Politică

Electrica a dat în judecată partidele pentru folosirea stîlpilor la alegeri

Mihai Boicu
31 ian 2012 1547 vizualizări
Furnizorul de energie electrică a cîştigat un prim proces împotriva PNL, pentru o sumă de peste 50.000 lei u PDL recunoaşte datoria, dar nu valoarea acesteia u PSD este cel mai mare datornic, fiind acuzat că le-a “furat” competitorilor cei mai buni stîlpi

Electrica  a chemat în judecată filialele din Vrancea ale PSD, PNL şi PDL pentru că nu au plătit închierierea stîlpilor în campaniile electorale care au avut loc începînd cu anul 2008. “Toate formaţiunile politice care nu au plătit pentru utilizarea stîlpilor au fost chemate în judecată. A fost urmată calea legală, au fost chemaţi reprezentanţii partidelor la conciliere, însă nu au venit”, a spus Costică Dodu, directorul Sucuralei de Distribuţie a Energiei Electrice.  Cele trei partide au trecut de atunci pînă în prezent prin alegeri locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, iar sumele neplătite s-au mărit prin adăugarea de majorări şi penalităţi. Săptămîna trecută, magistraţii Judecătoriei Focşani au dat cîştig de cauză SC Electrica Distribuţie a Energiei Electrica Muntenia Nord SA SEE în procesul cu PNL Vrancea. “Obligă pîrîta să plătească reclamantei suma de 53.134,66 lei, reprezentînd contravaloarea acordării dreptului de utilizare temporară a stîlpilor de susţinere a liniilor electrice aeriene de distribuţie de joasă tensiune. Obligă pîrîta să plătească reclamantei suma de 2.677,75 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentînd taxa judiciară de timbru şi timbru judiciar”, se arată în pronunţarea Judecătoriei Focşani. PNL a încercat să invoce lipsa calităţii procesuale a Electrica Distribuţie şi prematuritatea cererii de chemare în judecată, însă ambele excepţii ridicate de avocaţi au fost respinse în instanţă. “Sînt unele datorii la Electrica, posibil din ultimele campanii electorale. Legat de sentinţa invocată vom analiza împreună cu juriştii noştri motivarea respectivă şi posibilitatea de a face recurs”, a declarat liberalul Eduard Lambrino. Sentinţa Judecătoriei Focşani nu este definitivă şi, cel mai probabil, va fi atacată pentru a anula pretenţiile Electrica sau măcar pentru a diminua sumele cerute.

PDL nu contestă datoriile, ci valoarea lor

Pe de altă parte, furnizorul de energie electrică a pierdut procesul împotriva PDL Vrancea, deşi are acelaşi obiect. În noiembrie anul trecut magistraţii Judecătoriei Focşani au respins solicitarea  ca fiind inadmisibilă. Drept urmare, Electrica a deschis un nou proces, care are termen pe 23 martie. Deputatul Alin Trăşculescu, preşedintele PDL Vrancea, recunoaşte existenţa datoriilor pentru utilizarea stîlpilor, însă nu este de acord cu Electrica asupra cuantumului sumei datorate. “Noi am avut obiecţii pentru că am întîmpinat o serie de probleme. Ni s-au dat jos bannerele în urma contestaţiilor făcute de PSD şi nu s-a ţinut cont de acest lucru. De asemenea, noi am solicitat mai mulţi stîlpi, dar am folosit mai puţini. În Focşani şi în unele comune PSD nu am putut folosi stîlpii pentru că alt partid a pus bannere înaintea noastră”, a declarat Alin Trăşculescu. Sumele solicitate de Electrica după încheierea scrutinurilor electorale din anii 2008 şi 2009 se ridicau la peste 50.000 lei. Directorul Costică Dodu nu a putut clarifica care este acum situaţia exactă a datoriilor. Cel mai mare datornic la Electrica este PSD, împotriva căruia instanţa a admis acţiunea de recuperare a datoriilor. Acestea se ridicau la peste 80.000 lei, însă cel mai probabil valoarea s-a modificat. Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, nu a putut fi contactat pentru a prezenta poziţia sa cu privire la acest subiect. Tariful de închiriere al unui stîlp timp de o lună era la vremea respectivă de aproximativ 50 de lei. (Mihai BOICU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
relu, acum 4467 zile, 7 ore, 48 minute, 14 secunde
Propun ca Electrica din Focsani si din toata tara sa acorde gratuitati pentru stalpi doar cand de acestia ar atarna niste funii.De sapun raspundem noi,toti romanii.
Gaby, acum 4467 zile, 11 ore, 2 minute, 44 secunde
PDL nu au nici un drept sa conteste valoarea datoriilor, se stie foarte bine ca beberele lu Basescu au inpanzit tot judetul si nu cred ca Basescu le-a montat si nici nu cred ca Basescu a facut citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.