Politică

Culisele procesului dintre Săpunaru şi Soare

Gabriel Sava
8 nov 2011 1928 vizualizări
Fundaţia liberalilor din 1995 a ajuns, în 2011,să fie motiv de dispută între avocatul Marcel Soare, în calitate de preşedinte şi deputatul liberal Nini Săpunaru, secretarul fundaţiei u cele două părţi încearcă să ajungă acum la un acord, după ce în vară, Soare a încercat să “îl facă” pe Săpunaru

Încă de la înfiinţare, conform statutului redactat la 26 iunie 1995, fundaţia avea drept scopuri generale “repunerea în drepturi a istoriei naţionale în coordonatele sale reale, cercetarea pluridisciplinară şi răspîndirea doctrinei liberale sub aspectele ei filosofice, politice şi economice, cunoaşterea tradiţiei naţionale şi europene a liberalismului şi analiza, din perspectiva psiho-sociologică, a problematicii liberei iniţiative în economie”. Printre membrii fondatori s-au numărat actualul deputat liberal Nini Săpunaru, avocatul Marcel Soare, fostul deputat Corneliu Momanu dar şi omul de afaceri Ion Alexe. Că fundaţia s-a ocupat de scopurile generale propuse şi de cele specifice, este mai puţin important, atît timp cît membrii ei au stat alături timp de 11 ani, pînă la înfiinţarea, în 2006, a Partidului Liberal Democrat, care ulterior a fuzionat cu democraţii alături de care s-a format actualul Partid Democrat Liberal. A fost momentul la care Cornel Momanu şi Marcel Soare au plecat de lîngă Săpunaru, care a rămas, alături de Merchea, în sediul social al fundaţiei, acolo unde se află şi acum sediul cabinetului deputatului liberal, respectiv pe B-dul Independenţei, nr. 9.


“Cina cea de taină” a unor membri ai fundaţiei


În două grupuri de membri, fundaţia a continuat să funcţioneze în aceeaşi formulă şi după separarea în fapt a conducerii. Lucrurile au culminat cu momentul 23 iunie 2011, cînd “gruparea” Soare s-a întîlnit în  Adunarea Generală a membrilor fundaţiei. Participanţi la acest eveniment au fost, conform procesului verbal de şedinţă, Marcel, Niculina şi Dragoş Soare (n.r.- soţ, soţie, fiu), Corneliu, Aurica şi Horaţiu Momanu (n. r.- soţ, soţie, fiu), Costel Trif, care a devenit cenzor, Ion Alexe şi un consilier juridic care a întocmit procesul verbal al şedinţei. Conform convocatorului, membrii s-au întîlnit pentru a discuta cu privire la activitatea fundaţiei din 2006 pînă la zi, cu privire la activitatea economică în aceeaşi perioadă, aprobarea descărcării de gestiune a preşedintelui şi a consiliului de conducere, alegerea noului consiliu de conducere, a preşedintelui şi a cenzorului, precum şi diverse. Legat de modul în care s-a făcut convocarea, respectiv în două ziare de circulaţie naţională, Bursa şi Curierul Naţional, deputatul Nini Săpunaru a contestat faptul că procedura nu a fost statutară, conform articolului 20 din Statutul fundaţiei “Viitorul Vrancei”, care prevede că această comunicare se face în presa locală.


Democrat liberalii vor să îi ceară chirie lui Săpunaru


La capitolul analizei economice, conform procesului verbal, Corneliu Momanu a “informat” că fundaţia a realizat venituri doar din cotizaţii şi doar de la o parte a membrilor, bani care s-au cheltuit în mare cu evaluarea, la finalul lui 2010, a imobilului fundaţiei şi cu plata serviciilor de contabilitate. Referitor la debite, Momanu a informat şi că fundaţia nu şi-a plătit impozitul pe clădiri aferent anilor 2009-2010, în valoare de 3.200 lei şi care, conform înţelegerilor, ar fi în sarcina deputatului Nini Săpunaru, care are închiriat spaţiul de la sediul social al fundaţiei. Mai mult, atît Momanu cît şi Ion Alexe au solicitat ca situaţia contractului de închiriere cu Săpunaru, contract expirat în 2009, să fie reglementată în cel mai scurt timp urmînd ca, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere, spaţiul să fie licitat pentru închiriere la 15 euro/mp pentru activităţi comerciale şi la 10 euro/mp pentru activităţi sociale. Legat de plata obligaţiilor lunare, membrii fundaţiei deciseseră pe 24 februarie excluderea a noi membri, pentru neplata cotizaţiei, respectiv Claudia Hîrboca, soţii Manole şi Mărioara Merchea şi Ilie Neacşu. Primii trei au contestat excluderea lor şi au depus cerere ca intervenienţi în nume propriu în acest dosar. Anterior, în 2009, pentru neplata cotizaţiei, mai fuseseră excluşi şapte membri.


Săpunaru contestă deciziile luate pe 23 iunie


Chiar dacă oficial se încearcă un acord de mediere între cele două părţi, atît Nini Săpunaru cît şi unii dintre intervenienţii în nume propriu în acest dosar au solicitat anularea deciziillor luate la întîlnirea din 23 iunie atît pentru modul nestatutar în care s-a făcut convocarea cît şi pentru un presupus conflict de interese. Acesta se referă la faptul că cei patru membri participanţi, respectiv Niculina şi Dragoş Soare respectiv Aurica şi Horaţiu Momanu, nu ar fi avut dreptul să voteze pentru alegerea Consiliului de Conducere, fiind în acest sens în conflict de interese. Avocatul Marcel Soare a susţinut însă că este dreptul constituţional al fiecărui membru al fundaţiei să aleagă şi să fie ales. Dosarul are un nou termen în instanţă pe 16 noiembrie, dată pînă la care este posibil ca părţile să ajungă la un acord amiabil. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.