Politică

Trei funcţii şi toate trei:În două zile, Geoană a pierdut tot

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 1253 vizualizări
Fostul şef al PSD şi preşedinte al Romaniei pentru "cîteva minute" a fost revocat ieri şi de la conducerea Senatului n coaliţia la guvernare pare favorită să preia funcţia deşi au apărut primele tensiuni între PDL şi UDMR

Plenul Senatului a aprobat ieri încetarea mandatului lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al forului legislativ cu 112 voturi "pentru", 5 abţineri şi 2 voturi "împotrivă". Revocarea s-a făcut la cererea PSD, fiind validată cu "două mîini" de aleşii puterii, chiar dacă votul a fost secret şi electronic. Şedinţa de plen care a urmat hotărîrii a fost condusă de vicepreşedintele Petru Filip, senator PDL, numit interimar la şefia Senatului. Geoană a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională hotărîrea Senatului. De asltfel, fostul preşedinte al PSD a precizat că va ataca în instanţa civilă şi decizia CExN de a-l exclude din partid. El a menţionat însă că nu va solicita şi daune morale fostului său partid. "Nu am nevoie de daune morale de la nişte oameni care nu merită nimic", a afirmat fostul candidat la preşedinţie.
Anterior deciziei, Geoană declara că PSD intră într-un joc periculos prin tentativele de a schimba în acelaşi timp atît pe preşedintele Traian Băsescu, cît şi pe el, care deţine a doua funcţie în stat. "Dacă oamenii aceştia se apucă în acelaşi timp să îl schimbe şi pe omul numărul unu în stat, pe preşedinte, şi pe omul numărul doi în stat, pe preşedintele Senatului, înseamnă că nu au nimic în cap", a spus el.

PDL ar prefera interimatul pe perioadă nedeterminată

Alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc după ce vor fi făcute propuneri de candidaţi de către grupurile parlamentare, neexistînd un termen pînă la care acestea trebuie făcute. Dispunînd de majoritate, chiar dacă fragilă, puterea pare favorită să fure funcţia opoziţiei.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, susţine că va exista un singur candidat din partea coaliţiei de guvernare pentru această funcţie şi numele acestuia va fi stabilit la şedinţa de luni a coaliţiei. "Oricum, va fi un singur candidat din partea coaliţiei, că aşa este normal şi, dacă se va hotărî că va fi candidatul nostru sau altcineva, asta va fi, dar va fi unul singur", a spus acesta. Chestionat dacă Uniunea l-ar putea propune drept candidat pe senatorul Marko Bela, Fekete Andras Levente a spus că "nu este o variantă exclusă". "Am discutat în Biroul Permanent, între toate grupurile parlamentare, ca luni să fie dat un vot pentru preşedintele Senatului, adică să nu lungim cu interimatul, pentru că nu ar fi bine. De ce să fie interimat? Niciodată nu este bine interimat. Este o funcţie foarte importantă în stat, a doua funcţie din stat", a menţionat liderul senatorilor Uniunii. Nu la fel vede lucrurile şi secretarul Senatului, senatorul PDL Orest Onofrei. Acesta a apreciat că şefia forului ar putea fi deţinută pînă la sfîrşitul actualei legislaturi de preşedintele interimar, Petru Filip. Onofrei a declarat că se aşteaptă ca Mircea Geoană să conteste decizia de revocare din funcţie la CCR (n.r. - lucru care s-a şi întîmplat) şi că, în aceste condiţii, se va prelungi perioada de interimat.

Un maghiar, al doilea om în stat?

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a arătat ieri convins că grupul Uniunii va propune un candidat propriu la funcţia de preşedinte al Senatului. "Dacă sîntem într-o coaliţie, iar partidul cel mare dă primul-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, atunci ar fi logic ca funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte la Senatului să aparţină UDMR", a afirmat el.
Pe de altă parte, Traian Igaş a susţinut că funcţia de preşedinte al Senatului revine PDL, care este grupul cel mai mare din punct de vedere numeric şi a precizat că nu ştie ca vreun reprezentant al UDMR să fi revendicat acest post. El a subliniat că pentru şefia Senatului îi vede candidaţi din partea PDL pe Petru Filip, Mihai Stănişoară sau Vasile Blaga. Ultimul pare la acest moment candidatul preferat de majoritatea democrat-liberalilor care şi-au făcut cunoscută opţiunea public.

Geoană rămîne cu şoferul

Mircea Geoană va mai avea dreptul, în urma revocării din funcţia de preşedinte al Senatului, la încă un an de protecţie asigurată de ofiţerii Serviciului de Pază şi Protecţie, însă cu dispozitiv redus, potrivit hotărîrilor aprobate de CSAT. Astfel, fostul preşedinte al Senatului mai are dreptul la pază şi protecţie asigurată de SPP pînă în luna noiembrie a anului 2012.
Potrivit legislaţiei SPP, foştii şefi de stat beneficiază de protecţie pe toată durata vieţii, foştii premieri de doi ani de la încetarea mandatelor, iar foştii preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului de încă un an de la vacantarea funcţiei. Surse din anturajul lui Geoană au declarat, pentru Mediafax, că, practic, fostul preşedinte al Senatului va mai avea timp de un an un aghiotant, şofer şi maşină de la SPP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
o veche cunostinta !, acum 4536 zile, 9 ore, 3 minute, 36 secunde
Felicitari DRAGOS HORHOCEA ! ai ales un drum bun in viata politica ! Ai avut un mentor bun in Turism, sa o tii tot asa , bine ca nu ai trecut in barca portocaliilor ! ai o alta viziune ! iti citeste integral
relu, acum 4536 zile, 14 ore, 54 minute, 3 secunde
Ce m-a impresionat cel mai mult in mascarada facuta de limbricul cu ochelari a fost faptul ca,se vedea pe acran, toti lingaii din PSD au trecut intai pe la socru-su',sa-si dea obolul,sarutandu-l citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.