Politică

Lista lui Ungureanu

Ziarul de Vrancea
7 feb 2012 1229 vizualizări
Premierul desemnat a preluat de la Emil Boc structura unei echipe guvernamentale din care lipsesc numele grele - Elena Udrea, Sulfina Barbu, Anca Boagiu şi Daniel Funeriu n majoritatea celor care ar urma să preia portofolii precum Economia, Finanţele, Dezvoltarea Regională şi Turismul abia au trecut de 30 de ani

Nominalizarea miniştrilor PDL în cabinetul Ungureanu a creat tensiuni şi discuţii aprinse între democrat-liberali. Imediat după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, garda veche a cerut retragerea Elenei Udrea din Guvern. Refuzul lui Udrea de a renunţa la Ministerul Dezvoltării Regionale a creat o stare conflictuală în partid care risca să explodeze în orice moment. Pentru a evita scandalul în PDL şi compromiterea nominalizării premierului Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au impus lista miniştrilor. Astfel, cu sacrificiul lui Boagiu, Funeriu şi Barbu, Elena Udrea a pierdut şansa unui nou mandat în Guvern. Colegiul Director al PDL a decis ieri schimbarea întregii echipe ministeriale a partidului şi propunerea de noi miniştri în Cabinetul pe care premierul desemnat îl va prezenta cel mi probabil mîine Parlamentului. "Această decizie politică este luată în urma consultărilor cu miniştrii Cabinetului în exerciţiu. Nu este un gest de frondă la adresa miniştrilor din Cabinet, ci este un gest de responsabilitate şi de apreciere politică", a afirmat Emil Boc la finalul şedinţei Colegiului Director al PDL. El le-a mulţumit public miniştrilor PDL din Cabinetul pe care l-a condus pentru eforturile făcute în susţinerea reformelor şi modernizarea statului român.

Un ministru tobă de carte la Ministerul Muncii

Claudia Boghicevici (37 de ani), propusă pentru a o înlocui pe Sulfina Barbu la conducerea Ministerului Muncii, este specialist în domeniul asistenţei sociale şi, din septembrie 2010, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor. În perioada 2007-2009 a fost lector universitar la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad, specializarea asistenţă socială, iar anterior a deţinut diverse funcţii în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Arad, inclusiv cea de director general adjunct. Ea şi-a început cariera în 1995 ca învăţătoare, dar ocupă, începînd din 2008, funcţia de deputat PDL, fiind susţinută de Gheorghe Seculici şi Gheorghe Falcă. După ce a terminat, la 20 de ani, Şcoala normală "Dimitrie Tichindeal" din Arad, Boghicevici a urmat cursurile Facultăţii de Finanţe-Bănci ale Universităţii "A.Vlaicu" din Arad. A făcut apoi, în doi ani, între 2002-2004 - trei mastere la Universitatea de Vest "V.Goldiş", la Arad, iar în perioada 2004-2008 a fost doctorand la Facultatea de ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a studiat între 2006 şi 2009 la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş", la Facultatea de Stiinţe Umaniste, Politice şi Administrative - Cunoştinţe despre administraţie publică şi ştiinţe politice, iar din 2007 studiază, tot la Arad, Relaţii internaţionale şi studii europene. Din 2009, studiază şi la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucureşti, unde urmează cursuri de master cu tema "Relaţii internaţionale şi diplomaţie". În anul 2010 a făcut Colegiul Naţional de Apărare.

Succesorul lui Udrea ar contracte cu ministerul pe care îl va conduce

Deputatul de Bucureşti Cristian Petrescu (41 de ani), absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, propus pentru înlocuirea Elenei Udrea, are contracte în valoare de peste un milion de euro tocmai cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar soţia sa are contracte cu CNADNR în sumă de 549.000 euro şi 4.612.800 de lei. El a declarat că va renunţa la Asociaţia pe care o conduce, după ce va fi învestit ca ministru: "Bineînţeles (că voi renunţa), dar doar după învestire, dacă va fi cazul". Deocamdată, potrivit declaraţiei de interese postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Cristian Petrescu este preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, care are semnate cu MDRT, din 2011, trei contracte cu finanţare europeană prin POR, pentru promovarea Drumului vechilor cetăţi dobrogene, în valoare de 958.130 lei (223.000 euro), pentru promovarea traseului turistic din Maramureş şi Bucovina, în valoare de 989.222 de lei (230.000 euro) şi pentru promovarea traseelor turistice şi de agrement din Transilvania, contract în valoare de 989.222 de lei (230.000 euro).

