Politică

Liberalii demisionează din Parlament şi nu prea

Ziarul de Vrancea
24 ian 2012 931 vizualizări
După ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, anunţa luni seară că liberalii sînt pregătiţi să renunţe la mandatele de parlamentar, ieri, mesajele transmise de liderii USL au fost mai nuanţate

Nici un deputat sau senator PNL nu a demisionat din Parlament, a declarat ieri la Iaşi preşedintele liberalilor, Crin Antonescu. "Nici un parlamentar liberal nu a demisionat efectiv. Toţi sînt în interiorul mandatului. A fost o discuţie informală, la grupul nostru parlamentar, după şedinţa extraordinară de ieri (n.e.- luni) a Parlamentului, în care s-a ridicat şi problema demisiilor. Oamenii noştri au spus că sesiunea nu a rezolvat mare lucru. Am avut doar o discuţie în interiorul partidului", a explicat Crin Antonescu într-o conferinţă de presă. Liderul liberalilor a ţinut să precizeze totodată că, potrivit legislaţiei, demisiile devin active doar în momentul depunerii lor la secretariatul Senatului sau Camerei Deputaţilor. "Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, dar şi alţii şi-au scris demisiile care ulterior au ajuns la mine. Ele nu sînt activate. Trebuie depuse la secretariatul Senatului sau Camerei Deputaţilor şi confirmate apoi în prima şedinţă a Parlamentului de după reluarea sesiunii. Aşa că în prezent nu avem nici un demisionar din Parlament", a declarat Crin Antonescu. Totodată, el a precizat că va fi o hotărîre comună a USL pe această temă a demisiilor parlamentarilor USL în urma unor discuţii prealabile.
La rîndul său, liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat necesitatea găsirii unei metode oportune pentru ca puterea să plece de la guvernare. În acest sens, Ponta a subliniat că dacă demisiile din Parlament vor fi soluţia, atunci acest lucru va fi făcut de USL.

Principalul inconvenient: USL ar rămîne fără observatori la alegeri

Crin Antonescu a anunţat luni seară că parlamentarii liberali doresc ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii. "Din ce am discutat deocamdată în această seară se poate degaja, şi sînt mandatat să comunic acest lucru, un consens în legătură nu numai cu disponibilitatea, dar cu dorinţa parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament şi a nu reveni decît atunci cînd vom reveni prin votul românilor chemaţi la urne", a spus Antonescu. El a precizat că aceasta nu este o decizie luată, avînd în vedere că PNL face parte dintr-o coaliţie politică. Primul care şi-ar fi depus demisia luni ar fi fost deputatul Ludovic Orban.
Anterior, surse liberale declaraseră că mai mulţi parlamentari liberali i-au transmis preşedintelui PNL disponibilitatea de a demisiona din Parlament. Potrivit surselor citate, discuţiile de luni seară au privit aspectele tehnice ale unei eventuale demisii în bloc a tuturor parlamentarilor USL. Practic, un astfel de gest ar conduce la situaţia în care PSD şi PNL ar deveni partide neparlamentare, ceea ce ar însemna că aceste formaţiuni nu vor mai avea observatori la alegeri. Acest fapt este considerat ca un inconvenient, au afirmat sursele politice. Un alt aspect tehnic luat în discuţie a avut în vedere doar demisia senatorilor USL, fapt care ar duce, implicit, la blocarea Senatului, cameră legislativă care nu ar mai avea cvorum de lucru.
Demisiile în masă ale parlamentarilor opoziţiei nu pot determina declanşarea anticipatelor, ci determină organizarea de alegeri parţiale în colegiile de unde provin parlamentarii demisionari. Alegerile anticipate se pot realiza, potrivit Constituţiei, după ce preşedintele ţării dizolvă Parlamentul, în condiţiile prevăzute de legea fundamentală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gicacontra, acum 4472 zile, 11 ore, 17 minute, 47 secunde
Daca eu, i-am dat girul la alegeri, lui Nini Sapunatu sa reprezinte interesele judetului meu, acum sunt nevoit sa fiu mult mai atent cu astfel de oameni , lasi si instabili. Cetateni acestui judet citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.