Politică

Au început racolările electorale! USL vrea să scoată din cărţi PDL

Ziarul de Vrancea
11 mar 2012 6737 vizualizări
Partidele au început goana după candidaţi cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile locale u USL speră să obţină victoria în toate comunele unde are primari şi să mai ia şi de la PDL u democrat liberalii cred că au potenţial de creştere de la cele nouă primarii pe care le au în prezent, însă mizează şi pe candidaţi furaţi de la PSD şi PNL, care nu se vor regăsi pe listele USL u Partidul Popular – Dan Diaconescu, dar şi alte partide mici, încearcă să spargă supremaţia marilor partide u împreună, Marian Oprişan şi Nini Săpunaru controlează 64 de primari în judeţ, în timp e PDL are doar nouă

Trei luni fără două zile. Atît a mai rămas pînă la alegerile locale, care vor constitui un indiciu foarte puternic pentru a arăta cine va deţine puterea la sfîrşitul anului. Parlamentarii depind foarte mult de aleşii locali pentru a le aduce voturi, astfel încît este foarte important cîţi primari şi consilieri are fiecare formaţiune. Două forţe politice vor da piept pe 10 iunie: USL, cu cele două partide componente PSD şi PNL, şi PDL. Lor li se alătură outsiderii, care speră să rupă cîte ceva din voturilor principalelor partide. Din eşalon se detaşează Partidul Poporului – Dan Diaconescu, către care se pare că se canalizează o parte din nemulţumirile oamenilor la adresa actualei clase politice. Structura actuală a aleşilor locali arată o dominaţie clară a PSD şi PNL. Împreună, social – democratul Marian Oprişan şi liberalul Nini Săpunaru au nu mai puţin de 64 de primari în Vrancea, în timp ce PDL numără doar nouă. PSD are 47 de primari, din care patru în oraşe şi 42 în comune, în timp ce PNL are 17 primari, printre care şi cel din Mărăşeşti. PDL deţine doar nouă primării rurale, fiind dezavantajat din acest punct de vedere de contracandidaţi. Cea mai mare parte a alegătorilor se concentrează în cele 68 de comune în mediul rural, unde au loc cele mai multe conflicte electorale din cauza specificului fiecărei localităţi. Unele sînt adevărate fiefuri ale unor primari cu cîte trei patru mandate de cînd stau în funcţie. Altele nu vor fi doar scena luptelor dintre PDL şi USL, ci şi între PNL şi PSD, întrucît mulţi liberali nu sînt de acord să fie aliaţi cu Marian Oprişan. De asemenea, se pare că Oprişan nu pare dispus să cedeze primării de la PSD în favoarea candidaţilor mai bine plasaţi ai PNL sau PC. De altfel, agitaţia preelectorală a început deja pentru că în această perioadă fiecare partid încearcă să-şi stabilească candidaţii. Alegerile din iunie vor marca şi o premieră, desfăşurarea doar într-un singur tur de scrutin care, cel puţin, teoretic îi avantajează pe primarii în funcţie. “Cred că vor cîştiga 80% din primarii actuali. Nu sînt loc de mari surprize. PDL va avea împotrivă două partide şi în mod sigur vor mai pierde din comune”, a declarat liberalul Valerică Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului.  

Oprişan vrea o victorie categorică

Marian Oprişan, liderul politic cu cea mai mare greutate din Vrancea, refuză să vorbească concret despre cum va gestiona alegerile locale, preferînd să înşire generalităţi despre cum va zdrobi reprezentanţii actualei puteri. “USL va cîştiga de o manieră categorică alegerile locale din judeţul Vrancea pentru că reprezentanţii actualei puteri nu au făcut absolut nimic pentru cetăţenii acestui judeţ, ba, din contra, i-au sărăcit şi i-au adus în pragul disperării”, spune şeful PSD. Social democraţii au cîştigat aproape de fiecare dată alegerile locale într-o manieră categorică, însă influenţa lor a mai scăzut. Dacă în 2004, cînd PSD era la putere, doar un singur primar era neînregimentat sub conducerea lui Oprişan, în 2008, numărul edililor PSD s-a redus la 47, în primul rînd în favoarea PNL. Nucleul dur al PSD a rămas în zona de munte al judeţului, unde doar în Valea Sării este un primar de altă culoarea politică, respectiv de la PDL. Marian Oprişan spune că rezultatul alegerilor depinde de cît de mult vor conştientiza alegătorii “răul” făcut de actuala putere şi că în mod normal nu are cum să nu se întîmple acest lucru. Partidul ar putea să aibă însă probleme cu PNL din cauza neînţelegerilor din teritoriu. La Rugineşti, primarul PSD Adrian Alexe a pierdut şefia organizaţiei locale deoarece nu a fost de acord să încheie protocolul cu PNL din cauza luptelor  vechi pe care le are cu liberalii. Alesul are emoţii dacă va fi susţinut de USL, însă are şanse să obţină un nou mandat şi din partea altui partid.

