Politică

Parlamentarii USL intră în concediu fără plată

Ziarul de Vrancea
30 ian 2012 826 vizualizări
Protestul, generat de lipsa de dialog a puterii, va dura pînă la următoare alegeri generale n liderii opoziţiei au decis ca toţi parlamentarii USL să-şi doneze indemnizaţiile

USL va intra în grevă parlamentară pînă la alegeri, a anunţat ieri preşedintele PNL, Crin Antonescu. El a declarat că opoziţia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte retragerea parlamentarilor PSD, PNL şi PC din activităţile uzuale ale Legislativului, ca măsură de protest la adresa puterii. Antonescu a spus că toţi parlamentarii celor trei partide din opoziţie, fără excepţie, se vor retrage din "activitatea uzuală" a Parlamentului în toate formele. El a explicat că aleşii PSD, PNL şi PC îşi vor păstra mandatul şi dreptul de vot, pe care le vor activa doar "în situaţii de maximă importanţă". Antonescu a menţionat că astfel de situaţii sînt legate de "chestiuni care pot să ofere soluţii crizei politice", referindu-se la decizii privitoare la alegerile parlamentare anticipate, moţiune de cenzură, suspendarea actualului preşedinte sau modificarea legislaţiei electorale. "Protestul nostru este întemeiat pe atitudinea de pînă acum şi mai ales din aceste zile a puterii, care nu doreşte să ia act în fond de caracterul major al nemulţumurilor publice, nu doreşte să dialogheze pentru căutarea unei soluţii politice, încearcă să tragă de timp şi să păcălească încă odată alegătorii români, încearcă să mituiască pe ultima sută de metri alegătorii români", a spus liderul PNL. El a precizat că durata acestui protest este "pînă la alegeri", anticipate sau nu, ori pînă la momentul în care s-ar putea ajunge la un acord oficial putere-opoziţiei în vederea alegerilor anticipate.

Anterior, preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa că social-democraţii vor propune în USL ca opoziţia să recurgă la un protest parlamentar. Potrivit acestuia, protestul va consta în neparticiparea parlamentarilor USL nici la lucrările de plen, nici la cele din comisii, nici la şedinţele Birourilor Permanente. Practic, Legislativul va fi blocat pînă la următoarele alegeri. "Vom reveni la vot doar pentru a vota o moţiune de cenzură, un eventual guvern de tehnocraţi şi, bineînţeles, pentru a vota procedurile de declanşare a alegerilor anticipate", a adăugat el. Ponta a susţinut că, deşi nu vor fi prezenţi la lucrările Parlamentului, senatorii şi deputaţii opoziţiei vor fi prezenţi în Legislativ. De asemenea, Ponta a precizat că parlamentarii opoziţiei îşi vor încasa, pe durata protestului USL, indemnizaţiile de bază, pe care nu le pot refuza, însă le vor dona unor fundaţii. El spune că nu există nici o formulă prin care parlamentarii să refuze indemnizaţiile de bază, sumele respective fiind vărsate automat în conturi. Parlamentarilor opoziţiei li se vor tăia automat doar indemnizaţiile de şedinţe, întrucît ei nu vor mai semna tabelurile de prezenţă. El a menţionat, în acest sens, că va dona indemnizaţia sa către SMURD. Ponta a recunoscut că au existat şi parlamentari USL nemulţumiţi de decizie, în special din cauza pierderii veniturilor respective.

PDL a pierdut şase procente într-o lună

USL se afla pe primul loc în preferinţele electoratului în ianuarie 2012, cu 53,40% din intenţiile de vot la alegerile parlamentare, arată un sondaj realizat de IMAS şi citat de adevarul.ro. USL a crescut faţă de luna decembrie, cînd înregistra 49,20% din intenţiile de vot. În schimb, PDL a scăzut spectaculos, de la 21,50% la sfîrşitul anului trecut la 15,80% în acest moment. Potrivit adevarul.ro, PDL a atins minimul de popularitate în iulie 2011, cînd democrat-liberalii ajunseseră la 14,50%. Pe locul al treilea în preferinţele electoratului este Partidul Poporului, condus de Dan Diaconescu, care are 13,90% (faţă de 11,80% în decembrie), iar PRM are 6,60%. UDMR vine pe locul al cincilea, cu 5,80%.  Sondajul IMAS a fost realizat în luna ianuarie 2012.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ciumpalac, acum 4463 zile, 8 ore, 10 minute, 12 secunde
Degeaba. Oricum PDL si "cualitia de guvernare" nu a bagat in seama opozitia in Parlament. Acum au motiv sa nici nu ii plateasca. Este totusi un gest, un raspuns pentru oamenii din strada. Eu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.