Politică

2VIDEO!!!Revelion de 186.000 euro în Piaţa Unirii, cu bani de la referendumul amînat

Ziarul de Vrancea
21 dec 2011 6349 vizualizări
Referendumul se amînă pentru anul viitor,iar jumătate din banii alocaţi alegerilor, 540.000 lei, vor face Revelionul în Piaţa Unirii u consilierul PDL Corneliu Negru a părăsit sala de plen, spunînd că “nu pot să asist la o asemenea mascaradă”, după ce nu a fost lăsat să vorbească u consilierii “portocalii” l-au acuzat pe Oprişan de demagogie şi propagandă: “daţi pe paranghelii 5 miliarde de lei şi vă plîngeţi că aţi repartizat localităţilor numai 1 miliard jumătate” u Oprişan a spus că dacă ar lua din banii de la referendum şi i-ar da la localităţile sărace ar fi un infractor ridicat de DNA u culmea recesiunii bugetare, şi Consiliul Local Focşani alocă 2,6 miliarde lei pentru Revelionul lui Oprişan, fapt care ridică destul de mult costul petrecerii, pînă la aproape 200.000 de euro

 Şedinţă cu scîntei ieri în plenul Consiliului Judeţean (CJ), la ultima convocare din acest an a aleşilor judeţeni. Subiectele care au încins spiritele politice au fost amînarea organizării referendumului judeţean privind desfiinţarea judeţului Vrancea şi repartizarea unei sume de doar 154.000 lei către localităţile judeţului, de la Guvern. “Baronul” a avut o tiradă la adresa actualului Executiv “maghiaro-pedelist”, pe care l-a acuzat că a alocat din cote defalcate către unele primării la această rectificare bugetară şi mai puţin de 500 de euro, fapt ce le afundă şi mai mult în sărăcie. Pe de altă parte, Marian Oprişan a decis să aloce pentru organizarea Revelionului din Piaţa Unirii din acest an suma de 540.000 lei, adică 129.000 euro, bani retraşi de la referendumul amînat, mai exact jumătate din suma alocată pentru chemarea la urne a vrîncenilor. Grupul PDL s-a revoltat la atîta generozitate şi i-a cerut şefului CJ să aloce banii către localităţile care au conturile blocate. “Dacă aş face ce îmi propuneţi mîine dimineaţă la prima oră m-ar lua DNA-ul cu cătuşe, pentru infracţiunea de deturnare de fonduri”, a răspuns Oprişan. Încrîncenarea dintre cele două tabere, Marian Oprişan pe de o parte, grupul PDL din CJ, pe de altă parte, a fost atît de aprigă încît consilierul democrat liberal Corneliu Negru a părăsit şedinţa întrucît nu i s-a dat cuvîntul, iar colegul său Lică Panciu a avut o ieşire în plen ca pe stadion: “Dormea mă-ta!”, la adresa unui consilier de la PSD care i-a atras atenţia că nu a fost atent la o discuţie anterioară.


Referendumul se amînă pentru o dată neştiută


Spiritul sărbătorilor de iarnă, care ar trebui să aducă linişte şi pace în suflete, nu a fost prezent ieri la şedinţa Consiliului Judeţean Vrancea, unde mai degrabă s-au aprins spiritele politice. Primul punct de pe ordinea de zi a fost amînarea referendumului pentru consultarea cetăţenilor judeţului privind desfiinţarea judeţului, pentru anul viitor, la o dată încă nestabilită, urmînd ca CJ să anunţe cu 20 de zile înainte de organizare. Oprişan a motivat amînarea întrucît în prezent nu există un proiect de lege privind regionalizarea. “Cele opt noi unităţi administrativ teritoriale sînt o nouă gogoriţă privind rămînerea cu orice preţ a PDL-ului la putere. În cazul unei noi tentative a puterii de a realiza desfiinţarea judeţului Vrancea evident că vom purcede la referendum. Nu vreau să pun CJ-ul în faţa faptului de a cheltui resurse materiale şi umane în această acţiune fără a exista un proiect de lege pe această temă”, a spus Oprişan. Acesta s-a plîns că Emil Boc nu i-a răspuns la scrisorile în care a întrebat dacă există o iniţiativă legislativă în acest sens. “În baza legii contenciosului administrativ am luat decizia de a-l forţa pe premierul Emil Boc prin hotărîre judecătorească să răspundă solicitării legitime a cetăţenilor judeţului Vrancea pe care nu întîmplător dar vremelnic îi reprezint. Nu ştiu dacă le va păsa pentru că în Romania hotărîrile judecătoreşti privind drepturile oamenilor se amînă prin lege”, a completat “baronul”. Proiectul de hotărîre privind amînarea organizării referendumului a fost adoptat cu majoritatea PSD-PNL, chiar dacă grupul de consilieri PDL s-a abţinut de la vot.