Săpunaru speră cel puţin la 17 primari

a ajuns în umbra lui Marian Oprişan de la statutul de cel mai puternic adversar al acestuia din judeţ. Liberalul porneşte la drum la alegerile locale de la cel mai bun rezultat obţinut de PNL în Vrancea în urmă cu patru ani: 17 primari. Săpunaru a făcut o campanie foarte agresivă atunci în primul rînd pe Valea Rîmnicului şi a Milcovului, unde a reuşit să impună primari în toate localităţile, care l-au scos deputat în toamna lui 2008. Teoretic, la această dată PSD şi PNL ar trebui să-şi păstreze primarii şi să susţină candidaţi cu potenţial în cele nouă comune controlate de PDL. Nini Săpunaru spune că în USL nu vor fi probleme atîtat timp cît cele două partide componente nu vor intra în competiţie. “Noi nu avem probleme în comunele PNL şi PSD cu candidaţii PDL. Singurele comune în care ne batem sînt cele ale PDL”, susţine Nini Săpunaru. Acesta are însă probleme în organizaţie cu nemulţumirile faţă de alianţa cu PSD, care l-ar putea pune într-o situaţie dificilă. Deja la Fitioneşti preşedintele Gelu Diaconu a anunţat în urmă cu cîteva zile trecerea la PP – DD, sub pretextul că nu poate colabora cu social – democraţii. Nici pe Valea Rîmnicului situaţia nu este foarte calmă deoarece promisiunile care l-au propulsat pe Nini Săpunaru deputat nu au devenit realitate. În ultima vreme au fost semnale că mai mulţi primari înclină spre PDL, chiar dacă au negat că ar face acest pas. Dacă PNL pare vioara doua a USL în Vrancea, despre PC se poate spune că pare a conta foarte puţin în ierarhia alegerile locale. Organizaţia condusă de Ionel Celmare speră să aibă candidaţi în cinci primării, dar nu se ştie dacă va avea succes în faţa lui Marian Oprişan, în condiţiile în care nici măcar Nini Săpunaru nu ştie sigur pe ce se bazează.

Trăşculescu crede că PDL are potenţial de creştere

PDL s-a pregătit mai bine pentru alegerile locale decît în 2008, cînd avea probleme în teritoriu, plecînd la start cu organizaţii şi candidaţi în toate localităţile, potrivit deputatului Alin Trasculescu. “PDL are cele mai mari resurse de creştere a numărului de primari. Pe de altă parte, eu cred că în 2008 PNL şi-a atins potenţialul maxim de creştere. Sîntem un partid puternic şi avem resurse să ne batem peste tot în Vrancea. După 2008 am fost partidul care s-a clasat pe locul doi în majoritatea alegerilor”, a spus preşedintele PDL Vrancea. Acesta a evitat să înainteze un pronostic, afirmînd că preferă să lase rezultatele să vorbească. Cu toate acestea, Trăşculescu nu a uitat să-l “atingă” încă o dată pe Nini Săpunaru cu “spectrul” transformării liberalului din deputat în analist politic, dacă nu are grijă de colegiul său. PDL nu este scutit de probleme în Vrancea, după ce şeful de la Tănăsoaia a anunţat trecerea la Partidul Poporului. Alin Trăşculescu crede însă că oamenii lui Dan Diaconescu nu vor pune mari probleme în judeţ, pentru că deşi PP – DD a apărut “pe un teren propice” partidul a fost înfiinţat tîrziu şi e greu să-şi facă structuri. Cum partidul se află la putere şi are acces la resurse financiare, PDL a început o ofensivă de racolare a primarilor de la PSD şi PDL, cărora le promite bani de campanie. Surse politice îl dădeau trecut la PDL din această săptămînă pe primarul Gigel Dragomir de la Răcoasa, pe care Marian Oprişan l-a racolat în 2004 de la liberali.

