Politică

Oprisan i-a declarat razboi sefului Garnizoanei Focsani

Mihai Boicu
2 iun 2006 1231 vizualizări
Marian Oprisan zice ca ii face plingere la Statul Major General sefului Garnizoanei Focsani deoarece nu a fost inclus pe lista vorbitorilor la manifestarile de ieri. Col. dr. Radu Ignat spune ca i- a considerat reprezentativi pe prefect si pe liderul veteranilor. Martorii oculari spun ca, enervat la culme, Oprisan s-a repezit spre seful Garnizoanei, acesta avind senzatia ca va primi un cap in gura. In urma incidentului, baronul spune ca va organiza manifestari paralele.

Politica a pus in umbra depunerea de coroane de ieri, de la Mausolerul Eroilor din Sud, cu ocazia Zilei Eroilor. Protagonistul a fost Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, care s-a suparat ca nu a fost inclus de organizatori intre cei care au luat cuvintul. Nici ordinea depunerii coroanelor nu l-a multumit pe Oprisan. Acesta i-a spus comandantului Garnizoanei Focsani, col. dr. Radu Ignat, ca incidentul nu va ramine nepedepsit si ca va face o plingere la Statul Major General, deoarece evenimentul a fost politizat. Comandantul Garnizoanei ne-a declarat ca au luat cuvintul reprezentantii institutiilor reprezentative pentru acest eveniment, respectiv prefectul Ion Oprea si gen. (r) Nicolae Zanfir, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi. Marian Oprisan a amenintat ca daca nu va fi lasat sa vorbeasca la festivitati, va face manifestari paralele. Festivitatea de ieri a fost mutata in Sud de la Cimitirul Nordic, din cauza gripei aviare.



Eroii neamului s-ar fi rasucit in morminte daca ar fi auzit cum,deasupra lor, "vitejii" vietii politice de azi au ajuns sa-si dispute dreptul de a tine discursuri in ziua dedicata lor. Toata "floarea cea vestita" a sefimii locale s-a adunat ieri dimineata la Mausoleul Eroilor din Sud, pentru a participa la ceremonialul depunerii de coroane prilejuit de sarbatorirea Zilei Eroilor. Manifestarea, aparent anosta, a inclus insa si un incident care a sfidat protocolul si a umbrit sobrietatea ceremoniei. Marian Oprisan, presedintele CJ, s- a suparat ca participantilor le-au vorbit numai prefectul Ion Oprea si gen. (r) Nicolae Zanfir, presedintele Asociatiei Veteranilor Vrancea, in timp ce lui nu i s-a oferit aceasta invitatie. O alta nemultumire a fost ordinea depunerii coroanelor: Prefectura, veteranii si apoi Consiliul Judetean. Si la partide PSD a fost codas, dupa Alianta D. A. si PRM, insa acest aspect nu l-a deranjat pe Oprisan. Dupa ce au fost depuse coroanele, participantii s-au indreptat spre strada din fata Mausoleului, pentru a asista la defilarea Garzii de Onoare a Brigazii Infanterie Mecanizata 282 "Unirea Principatelor". Potrivit martorilor, Marian Oprisan, veninddin spate, s-a postat brusc in fata comandantului Garnizoanei Focsani, col. dr. Radu Ignat, acesta avind senzatia ca va fi lovit, potrivit martorilor. "S-a oprit la 20 de cm in fata d-lui comandant si i-a spus: «D-le comandant, iti atrag atentia ca ceea s-a intimplat nu poate ramine nepedepsit»", ne-a relatat Paraschiv Usturoiu, seful Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea. Martorii ne-au mai spus ca militarii erau gata sa sara in apararea comandantului, in cazul in care discutia ar fi degenerat. Col. dr. Radu Ignat ne-a declarat ca nu poate considera un "incident" ceea e s-a intimplat la Mausoleu. Comandantul Garnizoanei ne-a declarat ca a considerat ca prefectul Ion Oprea si gen. (r) Nicoale Zanfir sint reprezentativi pentru evenimentul de ieri. "Eu respect institutia Consiliului Judetean si pe presedintele acesteia. Dinsul a fost un pic suparat, un pic deranjat, dar asa am considerat necesar sa organizam evenimentul. Cu alta ocazie vom tine, poate, seama si dorinta dumnealui", ne-a spus col. dr. Radu Ignat. Acesta a adaugat ca discutia cu Marian Oprisan a fost intrerupta de defilare si ca, probabil, ca va avea loc o alta discutie deoarece este interesat de o colaborare cu administratia locala. "A fost ca o discutie intre doi oameni maturi care vor sa-si spuna un punct de vedere", a mentionat comandantul Garnizoanei.