“Localităţile au primit mai puţin decît serviciile secrete”


Repartizarea a 154.000 lei sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi sume din cotele din impozitul pe venit a fost al doilea subiect disputat în plenul CJ la şedinţa de ieri. Preşedintele CJ a acuzat Guvernul că a alocat o sumă modică pentru primării, în condiţiile în care multe au datorii sau conturile blocate. “Atît a catadicsit să împartă pentru echilibrare guvernul PDL în anul 2011 unităţilor administrativ teritoriale din Vrancea. În ţara în care sumele de echilibrare pentru toate unităţile administrativ teritoriale din Romania sînt mai mici decît bugetul serviciilor secrete. 1,5 miliarde de lei vechi pentru 73 de localităţi în care trăiesc 395.000 de cetăţeni. Aceasta este valoarea pe care o pune Guvernul maghiaro-pedelist condus de Emil Boc pe cetăţenii judeţului Vrancea care i-au votat. Am ajuns să împărţim primăriilor suma de 2.000 lei, echivalentul a mai puţin de 500 de euro”, a spus Oprişan, într-un acces taxat ca fiind demagogic de colegii săi consilieri. De altfel, la repartizare au primit bani doar comunele Coteşti – 100.000 lei, Urecheşti – 53.000 lei şi Fitioneşti – 1.000 lei. Eduard Lambrino, vocea grupului consilierilor PNL, a propus un amendament  prin care a solicitat să se ia 37.000 lei de la Coteşti şi să se redirecţioneze către localităţile liberale care au facturi restante la electricitate: Mărăşeşti – 5.000 lei, Andreiaşu de Jos – 4.000 lei şi cîte 2.000 lei pentru Băleşti, Broşteni, Chiojdeni, Dumitreşti, Jariştea, Jitia, Homocea, Mera, Moviliţa, Sihlea, Slobozia Bradului, Vintileasca, Vînători şi Vizantea Livezi. Şi Oprişan a propusun amendament privind alocarea pentru comuna Paltin a unui sprijin financiar de 20.000 lei pentru că i-au fost blocate conturile în urma neachitării unor arierate, bani care s-au retas tot de la Coteşti. Proiectul a trecut cu cele două amendamente prin “maşina de vot” majoritară PSD-PNL, şi cu cele 5 abţineri şi un vot împotrivă a grupului PDL.


 Revelion de 130.000 de euro pentru distracţia focşănenilor săraci


La rectificarea bugetelor judeţului, o nouă bombă: alocarea a 540.000 lei, adică aproape 130.000 euro pentru organizarea Revelionului 2012 în Piaţa Unirii, în urma unei solicitări a Primăriei Focşani. Aceşti bani se redirecţionează de la organizarea referendumului şi reprezintă jumătate  din milionul de lei alocaţi iniţial pentru referendum. Explicaţia preşedintelui CJ pentru distribuirea acestei sume pentru organizarea petrecerii de trecere dintre ani este halucinantă. “Nu cred că trebuie să vă mai spun de ce acţiunea petrecerii Revelionului este o tradiţie pentru focşăneni. Mai ales, în aceste vremuri, în care bătrînii mor pe capete din cauza lipsei medicamentelor, din cauza fondurilor necesare pentru asigurarea existenţei. În condiţiile în care în fiecare zi se pierd locuri de muncă, societăţi comerciale se închid, bugetele familiilor se reduc drastic de la o zi la alta, lăsînd loc sărăciei şi mizeriei într-un aşa zis stat european condus de Guvernul pedelist şi maghiar”, a spus Oprişan. Dacă pensionarii tot nu au bani de medicamente şi duc o viaţă de mizerie, iar rîndurile şomerilor se îngroaşă, măcar aceşti oameni să se distreze de Revelion! Consilierul democrat-liberal Corneliu Negru a cerut cuvîntul, nu i s-a dat, preşedintele de şedinţă spunînd că va supune la vot amendamentul, apoi îi va da cuvîntul. La acest punct, Negru a părăsit sala de plen, spunînd că “nu pot să asist la o asemenea mascaradă”.


“De ce nu dăm banii de referendum la localităţile cu probleme?”