La Economie, Andreea Paul Vass va ţine cont de teoria haosului

Andreea Paul Vass (33 de ani) are şanse să obţină Ministerul Economiei după ce a absolvit ASE cu o lucrare despre "Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb", a lucrat în cercetare învăţînd că "hazardul favorizează numai o minte pregătită" şi a fost consilier la Preşedinţie la 27 de ani. Din 2009 consilier al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass are familie, avere şi carieră. Dar spune, pe blogul său, că de fapt şi-a dorit să facă cercetare. "Extrem de curioasă din fire, mi-am dorit să fac cercetare încă din facultate. Aşa se face că lucrez de la 21 de ani într-un Institut al Academiei Române", spune despre ea însăşi, pe blog, Andreea Paul Vass. Ea adaugă că putea cîştiga "mult mai bine" ajutîndu-şi părinţii să conducă fabrica lor de mobilă, însă iubeşte cifrele prea mult încît să poată renunţa. "Economia, cu doza ei mare de subiectivitate dată de tensiunea dintre ştiinţa înţeleasă ca rigoare şi imprevizibilul comportament uman, mi se pare de-a dreptul fascinantă", mai spune Vass.

Ministru de Finanţe la 32 de ani

În vîrstă de 32 de ani, Bogdan Alexandru Drăgoi este secretar de stat în Ministerul Finanţelor. El este cunoscut şi pentru legăturile politice ale familiei sale. Tatăl său, Dan Drăgoi, a fost un apropiat al generalului Victor Athanasie Stănculescu, iar în ultimii ani presa a scris despre legăturile acestuia cu Adriean Videanu. Bogdan a absolvit două facultăţi ale Universităţii Tufts - Fletcher, din Boston, Massachusetts. Înainte de cariera în zona administraţiei publice, Bogdan Drăgoi a lucrat în mediul privat.

Un clujean la Educaţie

Cătălin Baba (44 de ani), propus de conducerea PDL la Ministerul Educaţiei, este unul dintre apropiaţii fostului premier Emil Boc, a fost consilier al acestuia la Guvern şi a fost promovat secretar de stat la Educaţie. El a fost acuzat de acte de corupţie de către conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj. În 2009, după numirea sa ca secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Colegiul Senatului şi Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaraţie în care acesta era acuzat de nepotism. "A încercat să-şi promoveze fără justificare rudele în funcţii didactice şi a fost oprit de către Rectorat. S-a asociat cu fostul rector de la Universitatea «Bogdan Vodă» pentru a-i promova nepotul, acesta luîndu-i la doctorat soţia. Şi-a adus în Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării cumnatul, care este medic, cu care îşi scrie lucrările, acestea fiind de fapt lucrări din domeniul sănătăţii publice", se preciza în comunicat.

Ministru la Comunicaţii după ce a studiat la aceeaşi universitate din SUA ca şi EBA

Deputatul PDL Răzvan Mustea-Şerban, propus pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor, are 33 de ani şi este preşedinte al OTPDL. Este fiul unui cunoscut om de afaceri din Focşani, iar potrivit declaraţiei de avere are un Porsche, precum şi o colecţie de bijuterii în valoare de 60.000 de euro. Mustea-Şerban s-a născut în 8 septembrie 1978 la Focşani, iar în 2001 a absolvit Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale la Universitatea Româno-Americană. În perioada 2000-2001, el a avut o bursă de studii la Universitatea James Madison, Virginia (SUA), cu specializarea International Business, între 2002 şi 2007 a făcut studii de doctorat la Academia de Studii Economice Bucureşti, iar în 2007 a obţinut titlul de doctor în economie, cu specializarea Management. La James Madison a studiat o vreme şi fiica cea mică a şefului statului, Elena Băsescu.

