Politică

Băsescu, la aceeaşi masă cu Opoziţia

Ziarul de Vrancea
14 dec 2011 1838 vizualizări
Liderii USL s-au prezentat ieri la consultările cu preşedintele Traian Băsescu cu cinci propuneri, în care au reafirmat că Opoziţia doreşte un Guvern de tehnocraţi şi că nu este de acord cu modificarea Constituţiei şi comasarea alegerilor. Anunţul a fost făcut la finalul discuţiilor, desfăşurate cu uşa închisă, de preşedintele PSD, Victor Ponta.

Social-democratul a afirmat că preşedintele nu a respins propunerea privind un Guvern de tehnocraţi, dar a arătat că aceasta trebuie să constituie tema unor discuţii cu partidele parlamentare. "Domnia sa a spus că nu poate să-l demită pe premierul Boc", a adăugat Ponta, susţinînd că preşedintele "era cam obosit" şi poate, de aceea, nu a permis accesul presei la începutul discuţiilor.
 "Domnul preşedinte a spus că nu respinge deloc această idee (n.r. - a Guvernului de tehnocraţi), dar că, sigur, sînt necesare discuţii între actuala majoritate şi noi, cei din opoziţie. Noi vom vota un Guvern de tehnocraţi cu acest mandat, un mandat de implementare a măsurilor de guvernanţă bugetară, de adoptare a legii electorale prin care să alegem prin vot uninominal 300 de parlamentari şi să organizeze alegeri corecte", a spus Ponta. Între propunerile USL s-a aflat şi înfiinţarea unui cadru în care să fie discutat ce înseamnă acordul european de guvernanţă fiscală şi care sînt consecinţele acestuia pentru România. "Poziţia preşedintelui a fost că da, este necesar un astfel de cadru de discuţie între Putere şi Opoziţie", a explicat Ponta.
De asemenea, el a spus că USL i-a propus preşedintelui adoptarea unui act normativ într-o majoritate calificată prin care puterea şi opoziţia să se angajeze că vor implementa şi respecta propunerile valabile acum la nivel european. "Noi nu sîntem de acord cu referendum odată cu alegerile. A înţeles preşedintele acest lucru. O să vedem. A spus că domnul Oltean a vorbit de capul lui, că nu îl reprezintă", a explicat Ponta. Ulterior, întrebat dacă ar fi de acord cu modificarea Constituţiei dacă referendumul s-ar face în aprilie, aşa cum a spus premierul Emil Boc, Ponta a spus că răspunsul USL este afirmativ dacă nu este vorba despre "o şmecherie electorală", ci despre un demers necesar pentru binele României.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirma, într-un interviu pentru Ziarul Ring, că referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi organizat odată cu alegerile locale şi parlamentare, dacă şi opoziţia este de acord.

Preşedintele a văzut consens

Preşedintele Traian Băsescu a confirmat, aseară, temele pe care a purtat discuţii cu liderii opoziţiei. Şeful statului a declarat că, după întîlnirile de ieri, poate afirma că nu va exista nici un partid care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală şi că, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţuiei, aceasta se va face în timp util. "Ce pot afirma în mod categoric, nu va exista nici un partid politic parlamentar care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală", a spus el. Preşedintele a precizat că toate celelalte discuţii purtate ieri cu liderii formaţiunilor politice i s-au părut subsidiare, esenţa fiind reglementarea mecanismului de uniune fiscală. "Remarc faptul că toate partidele au încercat să-şi rezolve mici probleme, ba cu comasarea alegerilor, cu revizuirea Constituţiei într-un plan mai larg, ba guvern de tehnocraţi. Toate aceste elemente eu le consider o împanare a obiectivului principal cu lucruri secundare. Pentru mine esenţa a fost acordul pentru implementarea în timp util a obligeţiei de a ratifica la standardele cerute acest acord de uniune fiscală. Este problema partidelor cum îşi rezolvă celelalte chestiuni care ţin de electorat", a explicat Băsescu

Nu şi-au strîns mîna?

Preşedintele Traian Băsescu nu ar fi dat mîna cu liderii USL Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin la începutul întîlnirii de la Palatul Cotroceni, susţin surse politice. Conform surselor citate, discuţiile dintre şeful statului şi liderii USL au fost marcate şi de pasaje tensionate, unul dintre acestea fiind constituit de acuzele de corupţie aruncate de ambele părţi. Astfel, liderul PNL Crin Antonescu i-ar fi spus lui Traian Băsescu că patronează un sistem corupt, în care toţi sînt corupţi şi fură.
După ce l-a ascultat, Băsescu i-ar fi spus lui Antonescu: "şi voi sînteţi corupţi!". "Cine, eu?", ar fi replicat Antonescu. "Voi, politicienii", i-ar fi replicat Băsescu.
Liderul USL Victor Ponta a susţinut că la întîlnirea de la Cotroceni Traian Băsescu a fost "mai grosolan decît e el de obicei", că a fost "nervos, plictisit" şi că a avut loc "un schimb de replici neplăcute". "Cred că nu avea nici un chef de dialog cu nimeni, nu doar cu noi. Am avut şi un schimb de replici neplăcute", a afirmat Ponta, fără a da alte detalii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.