Politică

VIDEO!!!Mălaiul de Bruxelles bagă zîzania între urmaşii Babei Vrîncioaia

Ziarul de Vrancea
22 nov 2011 2560 vizualizări
rimarul PSD din comuna de la munte este acuzat că împarte alimentele comunitare din partea PSD şi numai la anumiţi săteni u ieri, în faţa magazinului Cooperaţiei, unii vociferau că alimentele se împart numai la “chiaburi” u Primarul Ionică Danţiş se apără şi spune că nu le dă preferenţial sau în numele PSD u bătrînii veniseră cu saci, căruţe şi chiar cu roaba să care biscuiţii europeni u cei mai mulţi habar nu avea ce este UE şi spuneau că binefăcătorii ar fi “Băsescu”, “partidul” sau “primarul” u mai multe state europene au propus recent reducerea drastică a bugetului alocat programului destinat persoanelor sărace

 Împărţirea ajutoarelor comunitare s-a dovedit nu foarte simplu de făcut în comuna de munte a Babei Vrîncioaia unde au apărut de cîteva zile acuzaţii de acordare preferenţială, chiar politică, a pungilor cu alimente pentru nevoiaşi. Primarul Ionică Danţiş este acuzat că în unele cazuri ar spune că pungile cu făină, mălai, orez sau paste vin din partea PSD şi nu de la UE, asta în pregătirea alegerilor locale de anul viitor. Ieri în schimb, alţi săteni, alte acuzaţii. În faţa fostului magazin al Cooperaţiei din centrul comunei, o parte dintre beneficiari venise cu sacii, cu roabele, căruţele ori chiar cu maşinile copiilor pentru a-şi lua ajutorul comunitar. Văzînd că la Cooperaţie se strînge lume care pleacă cu cîrca îndoită de alimente, unii au sărit cu gura că ei de ce nu primesc. Primul luat în colimator a fost edilul comunei. “D-nu’ primar, dar nu se dă la toţi? Adică cum, se dă la chiaburi care au vaci, oi, capre şi pămînt sau pensie? Dar la amărîţi de ce nu se dă? Eu sînt amărît, muncesc cu ziua şi le dă la ăştia care sînt chiaburi? Şi ţie îţi dă! (n.r. acuzîndu-l pe un ţăran din preajmă). D-nul primar, am văzut eu la televiziune şi la aparat, ajutoarele trebuie să le cumpăniţi, să nu le daţi la chiaburi care au toate alea. Să daţi şi la săraci. Eu nu am capră, vacă, mă plouă, mă ninge, de ce nu-mi dă?Dă la care are cal, cutare-cutare. Eu nu am, muncesc cu palmele toată ziua”, a strigat un sătean din Vrîncioaia privind la primar cum umple sacii unor beneficiari ai ajutorului alimentar european. Edilul Ionică Danţiş, fiind evident enervat de tupeul bărbatului, l-a uşuit, ameninţîndu-l, mai în glumă mai în serios, cu bătaia. Danţiş a explicat că “cerşetorul” să pună mîna să muncească şi a spus că el dă alimentele pe baza unui tabel făcut “la judeţ” şi în nici un caz nu spune că făina e de la PSD. “Parcă fac eu tabelele astea! După ce muncesc de-mi sar capacele, fir-ar al dracu’! Plătesc zeci de milioane pe tir să le aduc alimentele”, a strigat primarul.

“Deci nu scrie pe ele din partea PSD”

Potrivit tabelelor cu persoane cu venituri reduse, în comuna Vrîncioaia ar trebui să primească pungi cu alimente 591 de oameni, pensionari cu pensii pînă în 400 lei, cei de la ajutor social, dar şi cei cu handicap de gradele 1 şi 2. “Nemulţumiţi sînt foarte mulţi, că dacă m-ar fi lăsat pe mine să fac aceste liste, nu să fie impuse de Consiliul Judeţean, dădeam la fiecare 2-3 pungi şi avea toată comuna şi nu era nici o discuţie”, ne-a spus primarul social democrat din Vrîncioaia. Deşi mulţi îl acuzau că împarte pungile comunitare ca fiind din partea PSD, Ionică Danţiş susţine că nu-i nimic adevărat. “Niciodată nu fac treburi de astea, de cînd sînt, în viaţa mea nu am făcut şi n-am să fac treaba asta. Toate ajutoarele sînt de la UE, deci nu scrie pe ele din partea PSD”, s-a apărat edilul. Acesta bănuieşte şi de unde i se trag criticile şi nemulţumirile oamenilor. “De la cei care sînt puturoşi şi stau acasă. O parte din bătrîni merită să primească, dar n-am de unde să le dau. Dar cei puturoşi să se ducă la muncă”, a mai spus Danţiş de la Vrîncioaia.

