismul şefilor nostri este mai ceva decît visurile mele", a motivat Stoica in fata jurnalistilor trecerea în barca PSD, în ciuda faptului că la nivel judeţean Opoziţia semnase un protocol potrivit căruia trebuia să boicoteze şedinţa de constituire a Consiliului Judetean şi asigurarea a două treimi din voturi pentru realegerea lui Oprişan in functia sa atit de draga de "sef al administratiei judetene".

Foto dreapta: Marin Stoica este un alt militar care a trecut prin aproape toate partidele din judet, aici fotografiat in postura de membru al Partidului Noua Generatie condus de latifundiarul Gigi Becali.

 

 

Guguianu, “calul troian” din CJ

Fost ofiţer de contrainformaţii, Constantin Guguianu ar fi trebuit să le dea un sentiment de déjà-vu actualilor conducători ai PDL, întrucît s-a alăturat oştirii lui Oprişan tot printr-un gest de nobilă trădare a camarazilor săi. La alegerile din 2004, cînd toată lumea spera într-o reechilibrare a forţelor politice din judeţ, vicepreşedintele democrat Guguianu, proaspăt ales consilier judeţean PD, s-a "predat" PSD-ului cu arme si bagaje, asigurînd “votul de aur” atît de necesar realegerii lui Oprişan. Fost coordonator al campaniei electorale a PD, Guguianu defectase cu mai multe organizaţii locale, lăsînd, ca şi acum, partidul fără candidaţi în mai multe localităţi. Deşi a avut posibilitatea excluderii din partid, fostul preşedinte al PD, Jan Vraciu, nu a recurs la această armă politică alimentînd suspiciunile unei înţelegeri oculte cu Oprişan. Situaţia seamănă izbitor cu cea de acum. Înainte de a sări în barca lui Oprişan, Guguianu îl critica pe acesta spunînd că “şi-a pastrat poziţia de baron cu ajutorul valizelor de bani cărate la Bucureşti”. Gura păcătosului de la contrainformaţii o fi grăit vreun adevăr? La acel moment, pe rolul justiţiei se afla un dosar în care Guguianu era acuzat de folosirea unor file de cec false, dar de care nu s-a mai auzit nimic. O fi oare o întîmplare? Ca recompensă şi el a fost invitat la masa dulce a ATOP, unde se strîng în special marii defectori de la nivel judeţean. Se ştie, soldele acestora sînt plătite din banii celeilalte Romanii. Fostul ofiţer a ajuns apoi şef la Casa de Pensii, unde s-a remarcat prin activitatea de patron de firmă, vînzînd consumabile către instituţie.

Foto dreapta: Constantin Guguianu a lăsat în 2004 PD "cu ohii în soare" şi-a trecut la PSD

 

Ei sînt adevăraţii militari

Ce poate gîndi un soldat roman aflat singur prin deşertul Afganistantului sau al Irakului, la mii de kilometri distanţă de casa, atunci cînd şeful statului, Traian Băsescu, care este şi şeful Consiliului Suprem de Apărare a Tăriii (CSAT), îl gratulează pe ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ca fiind “şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase”. În ultimii zece ani, Armata Romană a pierdut în războaiele altora, pe toate fronturile, 19 militari, în vreme ce alţi peste 60 au fost răniţi şi nu primesc calitatea de veterani de război, aşa cum o au cei care au luptat în marile conflagraţii mondiale. Au plecat la luptă avînd o singură avere: viaţa proprie şi o raniţă în spate. Ei sînt reprezentanţii Romaniei oamenilor simpli, ale căror destine depind de multe ori de reprezentanţii celeilalte Romanii. Numele lor au fost şterse de pe site-ul Ministerului Apărării, www.mapn.ro. Ziarul nostru îi aminteşte totuşi pe unii dintre ei in rindurile ce urmeaza.

