Politică

Demisia lui Boc, o chestiune de ore?

Ziarul de Vrancea
5 feb 2012 969 vizualizări
Cei mai mulţi democrat-liberali doresc plecarea urgentă a lui Emil Boc din postul de premier şi cer inclusiv înlăturarea acestuia din fruntea partidului, susţin surse din PDL, potrivit cărora o decizie este aşteptată în curînd.

"Toată lumea spune că Emil Boc trebuie să plece de la Guvern. L-am susţinut mai mult pentru preşedintele Băsescu. Trebuie să plece inclusiv de la partid, nu poate să rămînă, dacă pleacă de la Guvern", a precizat un lider PDL.
Iniţial, doar o parte dintre liderii PDL, cei grupaţi în jurul lui Vasile Blaga, au susţinut, fie vocal, fie indirect, înlocuirea lui Emil Boc. Această mişcare a luat însă amploare pe fondul nemulţumirilor venite din teritoriu cu privire la fondurile alocate de Guvern primarilor partidului, generînd o presiune în această direcţie. Cei mai mulţi s-au plîns şi de proasta comunicare a Guvernului cu partidul, parlamentarii fiind speriaţi şi de zvonurile, infirmate ulterior de conducere, potrivit cărora la alegeri nu ar mai fi lăsaţi să candideze în colegiile lor. "E tensiune în partid", spunea un democrat-liberal. Cei care susţin plecarea lui Boc spun că acesta este "erodat" şi imaginea sa nu ajută partidul. "Trebuie să-şi dea demisia, dar nu are unde să plece", a spus un alt lider al partidului. Alţii susţin că Boc trebuie să pregătească eventuala ieşire din fruntea Guvernului, existînd posibilitatea să meargă din nou spre Cluj, unde partidul nu are candidaţi.
Potrivit surselor din partid, o decizie privind demisia lui Emil Boc din Guvern ar putea fi luată după plecarea din ţară a delegaţiei FMI, BM şi CE, unii făcînd pronosticuri că premierul nu va rezista în fruntea Executivului mai mult de jumătatea lunii februarie. Plecarea delegaţiei FMI, BM şi CE de la Bucureşti a fost menţionată de reprezentanţii principalului partid de guvernare ca reper pentru declanşarea unor discuţii în formaţiune despre eventuala remaniere a Guvernului sau demisie a premierului. Faptul pare credibil, cu atît mai mult cu cât conferinţa de presă de încheiere a vizitei delegaţiei în România, care tradiţional avea loc luni, a avut loc, de data asta, duminică.

Boc: "Nu comentez asemenea speculaţii"

Dacă pleacă Emil Boc de la Guvern, o problemă este găsirea unui înlocuitor al acestuia în funcţia de premier, iar cei care vor plecarea lui de la partid îl văd pe Vasile Blaga un posibil succesor în fruntea PDL. Mai sînt şi voci, puţine la număr, din rîndul parlamentarilor care îl susţin în continuare pe Emil Boc şi care îl văd pe acesta la conducerea Guvernului şi partidului pînă la alegeri. Aceştia cred că o remaniere guvernamentală ar fi soluţia potrivită pentru revigorarea imaginii partidului. Potrivit surselor, se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să-şi facă cunoscută decizia în legătură cu viitorul Guvernului şi al partidului. Cu toate acestea, demisia lui Emil Boc rămîne, în cele din urmă, un act unilateral. La nivel de zvon circulă în partid, în rîndul parlamentarilor, informaţia că posibilii candidaţi pentru conducera Guvernului ar fi directorii serviciilor secrete, un tehnocat, sau pe ultimul loc, un lider din partid. Unii lideri PDL aşteaptă o posibilă decizie chiar şi după întîlnirea de astăzi concovată de şeful statului cu partidele parlamentare din opoziţie şi de la putere.
Premierul Emil Boc a fost întrebat, sîmbătă, după videoconferinţa de la MAI, dacă demisionează în zilele următoare, el spunînd că nu comentează "asemenea speculaţii". "Nu comentez asemenea decizii sau asemenea speculaţii. Ştiu ce am de făcut", a spus Emil Boc, întrebat de jurnalişti cum comentează zvonul potrivit căruia ar urma să demisioneze din funcţie în zilele următoare. Premierul a evitat un răspuns clar privind o eventuală demisie, precizînd doar că va spune în primul rînd în faţa colegilor de partid şi abia apoi presei ce are de făcut Guvernul în perioada următoare.
Preşedintele Traian Băsescu declara, joi, la dezbaterea "România în UE. Cinci ani de la aderare", că premierul Emil Boc îi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut pentru modernizarea statului şi atingerea standardelor europene de performanţă.

Pronosticul lui Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase pronostichează pe blog că preşedintele Traian Băsescu ar putea produce astăzi o "surpriză", anunţînd, la consultările cu partidele, că Emil Boc a demisionat. "Haideţi să planificăm împreună săptămîna viitoare: Luni, ora 12 şi apoi la ora 13, consultări formale cu partidele, în principal ca să le spună şi personal ce a spus în conferinţa de presă despre Tratatul fiscal (al cărui viitor, fie vorba între noi, nu este încă foarte clar). Surpriză – el ar putea anunţa că Boc şi-a dat demisia, iar consultările sînt pentru a desemna un nou premier. Evident, Băsescu va încerca să schimbe doar primul-ministru nu şi pe cei mai importanţi membri ai guvernului, ca sa nu se supere cu partidul… Unii vor spune că nu este elegant şi că, după Roman, Stolojan, Baconschi, etc, el îl sacrifică şi pe Boc. Alţii vor răspunde, resemnaţi, că aşa sînt scorpionii", scrie Năstase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.