Politică

Cinci luni pînă la alegerile locale?

Ziarul de Vrancea
25 ian 2012 1079 vizualizări
Legea privind comasarea alegerilor a fost declarată neconstituţională n cel mai probabil, alegerile pentru primari şi şefi de consilii judeţene vor avea loc în luna iunie

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis ieri Curtea Constituţională, admiţînd astfel sesizarea opoziţiei. USL a sesizat Curtea după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru adoptarea acestui act normativ. "Uniunea Social Liberală avertizează că respingerea moţiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor puterii să nu participe la vot, nu face decît să menţină România pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat în ultimii ani", arăta, în 22 decembrie, Biroul de presă al PSD. USL susţinea, între altele, că acest act normativ este "viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern". Reprezentanţii USL considerau de asemenea că prevederile legii privind comasarea alegerilor "încalcă în mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală" al Comisiei Europene. "În primul rînd, evidenţiem faptul că prin legea supusă controlului se realizează o reformă radicală a legislaţiei electorale, fiind violate standardele europene în materie, cu puţine luni înainte de alegerile locale şi, respectiv, parlamentare, programate să aibă loc în anul 2012. Modificarea legislaţiei electorale are loc cu cinci luni şi jumătate înaintea alegerilor locale şi cu 11 luni înaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine în mod flagrant dispoziţiilor Comisiei de la Veneţia potrivit cărora legislaţia europeană nu poate fi modificată decît cu minimum 12 luni înainte de alegeri", se arăta în document. USL menţiona totodată că actul normativ, "stabileşte în realitate şi o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor aleşilor locali, aflaţi in prezent în funcţie, de vreme ce aceştia şi-au dobîndit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc în iunie 2008". "Nu este admisibil să se modifice un act normativ în vederea acordării unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de aleşi locali", se mai arăta în sesizare.

Frunzăverede: "Alegeri locale în prima duminică a lunii iunie"

Guvernul va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul alegerilor, a anunţat ieri premierul Emil Boc, adăugînd însă că îşi va exprima o opinie după ce va vedea motivaţia Curţii. "Aşteptăm decizia Curţii. Statul de drept spune un lucru foarte clar: deciziile Curţii Constituţionale se respectă. Nu am văzut-o deocamdată decizia, nu am văzut nici măcar un comunicat pînă în momentul de faţă, dar un lucru pot asigura cu certitudine: decizia Curţii va fi respectată. După aceea, vom face orice alte declaraţii", a spus Boc.
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat ieri că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor "determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.