Politică

Scrisoare deschisa catre domnul Decebal Gabriel Bacinschi,

Ziarul de Vrancea
26 sep 2011 2651 vizualizări
Primarul municipiului Focsani

 

Domnule Primar,

Asistam de mai mult timp, alaturi de mii de focsaneni, la o pozitie stupefianta din partea dumneavoastra, ca edil al municipiului, cu privire la problema caldurii furnizate in sistem centralizat dar si a eliminarii pierderilor uriase de energie termica. In linii mari, aceasta pozitie se rezuma astfel: nu pot sa fac nimic pentru ca am mainile legate, ceilalti sunt vinovati, adica: Guvernul, presedintele, soarta, asociatiile de proprietari, Consiliul Local si Dumnezeu stie mai cine. Dar responsabilitatea dumneavoastra, domnule primar, care este dupa aproape 12 ani de mandat? Nu sunteti , din punct de vedere legal si moral, cel care “coordoneaza realizarea serviciilor publice de interes local”, deci si alimentarea cu energie termica a orasului?

Lipsa oricarei initiative de a schimba ceva in ceea ce priveste confortul termic al focsanenilor nu este, domnule primar, o masura de politica publica. Doar prin scumpirile de tarife la energia termica pe care le propuneti cu incapatanare, in ciuda propriilor angajamente luate fata de finantatorul european al modernizarii ENET, nu vor trai focsanenii mai bine.

In dese randuri v-am semnalat public faptul ca Focsaniul nu isi mai poate permite sa ramana in stagnare, in timp ce localitati din jurul nostru se dezvolta prin viziune si curaj profitand, chiar in aceste vremuri de criza, de fiecare oportunitate.  Politica “mainii intinse” nu este intotdeauna cheia succesului. A veni in intampinarea problemelor concrete ale cetatenilor din Focsani prin masuri si programe proprii ale administratiei locale reprezinta o provocare care s-ar putea sa va si placa in final.

Domnule primar,

Anexam acestei scrisori deschise doua proiecte de hotarare la care am lucrat inpreuna cu colegii nostri consilieri locali din CL Focsani. Amandoua se refera la probleme stringente si concrete ale cetatenilor orasului: reabilitarea termica si reducerea facturilor la incalzire. Amandoua proiectele ofera solutii care ar putea ajuta o mare parte a populatiei orasului sa traiasca mai bine si intr-un oras mai frumos.

Acesta este motivul pentru care va rugam sa va convingeti colegii de alianta politica din Consiliul Local sa renunte la disputele politice sterile si sa promoveze proiecte care sa-i ajute cu adevarat pe focsaneni.

 

Deputat Alin Trăsculescu  Deputat Razvan Mustea-Serban

Presedinte PDL Vrancea    Prim-vicepresedinte PDL Vrancea

 

 

 

Proiect de hotarare

privind aprobarea preluarii, in anumite conditii, de catre Consiliul Local al Municipiului Focsani, a finantarii cheltuielilor ce revin in sarcina asociatiilor de proprietari, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte – condominii – din municipiul Focsani

 

Art. 1. Se aproba preluarea in anumite conditii, de catre Consiliul Local al Municipiului Focsani, a finantarii cheltuielilor ce revin in sarcina asociatiiilor de proprietari, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte tip condominiu.

Art. 2. Preluarea finantarii cheltuielilor prevazute la art. 1. se va face numai la acele asociatii de proprietari care nu inregistreaza debite restante la furnizorul local de energie termica si care aproba, cu votul majoritatii membrilor adunarii generale a proprietarilor, inscrierea imobilului in Programul local de reabilitare termica.

Art. 3. Preluarea finantarii cheltuielilor se face din bugetul local al Focsaniului, in limita resurselor prevazute in acest sens.

Art. 4. Procedura privind intocmirea documentatiei necesare pentru preluarea finantarii, de catre Consiliul Local, a cheltuielilor ce revin asociatiei de proprietari pentru reabilitarea termica se stabileste prin dispozitia primarului municipiului Focsani.

Art. 5. Executarea hotararii va fi asigurata, conform legii, de catre Primar, directiile si compartimentele de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Focsani.

 

   Initiatori:

 

Tanase Neculai   Popoiu Emil Danut

Preda Ionel   Popa Eugen Vasile

Chiper Lucica      Susu Cristinel  

Istudor Vasile

Expunere de motive

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2009, Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe este elaborat de MDRT prin centralizarea propunerilor cuprinse în programele locale  elaborate de unităţile administrativ-teritoriale.