În cărucioare cu rotile în faţa ministrului Apararii

 

În noaptea de 4 spre 5 septembrie 2009, fruntaşul Constantin Buturugă,  din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Focşani, asigura paza în baza din Kalat, împreună cu colegul Florin Drehluţă.  În vîrstă de 30 de ani şi tatăl unui băieţel de 7 ani, el a rămas infirm în urma unei explozii de grenadă. Militarul a fost victima unui atac, în urma căruia călcâiul i-a fost retezat. 6 luni a mers în cârje iar la reîntoarcerea în ţară, în 2010, alături de camaradul Drehluţă, au venit în scaune cu rotile în faţa ministrului Apărării. „Mie eroismul mi-a ieşit pe nas”, a mărturisit soldatul la revenirea în patrie. 13 din cei 900 de militari români au fost răniţi în cadrul misiunii de menţinere a păcii în Afganistan iulie 2009 - ianuarie 2010. Doi dintre aceştia, Emanuel Berdei şi Florin Cojocaru, au avut nevoie de o perioadă mai lungă de spitalizare. Diplomele primite la ceremonialul de repatriere nu le-au adus nici o satisfacţie, iar cei 70 de dolari cîştigaţi din solda zilnică, s-au dus mai mult pe serviciile medicale.


Autostrada A1 din Zabul , cimitirul militarilor romani

Printre cei decoraţi de preşedintele Traian Băsescu în aprilie 2010 pentru curajul de care au dat dovadă în misiuni se află caporalul Ioan Ciubotaru, fruntaşul Costică Berdei şi plutonierul Ion Buzatu din Brigada 282 Infanterie Mecanizată. Cei trei au fost răniţi în septembrie 2009, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv în timp ce executau misiuni de patrulare pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. Una dintre maşinile Humvee a trecut peste un dispozitiv exploziv. În martie 2008, un alt militar din Batalionul 300 Infanterie “Santul Andrei”, dislocat în Afganistan, a fost ucis şi un altul rănit, la nord de Qalat. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a decedat, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la picior, în momentul în care autovehiculul militar Humvee a trecut tot peste o grenadă îngropată sub pămînt. Citind comunicatele date publicităţii de către MApN de-a lungul anilor nu poţi să nu remarci stereotipia de limbaj şi lipsa oricărei emoţii. În mod comod, MApN dă publicităţii acelaşi comunicat, schimbînd doar numele soldaţilor sacrificaţi. În martie 2008, alţi trei militari români din Batalionul Infanterie „Sfîntul Andrei“ Galaţi, care cuprindea şi vrînceni din Brigada „Unirea Principatelor“., au fost răniţi în Afganistan. Militarii se aflau în misiune pe autostrada Qalat-Kandahar, cînd transportorul amfibiu blindat în care se aflau caporalii Gheorghe Ionel Vasluianu şi Gheorghe Dan Hamza şi plutonierul Constantin Mihai Sbughea a trecut peste o bombă artizanală. Cei trei au supravieţuiit dar cu răni. În 2006, Romania a mai înregistrat o pierdere în Irak, cînd un militar din Batalionul 280 Infanterie din Focşani, caporalul Lili Dobre, s-a sinucis în timpul misiunii, în condiţii misterioase. Logodnica militarului era însărcinată cu o fetiţă care are acum 6 ani. De asemenea, la întoarcerea din misiune, lt. col. Ştefan Bălan, soţia şi fiica sa au fost implicaţi într-un tragic accident rutier, în urma căriea o familie a pierit. Fiica lor avea 14 ani şi a supravieţuit miraculos. Irina Bălan este hotărîtă să intre în Armată în onoarea tatălui ei. “Eroul meu în viaţă este tatăl meu", a spus Irina Bălan, care a mărturisit apoi că îi este greu cand primeşte cîte o diplomă în numele tatălui decedat, aşa cum s-a întamplat recent din partea Armatei Italiene. Toţi aceştia sînt oamenii din Romania noastră, a tuturor, care prea puţin contează, opuşi unei Românii a lor, a politicienilor, care luptă mai mereu doar pentru jocuri de putere şi privilegii personale.
 


Mai multă onoare decît onoruri


În încheiere dorim să aducem în atenţia cititorilor nostri o concepţie despre onoare pe care tinerii aspiranţi la cariera militară o învaţă pe băncile şcolii: “Cuvântul de onoare al unui militar nu poate fi pus la îndoială. Dacă el şi-a călcat cuvântul dat, este ruşinos dar şi imposibil să-şi dea cuvântul a doua oară, ceea ce atrage după sine respingerea definitivă din rândul oamenilor de onoare”. (Silvia VRINCEANU)

Colonelul Radu Ignat, dezertat de pe listele “Alianţei pentru Vrancea”, ar fi trebuit, poate, să fie un model de onoare pentru colegii soldaţi în calitatea sa de fost comandant al Brigăzii 8 Artilerie Mixtă “Al. I. Cuza” şi al Garnizoanei Focşani

Generalul (r) Mihail Popescu, fost comandat de unitate în Focşani, a condus Statul Major al Forţelor Terestre, apoi a fost senator PSD, iar acum dă socoteală pentru afacerile făcute în Armată.


