Politică

130 de ani de la Congresul Sionist de la Focşani

Silvia Vrînceanu Nichita
21 nov 2011 3704 vizualizări
La deschiderea congresului din 1881 de la Focşani a fost intonat pentru prima oară imnul "Hatikva", devenit imnul oficial al Statului Israel u pentru a comemora ceea ce a devenit începutul statului evreu, la Focşani sînt aşteptaţi la sfîrşitul săptămînii zeci de invitaţi din Israel şi Romania pentru a vorbi despre semnificaţia istorică a întîlnirii u practic, congresul de acum 130 de ani a hotărît ca soluţia pentru rezolvarea problemei evreieşti din Romania este emigrarea în Israel, fiind practic începutul colonizării viitorului stat u trei familii din Focşani se numără printre cele care au emigrat în Palestina imediat după congresul din 1881

Evreii se pregătesc să comemoreze împlinirea a 130 de ani de la primul congres sionist organizat la Focşani,  în decembrie 1881, eveniment foarte important pentru poporul evreu şi care a marcat începuturile creării statului Israel. Cu această ocazie, o serie de organizaţii importante evreieşti vor organiza o conferinţă aniversară internaţională care va avea loc în perioada 27 – 29 noiembrie la Bucureşti şi Focşani, la care sînt invitate să participe o serie de personalităţi importante din Israel şi Romania, care vor vorbi despre istoria zbuciumată a încercării evreilor de a avea propria ţară. Evenimentul este dedicat împlinirii a 130 de ani de la Primul Congres Sionist din Focşani, care a reunit la sfîrşitul anului 1881 numeroşi delegaţi ai unor organizaţii evreieşti din Romania pentru sprijinirea iniţiativei unui grup de evrei din Moineşti de a înfiinţa colonii agricole în Palestina. Întîlnirea a avut ca rezultat, potrivit organizatorilor, crearea viitoarelor oraşe Rosh Pina şi Zichron Iacov, în 1882. Invitaţii vor dezbate începuturile, parcursul şi semnificaţiile a 130 de ani de mişcare sionistă din Romania, contribuţia ei la mişcarea sinonistă mondială, precum şi la înflorirea şi crearea Statului Israel. Punctul cel mai important va fi fără îndoială vizita unei delegaţii la Focşani, sîmbătă, pentru a-i comemora pe înaintaşii care au iniţiat mişcarea sionistă din ţara noastră, pentru ca în următoarele zile seria de conferinţe să se mute la Bucureşti. Cu această ocazie, la Sinagoga de pe strada Oituz va fi organizată, prin grija preşedintelui Mircea Rond, o expoziţie intitulată „Focşani şi idealul sionist”, dar vor fi susţinute şi prelegeri despre istoria evreilor din Focşani. În onoarea invitaţilor va concerta orchestra de cameră Unirea. Evenimente de comemorare a congresului sinonist de la Focşani vor avea loc şi la Tel Aviv, la Institutul Cultural Roman.