Spre deosebire de alte orase si chiar comune din judetul Vrancea, care au accesat programul national cu rezultate foarte bune, la nivelul Primariei Focsani se constata o totala lipsa de interes pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuit, in ciuda faptului ca un mare numar de asociatii de proprietari au solicitat acest lucru in ultimii ani. In acest moment, Primaria Focsani nu are depusa spre avizare la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nici o documentatie in vederea includerii in Programul National.

Avand in vedere:

-         Existenta cadrului legal care permite preluarea finantarii din bugetul local a cheltuielilor ce revin asociatiilor de proprietari,

-         Necesitatea recuperarii unei parti cat mai mari din restantele asociatiior de proprietari catre ENET SA astfel incat asigurarea furnizarii de energie temica sa nu mai fie pusa in pericol,

-         Posibilitatea ca, in viitor, fondurile necesare reabilitarii termice a locuintelor sa poate fi obtinute prin accesarea  Programului Operational Regional,

-         Angajamentele luate de administratia locala din Focsani, prin Strategia de Dezvoltare a municipiului si Strategia de alimentare cu caldura a municipiului,

-         Necesitatea reducerii la maximum a pierderilor de energie termica, astfel incat costurile sa poata fi mai usor suportate de proprietari in timpul sezonului rece,

Propunem sa se ia in considerare acest proiect de hotare si sa se asigure din bugetul local cheltuielile necesare reabilitarii blocurilor de locuinte care raspunde cerintelor legale, repartizarea fondurilor urmand sa se faca anual, pe baza unui Plan local de reabilitare termica.

Fata de cele expuse, solicitam analizarea si aprobarea proiectului de hotarare in forma prezentata. 

 

 

 

Proiect de hotarare

Privind constituirea Fondului special de reabilitare termica la nivelul municipiului Focsani

 

Art. 1. Se aproba constituirea, incepand cu anul bugetar 2012,  a  Fondului  pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuit din municipiul Focsani.

Art. 2. Fondul prevazut la art. 1 va fi utilizat exclusiv pentru finantarea sau cofinantarea reabilitarii blocurilor de locuit din municipiul Focsani, pe baza Programului anual de reabilitare termica.

Art. 3. Sursele de finantare ale Fondului sunt:

-         50%  din veniturile anuale rezultate din concesiuni si inchirieri ale terenurilor aflate in domeniul privat al municipiului Focsani, adiacente blocurilor de locuit tip condominium, precum si ale terenurilor avand destinatia garaje;

-         50% din suma rezultata in urma vanzarii terenurilor aflate in domeniul privat al municipiului, adiacente blocurilor de locuit tip condominiu, precum si terenurilor avand destinatia garaje;

Art. 4. Cu punerea in aplicare a prevederilor prezentei hotarari se insarcineaza Primarul si  Directia Economica  a Primariei municipiului Focsani.

   Initiatori:

 

Tanase Neculai   Popoiu Emil Danut

Preda Ionel   Popa Eugen Vasile

Chiper Lucica      Susu Cristinel  

Istudor Vasile   

 

Expunere de motive

 

Asa cum se arata in Strategia de Dezvoltare a municipiului Focsani 2007-2013, una din problemele majore ale orasului este  reabilitarea blocurilor de apartamente si in special, finantarea unor astfel de proiecte de reabilitare.

Reabilitarea termica a blocurilor de locuit poate rezolva simultan  atat problema pierderilor de energie termica prin peretii apartamentelor, eliminare care poate reduce costurile intretinerii cu pana la 50%, cat si componenta de arhitectura urbana a locuintelor tip condominium. In prezent, datorita lipsei unei surse clare de finantare/cofinantare din bugetul local, asociatiile de proprietari fac  lucrarile de reabilitare pe cont propriu. Rezultatul este faptul ca lucrarile de anvelopare a blocurilor se  fac haotic, fara respectarea unor reguli de design urban, ceea ce strica in cele mai multe cazuri aspectul orasului .

Prin constituirea Fondului pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte se rezolva, cel putin partial, problema cofinantarii lucrarilor de anvelopare a locuintelor situate in imobile tip condominiu.

In ceea ce priveste sursa de alimentare a acestui Fond, este normal ca  de o parte din venitul obtinut la buget in urma extinderii  apartamentelor de la parter sa beneficieze si proprietari care locuiesc la etajele superioare.

Avand in vedere aspectele mentionate, va rugam sa analizati si sa aprobati, in forma prezentat, proiectul de hotarare anexat.

 

 

 

 

 

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.