Politică

Pleacă Boc, vine Ungureanu

Ziarul de Vrancea
6 feb 2012 1015 vizualizări
Mandatul Guvernului Emil Boc s-a încheiat ieri, odată cu demisia premierului n Mihai Răzvan Ungureanu este cel nominalizat de preşedinţie să preia conducerea Executivului n fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, acum director al SIE, Ungureanu trebuie să obţină girul Parlamentului pentru a prelua şefia Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară că, în principiu, în urma consultării cu partidele politice, a fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier, ca va începe să discute cu partidele din coaliţie pentru formarea Cabinetului. "Cred că un nou Guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele Guvernului anterior referitor la stabilizarea macro-economică a ţării", a spus Băsescu în acest context.

Cine este MRU

Mihai Răzvan Ungureanu revine astfel în lumina reflectoarelor după un mandat discret la conducerea SIE, instituţie unde a fost numit în decembrie 2007 după ce a demisionat de la MAE, în urma scandalului legat de reţinerea a doi muncitori români în Irak sub acuzaţia de spionaj. În februarie 2011 a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu.
În funcţia de ministru al Afacerilor Externe, Ungureanu a fost instalat la data de 29 decembrie 2004, în Guvernul Tăriceanu. Avea, la acel moment, 36 de ani şi devenea cel mai tînăr ministru de Externe al României. El a demisionat din funcţia de şef al diplomaţiei la 4 februarie 2007, la două zile după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să-şi prezinte demisia, în urma situaţiei create după reţinerea a doi muncitori români în Irak. La acel moment, premierul Tăriceanu l-a acuzat pe Mihai Răzvan Ungureanu că l-a informat doar pe şeful statului în legătură cu acest caz, nu şi Guvernul.
După demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Ungureanu s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru, aceea de reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena. Ungureanu este membru PNL din 2004, dar s-a autosuspendat din partid, pentru că era incompatibil cu funcţia deţinută la SECI.

Boc, premierul celor zece moţiuni de cenzură

"Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului", au fost cuvintele prin care fostul premier Emil Boc şi-a anunţat demisia. El a adăugat că a luat această hotărîre în încercarea de a "detensiona situaţia socială" şi pentru a nu influenţa "stabilitatea economică a ţării". "Am luat decizii foarte grele, cu gîndul la viitorul României, nu pentru ca am dorit, ci pentru că a trebuit. Fac apel la maturitatea clasei politice să treacă rapid prin Parlament un nou Guvern", a mai spus premierul demisionar. El a mai afirmat că, "pentru 2012, atît CE, cît şi FMI apreciază că România va avea o creştere economică peste cea din Zona Euro".
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, după demisia lui Boc de la conducerea Guvernului, decretul de numire a lui Cătălin Predoiu, ministru al Justiţiei, în funcţia de premier interimar. El urmează să îndeplinească atribuţiile primului ministru pînă la formarea noului Guvern.
Fostul premier Emil Boc a avut o carieră politică presărată de succese electorale, fiind, pe rînd, deputat, primar, preşedinte de partid şi premier, comentează Mediafax. Emil Boc a fost deputat PDL, primar de Cluj, preşedinte al democrat-liberalilor şi premier, fiind primul şef de Guvern demis în urma aprobării unei moţiuni de cenzură. Perceput drept un personaj fidel lui Traian Băsescu, în a cărui umbră a fost plasat constant de către adversarii săi politici, Emil Boc a supravieţuit ca premier în faţa a 10 moţiuni de cenzură - inclusiv uneia adoptate de Parlament înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009 - fiind apoi desemnat din nou la conducerea Guvernului. În plus, ultimii doi ani ai mandatului său s-au suprapus cu o perioadă de criză economică gravă şi cu luarea unor măsuri de austeritate extrem de dure, precum reducerea salariilor din sectorul bugetar şi a pensiilor şi reducerea sau chiar tăierea unor beneficii sociale.

Înapoi primar la Cluj?

La doar cîteva ore după ce prim-ministrul Emil Boc şi-a depus mandatul, Alexandru Coroian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi prim-vicepreşedinte al PDL Cluj  a declarat că organizaţia clujeană a PDL l-ar susţine pe Boc la funcţia de primar. "Dacă ar accepta o astfel de funcţie nu ar fi probleme cu acceptul organizaţiei. Este un simbol al politicii clujene", a explicat Alexandru Coroian. Fostul premier a devenit pentru prima dată edilul Clujului în 2004 şi a fost reales în această funcţie în 2008, cu un procent de 76,2% din voturile clujenilor.