Oprisan ameninta cu festivitati paralele


Marian Oprisan ne-a declarat ca prilejul de ieri a fost folosit de guvern pentru a transmite mesaje subliminale prin intermediul prefectului, "nelasind posibilitatea alesilor si reprezentantilor comunitatii locale sa faca acest lucru. "O sa ma adresez seful Statului Major General si ma voi plinge impotriva comportamentulu sefului Garnizoanei, pentru faptul ca manifestarea de azi a fost politizata. Cetatenii judetului nu sint subordonati Guvernului", ne-a declarat Marian Oprisan. Seful CJ spune ca nu i-a fost adus la cunostinta programul festivitatii de ieri si ca i se parea normal sa tina un discurs. "Din pacate, prefectul judetului nu a renuntat la politica si a folosit sintagma «Dreptate si Adevar» de vreo trei ori. Pe viitor, daca seful garnizoanei si prefectul nu vor discuta in prealabil programul manifestarilor si programul de desfasurare atunci ne putem vedea in situatia sa organizam manifestari paralele cu cele ale guvernului, pentru ca cetatenii judetului merita respect", este de parere Oprisan. Liderul PSD nu a fost multumit nici de faptul ca Prefectura a fost prima la depus coroane si a spus ca ordinea ar fi trebuit sa fie, in opinia sa, Asociatia Veteranilor, Prefectura si Consiliul Judetean. Prefectul Ion Oprea, care a stat la festivitate linga comandantul Garnizoanei Focsani, ne-a confirmat incidentul si a sustinut ca evenimentul nu a fost in nici un fel politizat. "Marian Oprisan s-a simtit lezat probabil pentru ca nu a putut lua cuvintul. Numai ca Oprisan uita un lucru, ca regulamentul este foarte strict si nu se poate face exceptie. Nu cred ca domnul comandant putea sa interpreteze altfel regulamentul", ne-a declarat prefectul. Ion Oprea a spus ca in discursul sau nu a facut nici o referire la politica, fapt demonstrat de textul citit, care face referire mai mult la istorie. "Probabil ca Marian Oprisan nici nu a fost atent la ceea ce am spus", crede fostul democrat Ion Oprea.



Ziua Eroilor a fost mutat in Sud din cauza carantinei


Manifestarile dedicate eroilor au fost mutate de la Cimitirul Nordic la Mausoleul Eroilor din Sud, din cauza carantinei in care a intrat str. Marasesti din cauza gripei aviare. Nu au lipsit prefectul Ion Oprea, subprefectul Dragos Mircea, presedintele CJ Marian Oprisan, primarul Decebal Bacinschi, precum si sefi ai partidelor sau institutiilor publice. Manifestarile au inceput cu o slujba de pomenire tinuta in memoria eroilor romani morti pe cimpul de lupta. A urmat mesajul citit celor prezenti de catre presedintele local al Asociatiei Veteranilor de Razboi, Nicolae Zamfir, in timp ce prefectul Ion Oprea a tinut sa faca un scurt istoric al acestei zile. "Am revenit si sarbatorim Ziua Eroilor la 40 de zile dupa Pasti, odata cu inaltarea Domnului. Asa cum era traditia noastra pina in anul 1948, cind cei de la conducere au stabilit ca aceasta sarbatoare sa aiba loc anual pe 9 mai", a spus Oprea. Dupa discurs, autoritatile locale si cele judetene, dar si sefii institutiilor publice, au depus coroane de flori in fata mausoleului. Manifestarile s-au incheiat cu o parada militara a Garzii de Onoare. Un moment aparte al manifestarii a fost prezenta unei delegatii germane condusa de Ewin Hellman. Acesta a venit la Focsani pentru a pune la pune punct detaliile organizarii taberei romano-germane care se va desfasura in a doua jumatate a lunii august pentru intretinerea cimitirului german de la Bordesti. Cei trei membri ai delegatiei s-au intilnit cu aceasta ocazie cu prefectul si cu primarul Focsaniului. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.