Partidul “OTV” visează la 25 de primari

“Popularii” lui Dan Diaconescu se aruncă în alegeri cu pronosticuri care par a fi făcute de prezicătorii invitaţi la OTV noaptea: cel puţin 25 de primari şi un scor electoral de 30% la scrutinul din iunie. Chiar dacă este cotat bine în unele sondaje, este greu de crezut că partidul “OTV” va obţine un asemenea rezultat în Vrancea, neatins de vreun alt partid în afara PSD. “Noi sperăm să obţinem 30% din voturi, care vor veni de la toate partidele. Candidaţii vor fi anunţaţi în prima parte a lunii următoare. Chiar dacă sîntem un partid înfiinţat de şase luni, sperăm să înfiinţăm organizaţii în toate localităţile”, a declarat preşedintele Neagu Murgu. La rîndul său prim vicepreşedintele Aurel Bacu spune că oamenii vor vota PP-DD pentru că este un partid nou, cu oameni nepătaţi politic şi că “vor fi mari surprize” la locale. Progresiştii din UNPR ar putea candida în iunie pe liste comune cu PDL, după cum ne-a spus preşedintele organizaţiei, Nicu Tănasă, care se afla la finalul săptămînii trecute la Bucureşti pentru a discuta acest lucru cu conducerea centrală. Singur, partidul nu pare a avea mari şanse să producă vreo surpriză. Alt partid activ în ultima perioadă pe scena politică locală este Partidul Verde, iar alegerile vor spune cu cît succes. Despre PNŢCD, PRM sau PNG nu prea se mai poate spune mari lucru, chiar dacă este posibil să fie reactivate pentru o perioadă scurtă de timp la alegeri. 

Unde deţin partidele puterea

PSD are comune în toate zonele judeţului, dar centrele de greutate sînt în zona de cîmpie a judeţului şi în zona de munte, începînd de la Boloteşti pînă în localităţile din munţii Vrancei. De asemenea, în zona Adjudului se află un grup de comune conduse de edili PSD.

PNL a obţinut supremaţia în 2008 pe Valea Rîmnicului, unde a “smuls” primari de la PSD în Dumitreşti, Chiojdeni sau Jitia, la care se adaugă Vintileasca. De asemenea, pe Valea Milcovului liberalii controlează comunele Andreiaşu, Reghiu, Broşteni şi Mera.

Cele nouă localităţi ale PDL sînt “aruncate” prin tot judeţul şi nu se poate spune că partidul are vreo zonă pe care o controlează. Singurele localităţi învecinate sînt Soveja şi Cîmpuri, unde partidul a luat primari de la PSD înainte de 2008. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
andreip, acum 4399 zile, 35 minute, 57 secunde
Subsemnatul, Marian Oprisan, presedinte etern al Consiliului Judetean Vrancea, declar ca nu mai suntem pielea pu...i si mai am nevoie doar de un mandat pentru a-mi mai cumpara o vila in Austria pe citeste integral
gigel dragomir, acum 4399 zile, 1 ora, 38 minute, 35 secunde
http://primariaracoasa.ro/
gigel dragomir, acum 4399 zile, 1 ora, 40 minute, 29 secunde
Ma numesc Gigel Dragomir, primar al comunei Racoasa. Am fost ales in 2008 ca primar din partea PSD dar de curand am trecut la PDL. Imi place sa fiu traseist politic si o fac doar pentru interesul citeste integral
Dare de seama, acum 4399 zile, 5 ore, 14 minute, 16 secunde
Subsemnatul, Trasculescu Alin, deputat in Parlamentul Romaniei ( mi-a cumparat tata postul ), mentionez ca, in perioada 2008-2012, am participat la toate lucrarile Camerei Deputatilor, nu am chiulit citeste integral
GIGI BECALI, acum 4399 zile, 8 ore, 14 minute, 23 secunde
Amorezule ai dat-o în bară. Politică ţi-a trebuit, adevăr ai găsit. Ştie familia ta ce preferinţe sexuale ai ?, câte rapoarte ai dat la băieţii........ Speri să treci la OPRIŞAN ? citeste integral
alegator vinatori, acum 4399 zile, 8 ore, 33 minute, 27 secunde
Sa plece si nesimtitul de Gheorghe Macovei de la primaria Vinatori.
ticos, acum 4399 zile, 8 ore, 39 minute, 59 secunde
Bai Bacu chiar ca esti nepatat....nu te uiti in oglinda ? O fi de la rachiu,sau de la blestemele mamelor a caror copii i-ai bagat in puscarie cand erai informatorul securitatii cu acte in citeste integral
jenica, acum 4399 zile, 16 ore, 47 minute, 6 secunde
multe ispravi a facut bravul de Nelutu cat a fost comandant la parnaiasi. Numai bietul de sofer ( Dumnezeu sa-l odihneasca in pace) cunostea unde-l lasa serile si de unde-l lua diminetile. Dar citeste integral
erica, acum 4399 zile, 16 ore, 52 minute, 41 secunde
Am citit despre liderul PC Ionel Celmare ce scriu fostii colegi din organizatia sindicala a personalului penitenciar. Ce caracterizare urata i-au mai facut. Si acum acest personaj se vrea in fruntea citeste integral
catalin, acum 4399 zile, 17 ore, 6 minute, 14 secunde
Iar acest borfas celmare se doreste la putere. Lasa securistule, politica nu-i de tine, vezi-ti de nevasta, casa si de toata averea dobandita pe cai criminale. Pe cuscru-tu oricum nu-l mai ajungi, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.