Politică

Angajare pentru comasare

Ziarul de Vrancea
5 dec 2011 802 vizualizări
Guvernul îşi va asuma din nou răspunderea în faţa Parlamentului, de această dată pentru proiectul de lege care prevede comasarea alegerilor locale cu cele legislative n numărul aleşilor în viitorul Parlament rămîne o enigmă

Guvernul îşi va angaja răspunderea pînă la Crăciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind luată în şedinţa de ieri a coaliţiei. "Intenţia este ca angajarea răspunderii să aibă loc pînă la Crăciun, iar data alegerilor comasate să fie decisă ulterior, prin hotărîre de guvern", au declarat agenţiei Mediafx surse participante la şedinţa coaliţiei.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămîna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012. Proiectul menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011. În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărît recent coaliţia.
Liderul PDL, premierul Emil Boc a susţinut că proiectul MAI este doar unul tehnic şi a cerut opoziţiei să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

S-a renunţat la 388 de parlamentari?

De altfel, PDL ar fi renunţat la varianta stabilită în coaliţie, la propunerea UDMR, privind reducerea numărului de parlamentari la 388. Potrivit unor surse, după ce au convenit coaliţie asupra modului de reducere a numărului de parlamentari, mai mulţi democrat-liberali au făcut simulări şi au constatat că varianta cu 388 de aleşi avantajează UDMR, care ar obţine mai mulţi senatori. Astfel, dacă în prezent, din 147 de senatori, grupul UDMR din Senat are 9 membri, în urma simulării făcute de PDL s-a constatat că, în noua formulă, numărul senatorilor UDMR ar fi ajuns la 11. "În acest fel, ponderea UDMR în Senat ar fi fost artificial mai mare, întrucît nu se ţine cont de mărimea populaţiei unui judeţ, ci se avea în vedere doar numărul de judeţe", au declarat sursele citate. Din acest motiv, PDL a renunţat la această variantă de reducere a numărului de parlamentari şi a apreciat că este "corectă" legea în vigoare, cu reprezentarea în Parlament în funcţie de populaţie. "Negocierile pentru reducerea numărului de parlamentari continuă, dar, dacă nu există voinţă politică în coaliţie pentru o variantă corectă, vom rămîne pe legea actuală", au precizat aceleaşi surse.

Igaş: "Ponta şi Antonescu vor ţine cu dinţii de scaunul lor"

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat ieri că nu se aşteaptă ca opoziţia să demisioneze din Parlament în cazul în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor, iar moţiunea de cenzură a opoziţiei va eşua. "Dacă vă imaginaţi opoziţia demisionînd din Parlament, vă înşelaţi, în condiţiile în care liderii opoziţiei, şi Victor Ponta şi Crin Antonescu, vor ţine cu dinţii de scaunele lor micuţe din Parlament. Aş vrea să văd şi eu acest lucru, dar nu se va întîmpla", a spus Igaş, răspunzînd unei întrebări.
Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, anunţase ieri, înaintea şedinţei USL, că opoziţia are mai multe soluţii pentru eventuala angajare a răspunderii pe comasarea alegerilor, retragerea din Parlament fiind o alternativă. "Eu mă gîndesc că, în această situaţie, cînd interesele cetăţenilor sînt în joc de reprezentare, poate că ar trebui ca noi, opoziţia, să ne întoarcem la popor şi să-l întrebăm care este voinţa lui. Putem să facem o strîngere de semnături de cîteva milioane prin care să arătăm ce vrea poporul", a spus Nicolăescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.