Rocade la Agricultură şi Transporturi

Stelian Fuia (44 ani) a fost susţinut chiar de ministrul demisionar al Agriculturii Valeriu Tabără. La 19 decembrie 2007, Stelian Fuia a fost validat deputat în Parlamentul României din partea PDL în Circumscripţia electorală nr. 12 Călăraşi, în locul Adinei Ioana Vălean, aleasă europarlamentar. La 30 noiembrie 2008, obţine un nou mandat de deputat, tot ca membru PDL, în aceeaşi circumscripţie (colegiul uninominal nr. 4). În prezent, este preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din septembrie 2010).
Alexandru Nazare (31 de ani), propus pentru portofoliul Transporturilor, o va înlocui pe Anca Boagiu, în funcţie din septembrie 2010. Alexandru Nazare a deţinut din noiembrie 2010 funcţia de secretar de stat în acelaşi minister. De asemenea, Nazare a deţinut în perioada aprilie 2010 - noiembrie 2010 funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi aceeaşi funcţie la Ministerul Afacerilor Europene în perioada octombrie 2009 - aprilie 2010.

Fost liberal la Interne

Senatorul Gabriel Berca, secretar general adjunct al PDL, a fost prefect de Bacău în 2005-2008, apoi şef al SGG timp de aproape un an în Cabinetul Tăriceanu, ales senator în 2008 pe listele PNL, partid pe care l-a părăsit în favoarea PDL, care îl propune acum pentru portofoliul Internelor.


Componenţa noului guvern:

Premier - Mihai Răzvan Ungureanu
Vicepremier - Marko Bela
Ministerul de Interne - Gabriel Berca (în locul lui Traian Igaş)
Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu
Ministerul Finanţelor Publice - Bogdan Drăgoi (în locul lui Gheorghe Ialomiţianu)
Ministerul Economiei - Andreea Paul Vass (în locul lui Ion Ariton)
Ministerul Afacerilor Externe - Cristian Diaconescu (numit deja de cîteva zile în locul lui Teodor Baconschi)
Ministerul Afacerilor Europene - Leonard Orban
Ministerul Transporturilor - Alexandru Nazare (în locul Ancăi Boagiu)
Ministerul Mediului - Laszlo Borbely
Ministerul Turismului - Cristian Petrescu (în locul Elenei Udrea)
Ministerul Apărării - Gabriel Oprea
Ministerul Culturii - Kelemen Hunor
Ministerul Telecomunicaţiilor - Razvan Mustea (în locul lui Valerian Vreme)
Ministerul Muncii - Claudia Boghicevici (în locul Sulfinei Barbu)
Ministerul Educaţiei - Cătălin Baba (în locul lui Daniel Funeriu)
Ministerul Sănătăţii - Ladislau Ritli
Ministerul Agriculturii - Stelian Fuia (în locul lui Valeriu Tabără)

Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat că Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu sînt tehnicieni excepţionali, motiv pentru care şi-i doreşte în componenţa viitorului cabinet. Pe lîngă aceştia, au rămas pe poziţiei Gabriel Oprea, precum şi miniştrii de etnie maghiară - Marko Bela (vicepremier), Laszlo Borbely (Mediu), Kelemen Hunor (Cultură) şi Ladislau Ritli (Sănătate).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alhambra, acum 4460 zile, 4 ore, 13 minute, 11 secunde
Felicitari Razvan Mustea! Cu siguranta vei aduce un suflu nou in politica romaneasca! Succes!
read, acum 4460 zile, 10 ore, 52 minute, 23 secunde
Presedintele Basescu a surprins din nou pe toata lumea, de data aceasta cu increderea in tinerii politicieni. Lipsa de experienta este compensata de o minte deschisa, capitalista si este foarte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.