Politică

Romanii, reticienţi la noile sisteme de vot

Ziarul de Vrancea
28 nov 2011 921 vizualizări
59% dintre concetăţeni nu sînt de acord cu votul prin corespondenţă, iar 63% nu vor vot prin internet, se arată într-un sondaj Gallup realizat pentru Fundaţia Soros.

Astfel, 59% dintre români spun "Nu" propunerii de introducere a votului prin corespondenţă, în timp ce doar 24% sînt de acord cu iniţiativa, iar 16% nu au nici o opinie. Principalul motiv pentru respingerea iniţiativei este teama de frauda electorală, aşa cum spun 76% dintre cei ce răspund negativ; 19% nu au exprimat nici un motiv anume, iar 3% spun că cei din străinătate nu ar trebui să voteze deloc (restul de 2% invocă alte motive). Procentul celor ce nu sînt de acord cu introducerea votului prin corespondenţă a crescut uşor, de la 56%, înregistrat în iunie 2009 de un alt sondaj din seria Studii Electorale Româneşti, informează NewsIn. Dintre cei care sînt de acord, 7% ar vrea să fie introdus pentru toţi cetăţenii, iar 17% doar pentru cei din străinătate.

Unul din doi romani nu are încredere în corectitudinea alegerilor

La întrebarea dacă sînt de acord cu votul prin Internet, 63% dintre respondenţi au răspuns negativ şi doar 21% sînt în favoarea acestei măsuri (9% pentru toţi cetăţenii şi 12% doar pentru cei din străinătate); 16% nu au o opinie. Şi în acest caz Fundaţia Soros constată creşterea ponderii celor ce sînt împotriva introducerii acestei metode alternative de vot, de la 58%, procent înregistrat în iunie 2009. Fundaţia se arată îngrijorată şi de faptul că 11% dintre români consideră că nu pot vota liber şi că 46% dintre cei intervievaţi nu sînt de acord cu afirmaţia că alegerile sînt corecte şi că rezultatul este decis de votul cetăţenilor.
Pe de altă parte, 45% dintre români sînt de acord cu suprapunerea alegerilor, 34% cred că cele două scrutine ar trebui să aibă loc în zile diferite, iar 21% nu au nici o opinie. Cît priveşte motivele pe care le-au invocat cei care sînt de acord cu organizarea alegerilor într-o singură zi, 67% spun că cel mai important motiv este scăderea costurilor de organizare, adică economii la bugetul public. A doua categorie de motive invocate în apărarea acestei opţiuni merge tot pe ideea unei economii, dar una de timp: procesul se simplifică, lucrurile merg mai repede, pierdem mai puţin timp cu alegerile.
Pentru al doilea grup, care consideră că alegerile trebuie să rămînă decalate, principala categorie de motive este cea a nevoii de a ajuta cetăţenii să înţeleagă ce votează: se evită confuzia, timpul de gîndire este mai mare, sistemul este mai simplu, mai uşor de înţeles; 55% dintre respondenţi au precizat astfel de motive. 21% se tem de eventuale fraude electorale, iar 8% cred că cele două tipuri de alegeri nu au legătură între ele şi deci nu trebuie să se desfăşoare în aceeaşi zi.

Primar dintr-un singur tur

Românii sunt în mare parte de acord însă cu alegerea primarilor într-un singur tur. 53% – sînt de părere că ideea este una bună, 20% cred că nu este o schimbare bună, iar 27% nu au o opinie. În ceea ce priveşte modul de vot, majoritatea populaţiei sprijină ferm votul uninominal în defavoarea celui pe listă: 56% dintre respondenţi preferă să voteze o singură persoană, în timp ce 21% cred că ar trebui să voteze o listă de persoane; 2% răspund spontan că ar dori un vot mixt, în timp ce 21% nu au o opinie.
Sondajul Fundaţiei a fost realizat  pe un eşantion de 1200 de persoane în vîrstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de ^/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat în perioada 6-19 noiembrie 2011, de către The Gallup Organization România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.