Politică

Procurorii vor să-l înfunde pe Adrian Năstase

Ziarul de Vrancea
20 mar 2012 2153 vizualizări
La termenul de ieri, DNA a cerut închisoare cu executare pentru fostul premier, în dosarul Zambaccian n avocatul apărării a contestat că suma primită de soţii Năstase ar fi reală

Procurorii DNA au solicitat ieri, la instanţa supremă, pedepse de închisoare cu executare în cazul fostului premier Adrian Năstase, a soţiei acestuia, Daniela Năstase şi a Irinei Paula Jianu, în dosarul "Zambaccian" în care sînt acuzaţi de fapte de corupţie. Cele mai mari limite de pedeapsă în cazul acuzaţiilor din acest dosar sînt între trei şi zece ani de închisoare. În faţa judecătorilor, procurorul a arătat că acuzaţiile de luare de mită şi şantaj în cazul lui Adrian Năstase sînt pe deplin probate prin înregistrări ambientale, acte şi expertize contabile ce dovedesc aducerea unor importuri din China prin societatea Vertcon.
La ieşirea din sala de judecată, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a reafirmat că acest dosar este "prefabricat", arătînd că suma de peste 100.000 de dolari depusă de soţia fostului consul Ioan Păun la DNA, care ar fi fost primită de la soţii Năstase în 2004, conţine doar bancnote de 100 de dolari ieşite de sub tiparniţă în anul 2005.
DNA i-a trimis în judecată, pe 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, pe soţia acestuia, Dana Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, şi pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare de bani. Procurorii susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Fostul premier a fost condamnat în ianuarie la doi ani de închisoare cu executare în procesul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strîngerea de fonduri pentru campania electorală din 2004. El a contestat atunci decizia la secţia de cinci judecători ai ÎCCJ. Pe de altă parte, instanţa supremă la achitat pe Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", dar procurorii DNA au făcut recurs.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Radu Dunca, acum 4416 zile, 19 ore, 13 minute, 38 secunde
http://www.scribd.com/doc/33455268/Ungherea-Olimpian-Clubul-Cocosatilor-Ambele-Volume
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.