Condamnat la prima instanţă pentru corupţie, generalul deputat Eugen Bădălan a fost în perioada 1983-1989 şef de stat major şi comandat la Regimentul 282 Mecanizat "Unirea Principatelor" Focşani

 

 Eugen Badalan, un general foarte cunoscut in Garnizoana Focsani, dar care a plecat din Armata cu "codite" pe la DNA

 


 Gabriel Derderian – un militar concediat din Armată dar promovat în politică

Marin Stoica este un alt militar care a trecut prin aproape toate partidele

 


 

Înainte de a sări în barca lui Oprişan, Guguianu îl critica pe acesta spunînd că “şi-a pastrat poziţia de baron cu ajutorul valizelor de bani cărate la Bucureşti”. Gura păcătosului de la contrainformaţii o fi grăit vreun adevăr? Constantin Guguianu si Constantin Mandrila (in imagine) sint doi politicieni de la PSD care intra in actiune in campaniile electorale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 18

Adaugă comentariu
, acum 4343 zile, 4 minute, 29 secunde
Multumesc tuturor cititorilor pentru feed-back. Silvia Vrinceanu
Nicu Panaitescu, acum 4350 zile, 1 ora, 39 minute, 2 secunde
Felicitari sincere, Silvia Vranceanu!
MILITAR VETERAN, acum 4363 zile, 19 ore, 29 minute, 25 secunde
Armata e buna la: dezastre,inundatii,cutremure,lucrari in economie si agricultura,misiuni de mentinerea pacii si salvare oameni,atat in tara cat si in strainatate. Ptr.toti " baietii citeste integral
un militar, acum 4363 zile, 21 ore, 30 minute, 10 secunde
Interesanta abordare, insa este regretabil ca amestecam memoria eroilor contemporani cu mahalaua politica. Trebuie sa recunoastem ca aceasta natiune nu are si nici nu-si doreste un cult al eroilor asa citeste integral
teodoro, acum 4363 zile, 22 ore, 16 minute, 8 secunde
dragi vrinceni ,daca votati iar marian oprisan si bacinschi traian o sa ramaneti tot asa de prosti,ca de 20 ani nu ati fost capabili sa schimbati aceste doua lighioane,nu am treaba cu partidul,nu psd citeste integral
Teo Serbanescu, acum 4363 zile, 22 ore, 33 minute, 45 secunde
Material interesant. Atentie insa la formularea titlului, din care cititorii "trecatori" pot crede ca este dezbatuta o "tradare a militarilor".
politicianul, acum 4363 zile, 22 ore, 50 minute, 50 secunde
Ati uitat sa amintiti si de mai marele gheneral de vrancea, militianul cel mare, om fara coloana vertebrala, care il saluta si in somn pe marean, a indepartat miseleste de la conducerea unui partid un citeste integral
J, acum 4364 zile, 3 ore, 12 minute, 6 secunde
Vai de mine, ce oroare, Ca Ignat e curva mare, Si e zero la onoare. Problema e de finete, E in noi, multi, targovetii. N-am produs un candidat, N-am gasit un rezultat, N-am putut sa ne citeste integral
OSR, acum 4364 zile, 5 ore, 35 minute, 17 secunde
Rezervistul cu pancarta pe care scrie ...HULIGAN AFARA DIN CONSILIU daca dorea sa si realizeze aceasta dorinta trebuia sa mearga acolo in sala de sedinte cu TAB-ul nu cu un carton pe care il tinea la citeste integral
gpl_59, acum 4364 zile, 5 ore, 50 minute, 19 secunde
il cunosc foarte bine pe magarul acesta am lucrat sub comanda lui ani buni. Pot sa va spun ca este un badaran si un escroc de inalta clasa iar cea mai mare <calitate> a dansului este tradarea. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.