“De la Băsescu, de la primar… ce e aia UE?”

Bătrînii aflaţi pe listele beneficiarilor erau ieri la orele prînzului în faţa fostului magazin al Cooperaţiei din Vrîncioaia, acolo unde baxurile de făină, mălai, orez, biscuiţi , paste sau lapte praf erau depozitate. Unii veniseră cu sacii de rafie, alţii cu cîte un căruţ sau chiar cu roaba pentru a-şi încărca bunurile de la Bruxelles. Alţii în schimb, apelaseră la copii să vină să le care alimentele cu maşinile, stîrnind astfel suspiciunea celor care priveau de după şanţ şi care nu erau pe liste “la biscuiţi”. Oamenii însă habar nu aveau de unde sînt ajutoarele. Unii spuneau că sînt de la Băsescu, alţii că de la “partid” sau de la primar. “Folosesc ajutoarele, că sînt bune. Nu ştiu cine le dă. Băsescu? Partidul? Nu ştim de unde vin, n-am întrebat. O fi venind din altă ţară, o fi de la Uniunea Europeană. Ce e aia UE? Iaca, noi avem nevoie, că la ce sărăcie e prin ţara asta aici”, spuneau două bătrîne. O altă bunică, trăgînd din greu să urnească o geantă în care-şi pusese făina si pastele, încerca să o urce într-o căruţă. Bătrîna spunea că ajutoarele sînt de la primar. “Am făină, de porumb şi de grîu, biscuiţi, paste. Nu ştiu de unde vin, de la UE. M-au anunţat să venim să luăm nişte cereale. Cred că de la Primărie vin, de la primar”, ne-a spus şi bunica din Vrîncioaia. Pînă ieri, potrivit primarului, circa 30% din beneficiarii ajutoarelor în alimente de la UE din comună îşi ridicaseră pungile.

70.000 de vrînceni pe listă la mălaiul de la Bruxelles

La nivelul judeţului Vrancea peste 70.000 de persoane primesc ajutoare alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene. Vrîncenii vor primi 993.795 kilograme de făină, 490.000 de kilograme de mălai, 91.200 kilograme de zăhar, 94.700 kilograme de biscuiţi, 250.000 kilograme de paste făinoase şi 81.250 kilograme de lapte praf. Pînă la jumătatea acestei luni, primarii din judeţ au ridicat doar un sfert din aceste ajutoare depozitate în Focşani, aşa că nu este exclus să apară şi alte scandaluri în curînd. Există, de asemenea, suspiciunea că unii edili vor dosi aceste ajutoare pentru a le oferi în campania electorală. (Iulia CREŢU)


Programul destinat săracilor a fost în pericol de desfiinţare


18 milioane de cetăţeni din 20 de state europene vor primi ajutoare alimentare în perioada 2012-2013. Programul a fost blocat o perioadă în Consiliul European, prin decizia statelor membre, însă a fost deblocat zilele trecute, potrivit comisarului pentru Agricultură Dacian Cioloş. "Aşa cum a demonstrat-o în aceste ultime săptămîni, Comisia Europeană vrea să rămînă un partener de încredere al organizaţiilor caritabile", a declarat Cioloş după decizia din consiliu de deblocare a programului. Potrivit comisarului, programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate (PEAD) este una din principalele surse de aprovizionare ale organizaţiilor caritabile europene. Astfel, 51% din produsele distribuite în 2010 de Federaţia Europeană a Băncilor de Alimente au venit din PEAD. La 10 iunie 2011, Comisia Europeană a fost nevoită să adopte pentru 2012 un plan limitat la stocurile de intervenţie disponibile, la un sfert din planurile iniţiale. În România, în 2010, au beneficiat de acest program peste 2,8 milioane de persoane - pensionari, persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap, în vreme ce în Vrancea au fost în jur de 68.000 de beneficiari. Autorităţile au decis să împartă aceste ajutoare prin intermediul primăriilor, fapt care a ridicat suspiciuni că primarii, indiferent de culoarea politică, profită de oferirea acestor alimente pentru a acumula capital electoral. Au existat chiar şi scrisori trimise de parlamentari care doreau chipurile să-i informeze pe votanţi că au acest drept. Fiecare beneficiar primeşte cîte un pachet cu alimente de bază, cu o greutate de 35 kilograme. (Z. V.)
 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.