Elena Udrea: românii au nevoie de "figuri noi care să le genereze încredere"

Vicepreşedintele PDL Elena Udrea susţine, pe blogul personal, că actuala coaliţie de guvernare va rămîne unită şi nu se pune problema unei crize politice. Ea a mai spus că demisia din funcţie a premierului Emil Boc este "un act de curaj politic şi de responsabilitate în faţa românilor". Udrea mai spune că era necesară o schimbare, deoarece românii au nevoie de "figuri noi care să le genereze încredere". "Degeaba spui ce trebuie spus, comunici lucrurile corect, dacă oamenii nu mai sînt dispuşi să te asculte. Pentru asta e nevoie de oameni noi, capabili să continue pe drumul reformelor şi să vină cu un nou suflu. (...) E timpul să vină un Guvern mai puţin erodat, care să nască speranţă pentru o viaţă mai bună într-o perioadă precisă de timp. Avem nevoie de un premier care să inspire încredere românilor şi care să poată să le comunice lucrurile bune pe care majoritatea de guvernămînt le face", mai scrie aceasta pe blog.

Criza, protestele de stradă şi iarna grea


Acestea sînt motivele pentru care premierul şi-a dat demisia, relatează mass-media internaţională

Presa internaţională de ieri este unanimă în a releva că premierul român Emil Boc şi-a anunţat decizia de a renunţa la mandatul său şi al guvernului în contextul protestelor sociale ce durează de mai multe săptămîni împotriva măsurilor de austeritate ale executivului. Potrivit Financial Times, Boc a demisionat după săptămîni de proteste la nivel naţional împotriva măsurilor de austeritate şi înainte de alegerile parlamentare ce urmează să fie organizate la sfîrşitul acestui an. FT aminteşte că Boc a pus în aplicare reduceri ale salariilor bugetarilor cu 25% şi a crescut impozitul pe vînzări, pentru a finaliza un acord de ajutor de 20 de miliarde de euro (26 miliarde dolari) cu FMI şi a stimula economia, după o recesiune profundă şi dureroasă. FT relevă că mii de români au înfruntat temperaturile scăzute în ultima lună pentru a protesta împotriva lui Boc şi a aliatului său, preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit CNN, Boc a demisionat după săptămîni de proteste publice împotriva măsurilor de austeritate şi în urma a cel puţin 34 de decese cauzate de vremea rece. Şi Voice of America relevă, la rîndul său, că anunţul lui Boc urmează după protestele a mii de români care au înfruntat temperaturi reci luna trecută pentru a-şi exprima furia faţă de reducerile de cheltuieli operate de guvern şi alte măsuri de austeritate. Washington Post, care preia Associated Press, subliniază că Boc şi-a anunţat demisia sa şi a guvernului său, spunînd că vrea să protejeze stabilitatea ţării.
Corespondentul Le Monde la Bucureşti relevă că zvonurile au fost în creştere de la mijlocul lunii ianuarie, cînd românii "indignaţi" au luat cu asalt Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a cere demisia guvernului de centru-dreapta condus de premierul şi preşedintele PDL, Emil Boc. Ziarul precizează că de la începutul crizei economice în 2008 guvernul Boc a impus politicile de austeritate cele mai dure ale UE. Mişcarea spontană a furiei, foarte mediatizată, s-a răspîndit rapid în întreaga ţară. Reacţia guvernului s-a dovedit foarte inadecvată, Boc preferînd mai întîi să ignore protestatarii înainte de a adopta demersuri infime, mai mult simbolice decît reale.
Şi ziarul Liberation ţine să sublinieze că Boc şi-a anunţat demisia, a sa şi a guvernului său, după mai multe săptămîni de contestare populară. Ziarul precizează că anunţul survine după încheierea misiunii FMI şi UE care a dat note bune reformelor făcute de guvern în ultimele luni. Şi l'Express anunţă demisia guvernului pe fondul nemulţumirii sociale. Aplaudat de FMI şi Bruxelles pentru reformele sale economice, dar confruntat cu un val de "indignaţi" în faţa austerităţii, premierul Boc a demisionat.


DECLARAŢIA ZILEI


Borbely Csaba: "Nu este bine cînd cîteva mii de oameni ieşiţi în stradă schimbă totul"

Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, susţine că instabilitatea generată de demisia Guvernului Boc este în defavoarea României, afirmînd că "nu este bine cînd cîteva mii de oameni ieşiţi în stradă schimbă totul", acest lucru dînd idei celor care trăiesc în secuime.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.