Politică

Fost ministru PNL, achitat pentru corupţie

Ziarul de Vrancea
19 dec 2011 859 vizualizări
în acelaşi dosar a fost "albit" de judecători şi Dan Ilie Morega, trecut între timp de la liberali la UNPR

Paul Păcuraru, fostul ministru liberal al Muncii, şi Dan Ilie Morega au fost achitaţi ieri de către Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, (ICCJ) în procesul în care sînt acuzaţi de fapte corupţie, decizia fiind definitivă.
Cei doi au fost trimişi în judecată în decembrie 2008. Potrivit procurorilor, în iunie 2007, Ilie Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru că îl va sprijini pe fiul lui să obţină contracte de achiziţie publică la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. La schimb, ministrul urma să numească în funcţia de inspector şef la ITM Gorj persoana indicată de Morega. La data la care Morega i-ar fi făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului depusese deja o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni în vederea achiziţionării unui contract în valoare de 45.500 lei. Ulterior, acesta a depus o ofertă şi la licitaţia organizată de SNL Oltenia pentru un contract de achiziţie în valoare de 68.000 de lei. Morega i-ar fi promis lui Păcuraru, iar acesta din urmă ar fi acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină respectivele contracte. În 15 iunie 2007, Păcuraru a numit în funcţia de inspector şef interimar al ITM Gorj persoana indicată de Morega.
Instanţa supremă arată, în motivarea deciziei de achitare, că interceptările procurorilor DNA nu dovedesc acuzaţiile potrivit cărora Dan Ilie Morega ar fi oferit şi fostul ministru Paul Păcuraru ar fi primit mită. Magistraţii spun că referirile la fiul fostului ministru al Muncii par rupte din context.
"Analizînd prima şi cea mai importantă convorbire, cea din 3 iunie 2007, se constată că solicitarea inculpatului Morega adresată inculpatului Păcuraru de a discuta despre numirea într-o funcţie publică a unei persoane susţinute de inculpatul Morega reprezintă un demers politic, a cărui moralitate este fără îndoială discutabilă, în condiţiile în care se pune problema, de principiu, a numirii într-o funcţie publică a unei persoane cu susţinere politică, independent de calităţile acesteia. Împărţirea şi ocuparea funcţiilor publice pe criterii politice, potrivit unor algoritmuri stabilite între partidele aflate la putere, reprezintă o meteahnă a societăţii româneşti, fără ca acestea să aibe în toate cazurile şi o conotaţie penală, eventual ca şi act de corupţie", notează judecătorii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.