În urmă, consilierul Emilian Diaconu (PDL) s-a arătat consternat de faptul că Oprişan alocă miliarde de lei vechi pentru Revelion, deşi cu cîteva minute în urmă deplîngea soarta primăriilor în prag de faliment. “Propuneţi să daţi pe paranghelii 5 miliarde de lei vechi şi vă plîngeţi că aţi repartizat localităţilor numai 1 miliard jumătate. De ce nu propuneţi din fondul de rezervă să repartizăm tuturor localităţilor din judeţ cîte 14.000 lei. De ce faceţi propagandă şi ne ţineţi lecţie politică în loc să găsiţi soluţii pentru a da oamenilor care au nevoie un minim necesar pentru plata arieratelor. De ce nu dăm banii de referendum la localităţile cu probleme, din care dvs propuneţi acum cu generozitate să se cheltuie jumătate pentru Revelion”, a spus Emilian Diaconu, care a atras atenţia că aceasta a fost a doua rectificare bugetară din acest an. Oprişan i-a răspuns că dacă ar lua din banii de referendum şi ar da la localităţi ar fi un infractor. “Dacă noi am face acum ce propune dl consilier PDL Emilian Diaconu vreau să vă asigur că mîine dimineaţă la prima oră m-ar lua DNA-ul cu cătuşe în secunda doi. Asta ar însemna executarea elementelor constitutive ale infracţiunii de deturnare de fonduri”, a spus Oprişan, acuzîndu-l pe Diaconu de rea credinţă mai degrabă decît de neştiinţă. Şi consilierul PDL Valerică Panciu a încercat să intervină în discuţie, însă împărţirea banilor l-a cam pus în încurcătură. Un consilier de la PSD i-a atras atenţia că nu a fost atent la discuţia anterioară, moment în care Panciu a izbucnit la adresa colegului consilier cu o expresie potrivită mai degrabă pe maidan, decît în plenul CJ: “Dormea mă-ta, băi!”. Proiectul privind rectificarea bugetelor judeţului şi alocarea a 540.000 lei pentru organizarea Revelionului în Piaţa Unirii a fost adoptat cu voturile PSD şi PNL, în timp ce aleşii PDL au fost împotrivă. Şi Revelionul 2009-2010 a secătuit bugetul judeţului de 400.000 lei, adică aproape 100.000 de euro, acestea fiind sumele obişnuite în ultimii ani pentru paranghelia de Anul Nou din Focşani, în timp ce în oraşe apropiate din Moldova această petrecere s-a organizat cu mai puţini bani, dacă tot se plîng autorităţile că este criză. Ca de obieci, petrecerea este organizată de o firmă agreată de conducerea CJ, cel mai probabil fără licitaţie. (Mihaela BEŞLEAGĂ) 

Şi CL Focşani dă 2,6 miliarde lei pentru Revelionul lui Oprişan

După ce tot anul au ţipat că nu au bani pentru ENET sau alte investiţii publice, aleşii municipali s-au trezit că pot rupe suma consistentă de 260.000 lei (2,6 miliarde lei vechi) pentru Ansamblul Folcloric Profesionist “Ţara Vrancei”, pentru pregătirea Revelionului 2012 din Piaţa Unirii. Suma a fost alocată cu toate mîinile, de 20 din cei 21 de consilieri locali, singurul care s-a abţinut la dezmăţul pe bani publici de Anul Nou fiind democrat liberalul Vasile Istudor. “Solicităm diminuarea cu suma de 260.000 lei de la Capitolul combustibil şi transferarea ei către «Ţara Vrancei», suma fiind necesară pentru organizarea în parteneriat cu CJ Vrancea a Revelionului”, a propus viceprimarul PSD Bogdan Matişan. Fondurile consistente au fost alocate şi sub pretextul revenirii paranghelii dintre ani în Piaţa Unirii, care va costa în cele din urmă fabuloasa sumă de 186.000 de euro din bani publici. De precizat că nici unul dintre consilierii locali nu a găsit prea mare această sumă, una colosală în an de criză pentru Focşani. Aleşii au alocat o sumă mai mică, 151,64 mii lei, pentru investiţii la unităţile de învăţămînt. (I. C.)

Pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro puteţi urmări şi imagini din timpul şedinţei cu scîntei de la CJ



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Titi, acum 4481 zile, 14 ore, 40 minute, 25 secunde
200.000 Euro dati pe artificii?! Mistooooooooo...:D Sa nu va mai plangeti de locuri de munca, apa calda sau incalzire, da?
eu, acum 4481 zile, 18 ore, 2 minute, 45 secunde
Da banii pe care ii are C.J. de dat salariatilor pe drepturile castigate in instanta cand ii da dl. Oprisan? ( vezi salariile restante in urma contractelor colective de munca de la drumuri si poduri citeste integral
neon, acum 4481 zile, 23 ore, 41 minute, 27 secunde
Slabut tare Diaconu, vai de capu lui saracu. Si balbait si nervos, a iesit o varza din interventia dansului. Mai pacalici portocaliu, inainte sa iei cuvantul tragi aer in piept, numeri pana la 10 si citeste integral
vrinceanul, acum 4482 zile, 1 ora, 42 minute, 31 secunde
Penalul Negru a parasit sala, nu vrea spectacol in oras el are bani sa mearga in statiuni de 5 stele...rusine...ai facut PDL-ul de ris...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.