Primele familii de evrei din Focşani au amigrat în 1882


Potrivit cercetărilor făcute de focşăneanul Zvi Ben Dov, primul congres al tuturor Uniunilor Sioniste din Romania pentru colonizarea Eretz Israelului a avut loc la Focşani pe 30 şi 31 decembrie 1881, cu participarea a 56 de delegaţi, reprezentanţi ai 33 de organizaţii locale care reprezentau aproximativ 70.000 de mii de activişti, practic o treime din evreii din Romania. Evenimentul a beneficiat şi de o mediatizare pe măsură, la lucrări asistînd doi redactori şi trei reporteri de ziare. În sala congresului a fost prezentată harta Palestinei, aşa încît evreii să ştie unde vor trebui să îşi caute patria, pe fondul atitudinii anti-evreieşti din ţara noastră şi nu numai. „Acest congres din 1881, primul de felul lui, cu 16 ani înaintea primului Congres Sionist de la Basel din 1897, a avut o mare influenţă asupra evreilor din Romania, iar lucrările lui au stîrnit ecouri puternice şi în afara Romaniei”, spune Zvi Ben Dov, născut la Focşani în anul 1932, ca Puiu Zilberman şi care a emigrat în Palestina la vîrsta de 15 ani. Ca preşedinte al Congresului a fost ales Samuel Pineles din Galaţi, însufleţitorul mişcării pentru colonizarea Israelului. Ca recunoaştere a meritelor sale în cadrul mişcării sioniste, numele său a fost oferit unui oraş, iar municipiile Ierusalim şi Tel Aviv au denumit străzi în memoria sa. Secretarul Congresului a fost David Rintzler, care i-a scris cu mîna lui invitaţia în limba ebraică lui Hertzel, spune Ben Dov. Preşedintele de onoare al Congresului a fost ales rabinul Focşanului, Moshe Halevy Goldring, al cărui discurs a fost primit cu aplauze, după cum reiese din cercetările făcute de Zvi Ben Dov. La deschiderea congresului din Focşani a fost intonat pentru prima oara imnul "Hatikva", care avea să devină imnul oficial al Statului Israel. „Congresul a hotărît ca soluţia pentru rezolvarea problemei evreieşti din Romania este emigrarea în Israel şi colonizarea agricolă, crearea unei vieţi noi evreieşti, independente. Congresul din Focşani a fost un fenomen nou în istoria poporului evreu. Ecourile lui scot în evidenţă cotitura serioasă în modul de gîndire a evreimii romane şi est-europene în problema emigrării în Israel. Hotărîrile Congresului au început a fi puse în aplicare în anul 1882 cînd au venit în Israel pionierii evrei care au întemeiat oraşele Rosh Pina şi Zichron Iaakov, printre ei şi trei familii din Focşani (Israel Sehter, Alter Vainstoc-Filderman şi Itzhak Aaron Apelboim). Congresul din Focşani a fost primul de acest fel din istoria poporului evreu, care şi-a pus ca obiectiv crearea unui stat în Ţara lui Israel”, se arată în studiul publicat de Zvi Ben Dov pe site-ul jew-focsani.com, dedicat evreilor focşăneni.


Oraşul Focşani - scris cu litere de aur în istoria sionismului


Ca dovadă că întîlnirea de la Focşani a fost cît se poate de serioasă, în 1889 ia naştere la Focşani Societatea "RIMON" care are ca scop înfiinţarea în Eretz Israel a unei aşezări agricole şi industriale. De asemenea s-a înfiinţat o bibliotecă sionistă publică. Potrivit cercetătorilor, sionismul (de la Muntele Sion din Ierusalim)  este mişcarea de emancipare naţională a evreilor cu scopul readunării lor din împrăştiere şi revenirii în ţara strămoşească. „În anul 1902 are loc la Focşani încă un congres sionist pe ţară, cu scopul răspîndirii şi întăririi ideii naţionale şi activităţii pentru Alyia în Israel. Numele oraşului Focşani poate fi scris cu litere de aur în istoria sionismului. Abia după 15 ani, în anul 1896, Dr Theodor Hertzel a iniţiat primul congres sionist care a avut loc la Basel, în Elveţia”, ne-a mai spus Zvi Ben Dov, care va reveni la sfîrşitul acestei săptămîni la Focşani pentru a participa la comemorarea congresului sionist de acum 130 de ani, alături de un numeros grup de evrei originari din Romania. În ultimii ani Zvi a studiat istoria comunităţii în care s-a născut, publicînd şi două cărţi. Primele dovezi ale existenţei evreilor în Focşani datează încă din secolul 17. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
paul, acum 4531 zile, 23 ore, 42 minute, 2 secunde
ar trebui sa va desteptati si sa va dati seama cat rau au facut evreii romanilor. daca zici ceva impotriva lor automat devii antisemit. si-au creat singuri acest scut, pe care il vor folosi pana cand citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.