Politică

Adrian Năstase, condamnat la închisoare cu executare

Ziarul de Vrancea
30 ian 2012 1146 vizualizări
"Plătesc pentru că în aceşti ani am avut curajul să îl înfrunt pe Traian Băsescu şi pe oamenii săi", s-a apărat liderul PSD, care a anunţat că va face recurs

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat ieri la doi ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul "Trofeul calităţii". În acest dosar fostul premier este acuzat în legătură cu strîngerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, cînd a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este executorie. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.
În acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămîne definitivă, şapte ani de detenţie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare cîte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.
De asemenea, Adrian Năstase, în solidar cu ceilalţi cinci inculpaţi au fost obligaţi la plata în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC. Totodată, instanţa a decis confiscarea sumei de 38.217,220 de lei de la Adrian Năstase, bani presupus obţinuţi prin fapta penală comisă. În plus, liderul PSD, împreună cu Jianu, Gasparovici şi Vasile vor avea de plătit cîte 50.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Jale la PSD

Decizia în acest dosar poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ. De altfel, Năstase a anunţat ieri că va face recurs. Liderul PSD a adăugat, comentînd hotărîrea de condamnare, că ar fi vorba despre o decizie "politică" şi "murdară". El a spus că în cursul dimineţii de ieri, înainte de publicarea deciziei, ar fi avut loc "negocieri", fără a intra în detalii. "Plătesc pentru că în aceşti ani am avut curajul să îl înfrunt pe Traian Băsescu şi pe oamenii săi, şi pentru că am avut curajul să îl înfrunt pe Daniel Morar şi pe oamenii săi", a spus Năstase. El a subliniat că întregul dosar este unul "politic".
Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a declarat "dezamăgit" de verdictul de condamnare a lui Năstase, dar şi-a arătat convingere că acesta va face recurs şi "îşi va putea demonstra nevinovăţia". "Personal, sînt dezamăgit de acest verdict. Cunosc dosarul şi ştiu cît de multe presiuni politice s-au făcut în construcţia sa. Sînt însă convins că domnul Năstase va face recurs, şi cu acest prilej îşi va putea demonstra nevinovăţia. Pînă la un verdict definitiv, nu vreau să comentez mai mult", a declarat Victor Ponta. O reacţie asemănătoare a avut şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. "Nu este vorba de PSD, Adrian Năstase rămîne la fel în partid. Eu sînt foarte afectat, foarte dezamăgit şi sper din tot sufletul la recurs să îşi dovedească nevinovăţia. Am fost convins că va fi achitat. Adrian Năstase rămîne acelaşi lider politic", a spus secretarul general al PSD.

Trei dosare, o condamnare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 9 ianuarie cercetarea judecătorească în dosarul "Trofeul calităţii". Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest caz în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei şi a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strîngerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a lui Adrian Năstase", arăta DNA.
Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara". DNA a făcut atunci recurs împotriva deciziei. Astfel, hotărîrea din dosarul "Trofeul Calităţii" este prima de condamnare din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase. Al treilea dosar, în curs de finalizare, este cel privind imobilul din Zambaccian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
maricica., acum 4461 zile, 6 ore, 47 minute, 29 secunde
la acestia ce fura si sunt descoperiti si trasi la raspundere este ...politic...mo pe cand?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.