Politică

Hornea şi Oprişan se bat pe sediul BEJ

Ziarul de Vrancea
8 apr 2012 1930 vizualizări
Marian Oprişan a anunţat ieri, printr-un comunicat, că sediul Biroului Electoral Judeţean va fi chiar lîngă biroul său de la Consiliul Judeţean u de pe altă parte, prefectul Sorin Hornea susţine că locaţia BEJ va fi la Direcţia de Finanţe, ca în 2008 u preşedintele CJ a ameninţat cu un proces, dacă Prefectura îşi va menţine punctul de vedere u Oprişan şi Hornea se vor duela pentru funcţia de preşedinte de CJ pe 10 iunie

O situaţie incredibilă prefigurează debutul bătăliei politice între încă prefectul Sorin Hornea şi Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţen. Social – democratul a anunţat că sediul Biroului Electoral Judeţean de Circumscripţie nr. 41 va fi la CJ, etajul 1, camera 101, adică la cîteva uşi distanţă de biroul său. “Locaţia Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 41 Vrancea a fost stabilită împreună cu primarul municipiului Focşani, potrivit prevederilor legale în vigoare şi beneficiază de suportul tehnic şi logistic necesar desfăşurării activităţilor care se impun”, se arată în comunicatul de presă dat publicităţii de CJ. Pînă acum, la alegerile trecute, locaţia BEJ era anunţată de Instituţia Prefectului, organizatorul alegerilor. Şi de această dată Prefectura a demarat procedurile ca Biroul Judeţean să funcţioneze la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea, cum s-a întîmplat şi în 2008. “Biroul Electoral Judeţean va fi organizat la sediul Direcţiei de Finanţe, aşa cum s-a întîmplat şi la alegerile precedente. În această locaţie sînt condiţiile necesare pentru a funcţiona şi încercarea Consiliului Judeţean de a organiza Biroul Electoral Judeţean în cadrul instituţiei mă duce la gîndul că au interese ascunse şi meschine. Prin urmare, nu considerăm că este o soluţie ca sediul BEJ să fie la CJ, pentru că spaţiul de acolo nu este adecvat, nu sînt condiţii”, a declarat prefectul Sorin Hornea. Acesta a afirmat că va anunţa prin ordin de prefect care va fi sediul BEJ şi că a informat deja Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Oprişan: “Mergem în instanţă”

Marian Oprişan susţine că ar intra în atribuţiile CJ să stabilească locaţia în care funcţionează BEJ la alegerile locale. “În lege se stabileşte foarte clar că instituţia noastră are aceste atribuţii. Dacă prefectul va anunţa că sediul este la Finanţe aceasta înseamnă că va încălca legea şi vom merge în justiţie, iar justiţia va decide cine are dreptate. Cum poţi să stabileşti sediul alegerilor locale într-o instituţie deconcentrată, în condiţiile în care CJ trebuie să facă acest lucru?”, s-a întrebat social – democratul. Oprişan este candidatul PSD pentru un nou mandat de şef al CJ, iar principalul său contracandidat se anunţă a fi prefectul Hornea. Acesta a renunţat la mandat pentru a se arunca în cursa electorală şi va fi susţinut de PDL şi de celelalte partide care fac parte din Alianţa pentru Vrancea. Deocamdată, asistăm la o situaţie atipică, în care prefectul în funcţie este şi candidat, deşi statutul său este, teoretic, unul apolitic. Oricum, este doar o chestiune de zile pînă cînd Guvernul va stabili prin hotărîre încetarea mandatului lui Hornea. Este foarte probabil ca în fruntea Prefecturii să facă echipă subprefectul Dragoş Micea şi Eliza Botezatu, şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă.

“Judeţul” face BEJ

Legea 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, stabileşte cine sînt responsabilii cu desfăşurarea şi organizarea alegerilor. În favoarea lui Marian Oprişan este art. 10, alin.2, care stipulează: “Pentru alegerea consiliului judeţean şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, fiecare judeţ, respectiv municipiul Bucureşti, constituie o circumscripţie electorală. Numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti se face prin hotărîre a Guvernului”. Pe de altă parte, prefecturile sînt însărcinate să anunţe locurile în care funcţionează birourile electorale de circumscripţie. “În termen de două zile de la constituirea birourilor electorale de circumscripţie, prefecţii aduc la cunoştinţă publică sediile unde acestea îşi desfăşoară activitatea, precum şi programul de activitate al acestora”, se arată la art. 27 din Legea alegerilor locale. Dacă nici una dintre tabere nu va da un pas înapoi, s-ar putea înregistra o premieră în alegeri, cel puţin în Vrancea, adică un proces pentru stabilirea sediului BEJ. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
x, acum 4392 zile, 10 ore, 51 minute, 21 secunde
Legea 67/2004, art. 27 In termen de 7 zile de la stabilirea datei alegerilor, prefectii aduc la cunostinta publica sediile unde isi desfasoara activitatea birourile electorale de circumscriptie, citeste integral
mihai, acum 4392 zile, 11 ore, 20 minute, 33 secunde
oprisan vrea sa corecteze procesele verbale de la sectiile de votare. sediul bej nu poate fi in sau langa biroul lui oprisan. vrem corectitudine sau obisnuitele codosareli mioritice?
Gepeto, acum 4392 zile, 16 ore, 43 minute, 42 secunde
pai cum sa nu se bata pentru asta?!?.......pai e ca si locatia TUNURILOR DE LA NAVARONE........
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.