Politică

Ponta spune USL va forţa adoptarea votului uninominal pur

Ziarul de Vrancea
12 apr 2012 827 vizualizări
Liderul PSD susţine că social-democraţii vor vota în Parlament proiectul de lege cu "bilele la vedere"

 Copreşedintele USL Victor Ponta a anunţat, conform unui comunicat, că USL va continua să susţină formula alegerii parlamentarilor prin vot majoritar în colegii uninominale, similar alegerii primarilor. În comunicat se precizează că acest sistem a fost blocat, miercuri, prin votul celor din coaliţia de la putere. "În comisia din Parlament, s-a întîmplat următorul lucru: cei şase reprezentanţi ai USL au propus şi au votat pentru formula alegerii parlamentarilor prin vot uninominal simplu. În acest fel, ei au respectat propunerea liderilor USL, care au promovat mereu această variantă. Singurul parlamentar care a mai votat alături de USL pentru acest proiect este doamna Sulfina Barbu. Ceilalţi reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare – un membru PDL, doi membri UNPR, doi membri UDMR şi un membru al minorităţilor – au votat împotrivă. Din această cauză, propunerea USL nu a întrunit majoritatea calificată de două treimi necesară adoptării acestui proiect. Ulterior, s-a ajuns la o formulă de compromis, pentru a nu se păstra sistemul de vot actual", a spus Ponta, citat în comunicat. El a adăugat că, în urma acestei realităţi, USL va propune în plenul Parlamentului un nou vot, pentru formula de alegere a parlamentarilor prin vot uninominal simplu. "La această propunere, parlamentarii USL vor vota cu bilele la vedere", se mai arată în comunicat. "Îi vom îndemna şi pe parlamentarii PDL să voteze la fel, pentru a demonstra că şi ei susţin această formulă de vot. Daca intenţiile celor două formaţiuni se concretizează, vom avea în final o lege cu vot uninominal pentru alegerile parlamentare".
Comisia de cod electoral a adoptat, miercuri, prin consens, propunerea privind sistemul de vot uninominal mixt, astfel încît jumătate din colegii să fie adoptate prin vot uninominal majoritar şi jumătate pe o listă de compensare. Sulfina Barcu a arătat că PDL şi USL au susţinut varianta de vot uninominal majoritar, dar că cei de la UDMR şi minorităţi nu au fost de acord cu această variantă.

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.