Politică

A început depunerea candidaturilor. Ce trebuie să ştie candidaţii

Mihai Boicu
20 apr 2012 11784 vizualizări
In prima zi nu s-au înregistrat dosare la Biroul Electoral Judeţean u în schimb au fost multe persoane care s-au interesat care sînt documentele necesare pentru a se înscrie în cursa electorală u cotidianul nostru vă prezintă care sînt actele necesare pentru depunerea candidaturii u deocamdată BEJ funcţionează la Finanţe, iar luni se judecă recursul procesului dintre Prefectură, Consiliul Judeţean şi Primăria Focşani

Ieri a fost prima zi depunere a dosarelor pentru candidaţilor pentru alegerile locale din 10 iunie. Aşa cum se întîmplă de obicei, nici o persoană nu a venit să înainteze documentele necesare pentru a se înscrie în cursa electorală la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) chiar la începutul perioadei de înscriere. „Primim foarte multe întrebări despre documentele care trebuie să însoţească cererea de candidatură şi listele de candidaţi. Furnizăm informaţii telefonice şi prin fax, pînă cînd BEJ Vrancea va avea un site propriu pe care să afişăm toate documentaţia necesară”, a declarat judecătorul Mirela Diţă, locţiitorul preşedintelui BEJ. Candidaturile se pot depune pînă pe 1 mai, iar pînă pe 10 mai trebuie stabilită ordinea pe buletinele de vot. Pînă la sfîrşitul lunii mai, cel mai tîrziu, se vor tipări buletinele de vot. Campania electorală începe pe 11 mai şi se va termina pe 9 iunie, cu o zi înainte de începerea scrutinului. Deocamdată, Biroul Electoral Judeţean funcţionează în sediul anunţat la Direcţia de Finanţe de către Instituţia Prefectului. Prefectura a pierdut procesul la Tribunalul Vrancea cu Consiliul Judeţean şi Primăria Focşani, care au solicitat ca BEJ să-şi desfăşoare activitatea la CJ. Sentinţa a fost atacată de Prefectură, iar următorul termen al procesului a fost stabilit luni, la Curtea de Apel Galaţi. Hotărîrea magistraţilor gălăţeni va fi defintivă.
Ce documente sînt necesare pentru a candida la alegeri

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit prin Hotărîrea nr. 5 din 11 aprilie care sînt documentele care însoţesc listele de candidaţi. Acestea sînt:
-    Declaraţia de acceptare a candidaturii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8 la HG nr. 148/2012. Documentul se depune în patru exemplare.
-    Declaraţia de avere şi interese, potrivit modelelor din anexele Legii 176/2010. Aceste documente se depun în două exemplare.
-    Declaraţia pe propria răspundere dacă a avut sau nu calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, potrivit modelului din OUG nr. 24/2008. Fac excepţie de la această condiţie candidaţii care la 22 decembrie 1989 nu împliniseră vîrsta de 16 ani. Acest document se depune în patru exemplare.
Potrivit Hotărîrii BEC toate documentele depuse trebuie semnate şi datate olograf. În plus faţă de aceste acte, candidaţii independenţi mai au nevoie de un exemplar original şi trei copii ale listei susţinătorilor, conform modelelor prevăzute în anexele 10 – 12 din HG nr. 148/2012.
Cum se depun candidaturile
Art. 45 din Legea 67/2004 stabileşte modul în care se fac propunerile de candidaţi. Acesta se fac în scris, în patru exemplare, de către partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale, sub semnătura conducerii organizaţiilor judeţene ale acestora. În cazul candidaţilor independenţi, propunerile se fac pe baza listei susţinărilor. La alianţele electorale pentru partidele politice, listele de propuneri de candidaţi trebuie semnate de conducerile judeţene ale fiecărui partid din alianţă. Dacă alianţele electorale se constituie la nivel comunal, municipal sau de sector al municipiului Bucureşti, listele se semnează de conducerea alianţei şi se contrasemnează de conducerea fiecărei organizaţii locale din coaliţie. Listele de candidaţi trebuie să cuprinsă numele, prenumele, locul şi data naşterii, domiciliul, conform actului de indentitate, denumirea, seria şi numărul actului de identitate, ocupaţia, profesiunea şi apartanenţa politică, iar în cazul alianţelor şi partidul politic care i-a propus. Listele de candidaţi trebuie să fie însoţite de declaraţiile de acceptare a candidaturii, semnate şi datate de candidaţi. O persoană nu poate candida decît într-o circumscripţie locală, excepţie făcînd cazul în care candidează atît pentru un consiliu local, cît şi pentru consiliul judeţean.


Candidaţii independenţi au nevoie de susţinere


Persoanele care nu vor să se ataşeze de un partid politic sau nu au susţinerea acestora pot candida ca independenţi la alegerile locale. În acest caz au nevoie de o listă de susţinători. La funcţia de consilier, numărul susţinătorilor trebuie să fie de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia respectivă, dar nu mai puţin de 50 în cazul comunelor, de 100 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi 1000 la judeţe. Pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi au nevoie de susţinere a minimum 2% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscriţia unde candidează, dar nu mai puţin de 200 la comune, 300 în cazul oraşelor şi 1000 la municipii. Candidaţii independenţi pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean au nevoie de o listă de susţinători care să cuprindă cel puţin 2% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi cele complementare, dar nu mai puţin de 3000.


Unde se pot afla informaţii


Site-ul Biroului Electoral Central oferă precizările necesare despre modul în care se vor desfăşura alegerile locale din 10 iunie, la adresa www.beclocale2012.ro. De asemenea, informaţii complete despre legislaţia pentru scrutin se găsesc pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, www.roaep.ro. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.