Politică

120 de ani de la naşterea lui Neculai Jechianu: simbol al ţărănimii vrîncene

Sorin Tudose
12 oct 2011 4935 vizualizări
Cunoscînd de mic greutăţile ţăranilor, Jechianu a avut ca ideal ridicarea ţărănimii vrîncene u prin multitudinea de instituţii fondate sau conduse de el în Vrîncioaia şi Focşani, scopul său a fost atins u comuniştii n-au ţinut cont de nimic şi l-au băgat la închisoare u autorităţile locale din Vrîncioaia vor dezveli azi un bust comemorativ

Astăzi se împlinesc 120 de ani de cînd s-a născut Neculai Jechianu (1891-1967), un om care şi-a dedicat viaţa întreagă unui ideal nobil: emanciparea ţărănimii vrîncene. Născut în Văsuiu (comuna Vrîncioaia), Jechianu avea să devină un nume cu amplă rezonanţă în conştiinţa vrîncenilor din perioada interbelică. „Fiu de ţărani, cunoscînd de mic lipsurile şi greutăţile în care se zbăteau oamenii de la munte în acele vremuri, Neculai Jechianu şi-a fixat ca ideal suprem de viaţă lupta pentru ridicarea nivelului de civilizaţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale vrîncenilor. Personalitate proteică, el va urmări împlinirea acestui ideal prin acţiuni pe mai multe planuri şi anume economic, cultural, social şi politic. Debutînd în viaţa profesională (1911) ca învăţător în satele Scînteia, Negrileşti, Bîrseşti, Tulnici şi Văsui, el ia cunoştinţă şi-şi asumă pe deplin împlinirea devizei lui Spiru Haret ca învăţătorii să devină adevăraţi apostoli, luminători ai satelor, care să contribuie la ridicarea ţăranilor din toate punctele de vedere”, ne-a spus profesorul Vasile Ţibrea, într-o lăudabilă încercare de a aminti oamenilor de una din remarcabilele personalităţile ale acestui judeţ. Pe plan economic, Neculai Jechianu fondează sau conduce, dînd anvergură şi eficienţă unor instituţii de mare folos pentru vrînceni în acea vreme. Banca Populară Văsuiu fondată în 1904, Obştea de Moşneni „Muntele Frumoasele”, Cooperativa Forestieră Vrancea, Asociaţia Agricolă Vrînceoaia şi Cooperativa Regională „Unirea Vrancei” toate îşi leagă numele de Jechianu. Toate aceste instituţii au avut o deosebită importanţă în ajutorarea vrîncenilor din punct de vedere economic. Astfel, Obştea de moşneni, prin licitaţia a 520 ha de pădure, obţine suma de 28.166.000 lei – adică de 6 ori mai mult decît toate obştile vrîncene – sumă pe care a folosit-o pentru a construi şapte edificii publice în satul Vrîncioaia (biserică, şcoală, primărie, cooperativă, centru agricol, baie comunală şi staţie seismică), toate în doar 3 ani: 1938 – 1941.


Presa vremii depre Jechianu: „Minunea de la Văsui”


„Cooperativa «Unirea Vrancei» înfiinţează  sucursale în nouă sate, îşi cumpără la Focşani un sediu impunător şi ajunge să facă export de vinuri în Germania şi să aprovizioneze armata cu cereale. În perioada marii secete din anii 1946-1947, Banca Populară Văsui a putut acorda credite în valoare de două miliarde de lei ţăranilor din toate satele de munte pentru a se putea aproviziona cu porumb, salvîndu-i astfel de foamete, gest unic în ţără pentru care oamenii l-au denumit pe Neculai Jechianu  «binefăcătorul Vrancei»”, ne-a mai spus profesorul Ţibrea. Într-un ziar local, un reporter entuziast relata aceste realizări sub titlul „Minunea de la Văsui”. În 1948, Jechianu însuşi nota cu mîndrie: „Cooperativa Unirea Vrancei – cea mai mare din ţară şi fără corespondent în cooperaţia mondială”. Neculai Jechianu devine o personalitate cu prestigiu şi o voce ascultată în problemele agriculturii, viticulturii, cooperaţiei şi băncilor populare, motiv pentru care în alegerile parlamentare din 1934, este propus şi ales ca senator independent din partea camerelor agricole din circumscripţia Galaţi. Timp de patru ani va fi coleg, printre alţii, cu istoricul Nicolae Iorga. Jechianu în calitatea sa de senator a luptat ca nimeni altul pentru a impune legi de mare necesitate pentru ţărănime avînd iniţiative care l-au impus drept un strălucit orator şi un parlamentar de prestigiu.


Comuniştii l-au băgat la închisoare


Din păcate, toate faptele lui bune n-au reuşit să-l salveze de tăvălugul comunist şi în perioada 1949, 1957-1963, el suferă ani grei de temniţă la Galaţi şi Botoşani, care i-au şubrezit sănătatea. În 1967 trece în lumea eternităţii, lăsînd în urma sa amintirea unui model moral demn de urmat de toate generaţiile viitoare. „Urmaşilor le lăsăm îndemnul să ducă mai departe gîndurile şi faptele pentru ridicarea Vrancei, avînd călăuză în viaţă cinstea, dragostea şi iubirea de oameni, împlinind porunca Mîntuitorului care, la despărţire, în Grădina Gheţsimani, a spus ucenicilor săi: «iubiţi-vă unii pe alţii aşa cum v-am iubit şi eu pe voi»”, sînt cîteva rînduri dintr-o ultimă scrisoare adresată de Jechianu unui prieten.
Neculai Jechianu a fost un om venerat în satul Vrîncioaia şi pentru a-i cinsti memoria, în 1998 s-a acordat Şcolii Generale numele său, iar azi urmează să fie dezvelit bustul său în părculeţul din faţa şcolii, cu ocazia împlinarea a 120 de ani de la naşterea sa. Cinste acestui mare vrîncean! (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un vrancean, acum 4550 zile, 3 ore, 4 minute, 15 secunde
Ce oameni mari am avut in Vrancea...! Cinste lor ! Oameni care traiau pentru colectivitate, dar care au disparut odata cu venirea comunistilor. Scrieti cat mai des, despre astfel de personalitati, pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.