Politică

Oprişan a cîştigat: sediul BEJ este la Consiliul Judeţean

Mihai Boicu
24 apr 2012 2253 vizualizări
Alegerile vor fi conduse de la doi paşi dinstanţă de biroul lui Marian Oprişan u pentru baron, decizia de ieri a Curţii de Apel Galaţi înseamnă repararea unui “abuz inimaginabil” u pentru PDL, hotărîrea învie spectrul alegerilor din 2004, cînd voturile s-au numărat cu sediul CJ închis

Consiliul Judeţean a cîştigat ieri procesul cu Prefectura la Curtea de Apel Galaţi, după ce obţinuse o victorie şi la Tribunalul Vrancea. Sediul BEJ va funcţiona la cîţiva metri distanţă de biroul lui Marian Oprişan. Acesta jubilează că are din nou muniţie pentru a acuza de abuz actuala putere şi pe fostul prefect Sorin Hornea, devenit între timp contracandidatul său. Pentru puterea actuală, mutarea BEJ de la Finanţe la CJ înseamnă o lovitură de imagine şi nu numai.
Curtea de Apel Galaţi a respins ieri recursul făcut de Instituţia Prefectului Vrancea la decizia Tribunalului prin care sediul Biroului Electoral Judeţean (BEJ) era mutat la Consiliul Judeţean. În aceste condiţii, BEJ va funcţiona la CJ, aşa cum a solicitat Marian Oprişan şi primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi. “Aşteptăm să ni se aducă la cunoştinţă decizia pe cale oficială şi în maxim cîteva ore ne-am mutat. Pe noi nu ne derajează să lucrăm în nici o locaţie, nu avem nevoie decît de nişte calculatoare”, a declarat Florin Ţîrlea, preşedintele BEJ. Războiul dintre Prefectură, pe de o parte şi CJ şi Primăria Focşani, pe de altă parte, a început după ce cele trei instituţii nu au căzut de acord. Oprişan a anunţat imediat că BEJ va funcţiona în clădirea CJ. La cîteva zile, prefectul Hornea, între timp devenit contracandidat al lui Oprişan , a stabilit că sediul Biroului este la Direcţia de Finanţe. Preşedintele CJ a mers în instanţă şi a cîştigat atît la Tribunalul Vrancea, cît şi la Curtea de Apel Galaţi. Pînă acum, BEJ a funcţionat la Finanţe, aşa cum stabilise iniţial Prefectura, în sala de şedinţe a instituţiei. În urmă cu patru ani, chiar actualul director al Finanţelor, Ion Ghionea, a fost nevoit să-şi cedeze biroul pentru Biroul Electoral.


Oprişan  acuză abuzuri, prefectul nu comentează


Pentru Oprişan stabilirea sediului BEJ lîngă biroul său reprezintă o nouă victorie în instanţă în faţa Prefecturii, dar şi o lovitură de imagine cu care va defila la alegeri în faţa lui Hornea, cel care anunţase sediul Biroului la Finanţe. “Slavă Domnului că mai există justiţie. Acest lucru a demontrat încă o dată abuzul inimaginabil al guvernului pedelist şi maghiar şi al reprezentantului său în teritoriu”, a declarat Oprişan . În replică, noul prefect Dragoş Mircea nu a dorit să comenteze hotărîrea instanţei judecătoreşti, pe care a spus că o va respecta. “Pot să spun doar un sigur lucru: cînd eu am organizat alegeri cap coadă în 2008 şi BEJ a fost la Finanţe, aceste alegeri au mers şnur şi toată lumea a fost mulţumită pentru că au fost nişte condiţii decente”, a spus reprezentantul Guvernului. Legat de modul în care sediul a fost stabilit la Finanţe, Marian Oprişan i-a cerut public directorului executiv Ion Ghionea să arate documentele în baza cărora a pus spaţiul la dispoziţia BEJ. “Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate, alte comentarii nu fac”, a fost singura declaraţie făcută de Ion Ghionea.


Alegerile din 2004 “bîntuie” actuala putere


Toată agitaţia din jurul sediului BEJ, care în mod normal nu ar trebui să fie o miză, porneşte de la alegerile locale din 2004. Atunci , pentru cîteva ore sediul CJ a fost închis, membrii Biroului au fost trimişi acasă, iar centralizarea proceselor verbale s-a făcut într-o atmosferă de suspiciune. Acesta a fost motivul pentru care în 2008, coordonarea alegerilor s-a făcut de la Finanţe. “Este o interpretare complet eronată, şi în 2004 şi acum suveran asupra modului în care se desfăşoară scrutinul este preşedintele BEJ şi BEJ. În 2004, decizia a fost a BEJ şi nu a preşedintelui CJ”, a spus Marian Oprişan la 8 ani distanţă de la evenimentele de atunci. Acesta crede că insistenţa actualei puteri pentru Direcţia de Finanţe este justificată de crearea unui avantaj la alegeri, deoarece “s-ar mai fi putut defecta instalaţii”. Procurorul Ţîrlea spune că nu există posibilitatea ca şeful CJ să facă presiuni politice, deşi vor fi “vecini”. “Chiar dacă ar vrea, nu are cum să facă presiuni”, susţine şeful  BEJ. Cu toate acestea, se ştie că în 2004 Marian Oprişan a stat tot timpul pe capul conducerii Biroului, încercînd să-i influenţeze deciziile, ba chiar avea pretenţia ca preşedintele să vină la el în birou pentru “consultări”. (Mihai BOICU)

Candidaţii îşi depun dosarele pe ultima sută de metri


Candidaţii din alegeri lasă depunerea dosarelor pentru ultimele zile ale perioadei de înscriere. Potrivit unei hotărîre a Biroului Electoral Central, depunerea documentelor la birourile electorale se poate face pînă pe 1 mai, la ora 24.00. Cele mai mult dosare se vor depune probabil chiar în ultima zi din cauza jocurilor politice care se fac pînă în ultimul moment. O noutate în acest an este faptul că BEJ va trebui să valideze prin hotărîri fiecare candidatură. Pentru o pregătire cît mai bună a alegerilor, mîine va avea loc în sala de şedinţe a CJ, de la ora 10.00, o instruire cu şefii birourilor electorale din judeţ. Partidele îşi vor putea desemna reprezentanţii în birouri pînă pe 5 mai. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gigi, acum 4383 zile, 15 ore, 47 minute, 5 secunde
Procurorul Ţîrlea îşi mută “locul de mucă”.... care loc? ha ha ha
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.