Politică

A început sesiunea, vacanţa continuă

Ziarul de Vrancea
1 feb 2012 1101 vizualizări
Opoziţia a intrat de ieri în grevă parlamentară n deputaţii şi senatorii USL au decis să-şi doneze indemnizaţiile obţinute pe parcursul protestului, dar nu e clar ce se va întîmpla cu celelalte beneficii: telefon, hotel, secretară, excursii în străinătate

Grupurile parlamentare reunite ale PSD şi PNL au aprobat ieri, cu majoritate de voturi, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată". Anterior, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a explicat ce va presupune protestul parlamentarilor USL. "Programul va fi cel obişnuit. Vom fi prezenţi la şedinţele de plen, vom face prezenţă, ne vom spune protestul dar nu vom participa la nici un fel de dezbateri şi vot. Vom fi prezenţi la începutul şedinţei, ne vom spune punctul de vedere vizavi de protestul nostru şi vom părăsi sala. În fiecare zi", a declarat Chelaru. Întrebat ce "privilegii" pierd senatorii care intră în "grevă parlamentară", el a răspuns că nu s-a discutat acest aspect. "Nu cred că termenul pe care l-aţi folosit este efectiv elegant. Nicăieri în lege nu discutăm de privilegii, în lege discutăm de drepturi", a completat Chelaru. Şi liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, s-a arătat ieri ofensat de întrebările ziariştilor privind sumele pe care le vor încasa aleşii USL pe perioada "grevei". El a catalogat aceste întrebări ca fiind "tendenţioase". Pe de altă parte, liberalul Eugen Nicolăescu a afirmat că parlamentarii opoziţiei vor renunţa, pe parcursul protestului, la indemnizaţia de şedinţă, care nu are o valoare fixă, ea fiind proporţională cu numărul de şedinţe la care un demnitar participă. Aleşii USL vor încasa, însă, în continuare, indemnizaţia de bază, a cărei valoare este, în medie, de 4.000 de lei, dar şi sumele forfetare din care sînt plătiţi consilierii din birourile parlamentare din teritoriu. Totodată, parlamentarii opoziţiei vor continua să beneficieze de cazare gratuită în Bucureşti, precum şi de abonamentul la telefonul mobil, plătit de Parlament. De asemenea, în cazul în care semnează condica de prezenţă la plen, chiar dacă nu participă, apoi, la lucrări, parlamentarii încasează şi indemnizaţia de şedinţă. Totuşi, parlamentarii USL au votat aseară propunerea avansată de liderul PSD Victor Ponta, potrivit căreia nu vor folosi în scop personal nici un drept bănesc rezultat în perioada protestului parlamentar, banii respectivi urmînd a fi "îndreptaţi" către o direcţie "văduvită" de Guvern.

Blaga: "Proiectele de lege nu au nevoie de comisii pentru a ajunge în plen"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a comparat ieri retragerea parlamentarilor USL din Parlament cu o "grevă de lux", avînd în vedere că aceştia îşi iau toate drepturile, dar nu mai vin la serviciu. Un alt deputat PDL, Ioan Oltean a spus că aşteaptă să vadă dacă parlamentarii opoziţiei vor fi "într-adevăr în grevă" şi dacă aceştia vor sta "fără cameră la hotel, fără maşină la scară, fără secretare şi fără bani în portofel". De altfel, din declaraţiile lui Victor Ponta nu rezultă clar ce se va întîmpla cu celelalte avantaje ale parlamentarilor din opoziţie, cu excepţia "drepturilor băneşti" care vor fi donate.
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), a susţinut ieri că, în condiţiile în care opoziţia deţine majoritatea în unele comisii importante, proiectele de lege pot ajunge în plen şi fără raport de la comisii. "Este adevărat că sînt comisii, şi comisii importante, în care opoziţia are majoritatea, dar tot la fel de adevărat este că, în conformitate cu Regulamentul, nu este nevoie de raportul comisiei pentru ca o lege să ajungă în plen", a arătat senatorul democrat-liberal. Întrebat despre acestă situaţie, senatorul PSD Ioan Chelaru a explicat că este vorba despre "o practică nouă a actualei majorităţi".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Sobcek, acum 4459 zile, 19 ore, 1 minut, 36 secunde
Dupa ce a chiulit neoficial, pe bani grei, de la lucrarile parlamentului, Sapunaru Nini are ocazia acum sa chiuleasca oficial.
Gaby, acum 4459 zile, 21 ore, 59 minute, 10 secunde
Datorita postacilor platiti din bani publici si a politici inpartiale a ziarului ma vad nevoit sa fac un efort si sa ma prezint in Piata Unirii, alaturi de cei care indura gerul sa -si arate citeste integral
Alhambra, acum 4460 zile, 42 minute, 9 secunde
Daca tot s-au incheiat protestele prin tara,ce-au zis ei, ca nu se poate ca puterea sa scape asa usor ....ia sa organizam noi propriul protest... asa poate mai castigam niste voturi in toamna. USL citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.