Politică

Oprişan a cerut Prefectura. Ponta spune că-i a liberalilor!

Iulia Crețu
10 oct 2011 2238 vizualizări
Dacă ajung la guvernare cu USL, liberalii vor să pună prefecţi în judeţele unde PSD are CJ-ul, aşa cum este Vrancea u lui Oprişan nu-i convine tîrgul, nemulţumirea sa fiindu-i arătată lui Ponta la Festivalul Bachus u “de data asta este invers, îmi pare rău”, i-a spus Ponta lui Oprişan u baronul se plînge că prefectul Ion Oprea s-ar folosi de Jandarmerie şi Poliţie şi că i-ar bloca activitatea, deşi acest lucru nu se vede u la Festivalul Bachus, Ponta s-a întîlnit pentru discuţii cu Oprişan şi Săpunaru, una din teme putînd fi cea a stabilirii prefectului

Liberalii trag să echilibreze raportul de putere cu PSD în cadrul USL, dacă uniunea va ajunge la guvernare din 2012. Astfel, potrivit unui material din ziarul Gândul, PNL vrea să aibă mai multe funcţii de prefect decît PSD, variantă care displace baronilor social democraţi, după cum a reacţionat şi Marian Oprişan la Festivalul Bachus. Atunci, mass media l-a surprins pe şeful PSD Vrancea vorbind licenţios cu Victor Ponta, făcînd referire tocmai la raporturile de putere din USL. Oprişan era nemulţumit că formaţiunea sa ar putea pierde funcţia de prefect în favoarea PNL, partid care nu are şanse să desemneze candidat la CJ sau Primăria Focşani. Protocolul USL presupune ca PSD să desemneze 22 de preşedinţi de CJ, în timp ce ACD ia numai 19. “PSD va avea cu siguranţă mai multe Consilii Judeţene. Este normal ca noi să avem mai multe prefecturi pentru ca fiecare să aibă un cuvînt de spus în toate judeţele. USL trebuie să existe instituţional în fiecare judeţ”, au precizat sursele liberale citate de Gândul. Liberalii susţin că nu vor să lase judeţele dominate exclusiv de PSD, cu toate că Oprişan şi-ar dori “tot tacîmul” pentru social democraţi în Vrancea. “Nu dorim să existe judeţe dominate de PSD 100%, iar organizaţiile noastre să simtă că nu au niciun beneficiu de pe urma cîştigării puterii. Fiecare partid trebuie să îşi motiveze activul pentru că altfel ne vom trezi că PSD sau PNL va spune că a cîştigat de unul singur puterea într-un judeţ”, spun liberalii.

Oprişan se plînge că Oprea e ca un prim-secretar comunist

Marian Oprişan s-a declarat deranjat de această înţelegere, reproşîndu-i acest lucru şi lui Victor Ponta. Baronul PSD a invocat situaţia actuală, cînd, spune Oprişan, nu se înţelege tocmai bine cu Prefectura Vrancea condusă de Ion Oprea, prefect susţinut de PDL. Asta cu toate că Oprea nu a dat impresia că-l blochează în vreun fel pe şeful CJ Vrancea. Însă, pentru a controla judeţul, baronul are nevoie de toate instituţiile importante. “Organizaţiile care cîştigă alegerile şi care au preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ evident trebuie să deţină în portofoliu şi funcţia de prefect”, i-a spus Oprişan lui Victor Ponta. Baronul vrea ca prefectul să aibă mai puţine puteri. “Prefectul numit de Boc îmi blochează activitatea. Are instituţii de control, jandarmerie, poliţie este un fel de prim-secretar de pe vremea regimului comunist”, a declarat Oprişan.

Ponta către Oprişan: “îmi pare rău”

Front comun cu Oprişan a făcut şi baronul PSD de Teleorman, Liviu Dragnea, care a dat de înţeles că cine are şefia de CJ, trebuie să ungă şi prefectul. “Cine are preşedinte…”, a spus Dragnea. În replică, la Festivalul Bachus, pe această temă, Ponta l-a lămurit pe Oprişan spunînd că “de data asta este invers, îmi pare rău”, dînd de înţeles că la Vrancea, dacă USL ajunge la guvernare, prefectul este numit de liberali. De altfel, şeful PSD a declarat pentru presa centrală că dacă va ajunge prim-ministru nu va numi prefecţii după schemele PSD sau PNL, afirmînd deloc convingător că “eu îi voi numi pe prefecţi aşa cum spune legea, oameni care nu pot să facă politică şi care trebuie să fie cu adevărat reprezentanţii Guvernului şi nu ai partidelor în teritoriu”, după cum a spus Ponta. Asta cu toate că este bine ştiut şi recunoscut că prefecţii de-a lungul anilor numai apolitici n-au fost.

USL nu şi-a stabilit candidatul la Primăria Focşani

Deocamdată, între Marian Oprişan şi Nini Săpunaru nu s-a stabilit nici cine va fi candidatul susţinut de USL pentru Primăria Focşani. Nedesemnarea pentru încă un mandat a lui Decebal Bacinschi, actualul edil social democrat, lasă loc la interpretări, surse politice afirmînd că pentru municipiu s-ar căuta o altă variantă, “mai tînără”. În acest caz, Bacinschi ar urma să candideze la deputăţie pe Colegiu 1 Focşani, unde ar urma să se dueleze cu Răzvan Mustea de la PDL. Bursa zvonurilor aruncă pe piaţă diferite nume pentru Primăria Focşani, de la Marian Spînu de la Deep Serv, secretarul judeţului Raluca Dan ori funcţionarul lui Oprişan din CJ, Cătălin Vrabie. În aceste condiţii, în care PSD îşi trage în faţă atît CJ cît şi Primăria Focşani, ar fi de înţeles ca liberalii să ţină cu dinţii de Prefectură, asta pentru a nu fi “remorcaţi” cu totul de social democraţi. Cum la vizita de Festivalul Bachus, Victor Ponta a ţinut să discute atît cu Marian Oprişan cît şi cu Nini Săpunaru, ar fi foarte probabil ca medierea liderului social democrat să se fi făcut şi pe marginea “compensării” liberalilor cu funcţia de prefect de Vrancea. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 4576 zile, 2 ore, 56 minute, 50 secunde
O are si acum, vedeti-va de treaba!!!!! Nu-l plangeti, cred ca pe Sapunaru o sa-l puna sef la Piata la "Toillete" pana la urma............hi hi hi hi
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.