Politică

Un discurs civilizat al lui Ponta tulbură apele în USL

Ziarul de Vrancea
9 feb 2012 1201 vizualizări
Preşedintele PSD a ţinut ieri în Parlament, cu ocazia votului de învestitură pentru guvernul Ungureanu, o alocuţiune critică dar echilibrată la adresa noului Executiv n lipsa accentelor vehemente i-a iritat însă pe liberali

Victor Ponta a susţinut ieri în faţa Parlamentului, cu ocazia votului de învestitură pentru guvernul Ungureanu, un discurs echilibrat şi neutru în care a evitat orice atac dur asupra premierului desemnat şi miniştrilor săi.
Mai mult, el a anunţat o posibilă susţinere a USL dacă noul guvern va sprijini 15 măsuri punctuale. Ponta a salutat absenţa din noul Guvern a unor foşti miniştri "cu totul şi cu totul indezirabili" precum "doamna ministru Udrea şi domnul ministru Igaş". În plus, Ponta a respins catalogarea noului cabinet ca un "guvern al clonelor", adică exact expresia folosită de liderul PC, Dan Voiculescu, în ultimele zile. Co-preşedintele USL Victor Ponta a precizat în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, că Uniunea nu votează învestirea Cabinetului Ungureanu dar a apreciat că atacurile din media la adresa noilor miniştri "au mers uneori prea departe, folosindu-se cuvinte precum clone, consilieri, second-hand". Ponta i-a promis lui Ungureanu că va avea sprjinul opoziţiei în ceea ce priveşte tratatul european de guvernanţă fiscală şi va beneficia de suportul PNL şi PSD la nivel european pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Preşedintele PSD a promis, de asemenea, suportul opoziţiei pentru "accentuarea independenţei reale" a DNA şi ANI. Ponta i-a mai cerut lui Ungureanu să reia ultimul raport al Curţii de Conturi, să depolitizeze ANAF şi serviciile deconcentrate din teritoriu. El a susţinut că USL va colabora cu Guvernul în Parlament la modificarea legii achiziţiilor publice şi i-a promis lui Ungureanu că va avea sprijinul lui în "combaterea contractelor băieţilor deştepţi din energie". Liderul PSD a încheiat discursul ţinut la şedinţa Parlamentului de învestire a noului Guvern apelînd la un citat. "Este clar că nu mai avem un premier. Premierul de la Cotroceni deţine controlul absolut, pentru prima dată încerc un sentiment de milă pentru primul-ministru, care nu mai reprezintă decît o cîrpă, preşul de şters picioarele al preşedintelui. Dacă ar avea cît de puţină demnitate, ar demisiona, dar aţi văzut dumneavoastră o cîrpă demnă?", a spus Ponta. El a precizat că citatul este din Traian Băsescu, care era şeful opoziţiei în 2004 şi se referea la premierul PSD de atunci, Adrian Năstase. "Nu voi folosi o abordare atît de agresivă, nu am folosit-o nici faţă de Emil Boc. Îmi doresc să vă faceţi datoria ca prim-ministru, îmi doresc să înţelegeţi că sînteţi premierul Guvernului, şi nu un ajutor al preşedintelui", a conchis Ponta.

Ponta despre liberalii nemulţumiţi: "Cred că le va trece"

Alocuţiunea fără accente vehemente rostită de Ponta în Parlament a creat stupoare în rîndul liberalilor. Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL, a declarat, imediat după discursul liderului PSD, că liberalii "au fost miraţi de acest discurs”. “Nu l-am stabilit împreună în USL", a precizat Voicu. Ulterior, conducerea PNL a convocat o şedinţă ad-hoc pentru a discuta atitudinea preşedintelui formaţiunii social-democrate. La sosirea la sediul PNL, deputatul PNL Radu Stroe a declarat că "ceva e în neregulă" în discursul susţinut de Ponta, precizînd că se va discuta pe această temă la întîlnirea conducerii PNL. "Prima parte a discursului nu am reuşit să o urmăresc, dar nici partea a doua nu m-a satisfăcut, o să discutăm", a spus Radu Stroe. Întrebat în ce fel i s-a părut discursul în neregulă, el a spus: "În mai multe feluri. Nu e în regulă, în orice caz". La ieşirea de la şedinţa PNL, preşedintele partidului Crin Antonescu a confirmat divergenţele de opinie din cadrul USL. El a declarat că liberalii nu se potrivesc "stilistic" cu "suflul nou" al discursului liderului PSD Victor Ponta. Antonescu a adăugat că USL a convenit că nu participă la învestirea Guvernului Ungureanu, decizie luată împreună cu PSD şi PC. Potrivit liberalului, Victor Ponta a considerat că ar fi mai bine să meargă preşedinţii partidelor în Parlament pentru a expima punctele de vedere. "Opţiunea noastră a fost alta", a continuat liderul PNL, menţionînd că, dacă tot era hotărît să meargă, Ponta a fost rugat să vorbească în numele USL.
Victor Ponta a declarat aseară că a vorbit la telefon cu liderul PNL, Crin Antonescu. "Din punctul nostru de vedere, nu este nici o problemă, a fost discursul cel mai potrivit pentru acest moment. Dacă însă sînt unele voci prin PNL care sînt nemulţumite, e treaba lor, dar cred că le va trece", a spus Ponta.

Tensiuni mocnite

Potrivit unor surse citate de Mediafax, discursul lui Ponta a fost picătura care a umplut paharul nemulţumirilor din PNL. Liberalii sînt deranjaţi că în ultima perioadă liderul PSD nu a fost nici pe de parte la fel de vehement ca partenerii de uniune în ceea ce priveşte criticile la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu. De altfel, încă de la anunţarea noului Cabinet, PSD şi PNL au avut atitudini diferite, cea a PNL fiind foarte dură, în timp ce PSD a fost ceva mai nuanţat, comentînd mai mult procedurile parlamentare în numirea Guvernului. Inclusiv într-o emisiune televizată care avea ca temă Cabinetul Ungureanu, liderul PNL Crin Antonescu a fost foarte critic, în timp ce Ponta a ales să părăsească emisiunea, lucru remarcat şi de comentatorii politici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
bunicuta66, acum 4456 zile, 9 ore, 55 minute, 19 secunde
,,Din 1990 și până în prezent, de fiecare dată când dreapta politică românească a încercat să se coaguleze ca o forță puternică în stare să se opună stângii comunistoide create de citeste integral
N.E.CURATU, acum 4457 zile, 9 ore, 37 minute, 6 secunde
Ponta s-a sucit,manca-l-ar pamantu' / E cam aceeasi faza ca Geoana cu Vantu....of,of,mai,mai
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.