Politică

Opoziţia a rămas cu buza umflată: Vasile Blaga, al doilea om în stat

Ziarul de Vrancea
28 nov 2011 912 vizualizări
După ce a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Mircea Geoană, USL a pierdut şefia Senatului în favoarea arcului guvernamental

Vasile Blaga a fost ales ieri în funcţia de preşedinte al Senatului, obţinînd 69 de voturi "pentru". Social-democratul Titus Corlăţean, candidatul susţinut de opoziţie, a fost votat de 63 de senatori. Alte două voturi au fost anulate. Pentru alegerea preşedintelui Senatului erau necesare 68 de voturi, adică majoritatea celor 134 de senatori prezenţi. Votul pentru alegerea noului preşedinte al Senatului a fost secret, pe buletine. În primul său discurs ca şef al Senatului, Vasile Blaga i-a mulţumit fostului preşedinte Mircea Geoană pentru activitatea în fruntea instituţiei. "Sînt convins că vom reuşi să recuperăm întîrzierile din procesul legislativ", a adăugat Blaga. De cealaltă parte, Titus Corlăţean a anunţat că grupul său va ataca la Curtea Constituţională decizia prin care Vasile Blaga a fost numit în fruntea Senatului.

Maghiarii acuză "naţionalismul visceral" al unor membri PDL

Ieri dimineaţă, anterior votului din plen, liderii PDL şi cei ai UDMR au căzut de acord ca Uniunea să preia şefia Secretariatul General al Guvernului(SGG) în schimbul susţinerii lui Vasile Blaga la preşedinţia Senatului. Întrebat dacă, personal, este mulţumit cu ceea ce a obţinut organizaţia pe care o conduce, liderul UDMR Kelemen Hunor a menţionat că într-o coaliţie tot timpul trebuie să faci compromisuri, "care înseamnă şi înţelegeri, şi empatie". El a negat că în cadrul negocierilor purtate în coaliţie UDMR ar fi cerut, în schimbul susţinerii candidatului PDL la preşedinţia Senatului, bani suplimentari de la bugetul de stat pentru anul 2012 pentru ministerele conduse de reprezentanţi ai Uniunii. Pe de altă parte, Hunor a subliniat că reprezentanţii Uniunii au fost deranjaţi de declaraţiile unor colegi din PDL care au susţinut că un senator maghiar nu poate fi susţinut pentru preşedinţia Senatului, afirmaţii care denotă "un naţionalism destul de puternic şi visceral". "Dorinţa noastră de a avea un candidat a fost foarte puternică şi ne-a deranjat foarte mult, inclusiv ne-au deranjat declaraţiile colegilor din PDL care au considerat că un senator maghiar nu poate fi votat, nu poate fi susţinut pentru o astfel de funcţie", a declarat liderul UDMR. Hunor a precizat că numele viitorului şef al SGG va fi stabilit în următoarele zile. Potrivit unor surse din coaliţie, prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila, ar putea fi propus de UDMR pentru şefia Secretariatului General al Guvernului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.