Politică

Boc se contrează cu oficialii de la Banca Centrală

Ziarul de Vrancea
20 dec 2011 775 vizualizări
Premierul Emil Boc i-a sfătuit pe consilierii guvernatorului BNR să se ocupe de rezervele Băncii Naţionale şi să lase Guvernul să se ocupe de deficitul bugetar, reacţionînd astfel la declaraţiile recente ale lui Lucian Croitoru, care nu a exclus posibilitatea ca Romania să acceseze fonduri de la FMI.

Într-o emisiune a postului public de televiziune, şeful Guvernului a insistat, luni seara, asupra faptului că datele actuale indică în mod cert că Romania nu se va afla anul viitor într-o situaţie financiară dificilă care să îi impună să acceseze din fondurile puse la dispoziţie de Fondul Monetar Internaţional. "Nu avem în intenţie să accesăm bani de la Comisia Europeană sau Fondul Monetar", a spus Boc. Atenţionat de moderatorii emisiunii asupra faptului că Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a Romaniei, a declarat recent că Romania mai are rezerve financiare pentru patru luni, Boc a răspuns: "Eu îi sfătuiesc pe cei de la Banca Naţională să se ocupe de rezervele Băncii Naţionale şi de deficitul bugetar să se ocupe Guvernul, mă refer la consilierii guvernatorului". Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat recent că, fără să se împrumute de pe pieţe, Romania mai are rezerve financiare pentru patru luni şi că, la nivel teoretic, nu exclude posibilitatea ca fondurile puse la dispoziţie prin acordul de tip preventiv cu FMI să fie accesate. Ulterior, surse oficiale au declarat că Ministerul Finanţelor Publice are la dispoziţie un buffer (fond tampon de rezervă) de 3 miliarde de euro, bani care ar putea fi folosiţi dacă Romania nu se va mai putea finanţa de pe pieţe. Rezerva de fonduri este reprezentată inclusiv de sume primite de la Uniunea Europeană sau bani din emisiunea de euroobligaţiuni de 1,5 miliarde euro din vară, iar, în aceste condiţii, probabilitatea ca Romania să atragă bani din acordul cu FMI anul viitor este una mică, au arătat sursele. Preşedintele Traian Băsescu a comentat la rîndul său afirmaţia consilierului guvernatorului BNR, declarînd că, pentru perioada următoare, Romania nu este în situaţia de a apela la resursele pe care le are la dispoziţie de la FMI şi de la UE, el adăugînd însă că lucrurile depind de evoluţia pieţelor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.