Politică

Doi pe-o ştampilă- În 2012 ne alegem primarul şi parlamentarul în aceeaşi zi

Iulia Crețu
6 sep 2011 1450 vizualizări
u guvernanţii au decis că începînd cu 18 noiembrie 2012 vom merge să alegem doi dintr-un foc: primarul şi parlamentarul u democraţii spun că data unică a alegerilor îi va mobiliza pe primari şi consilieri să tragă cu nădejde pentru partid şi pentru parlamentari, ceea ce pînă acum nu se întîmpla u o zi unică de alegeri ridică şi problema „parazitării” imaginii: cine trage pe cine în ochii electoratului: primarul pe deputat sau invers?





Şedinţa Coaliţiei la guvernare de ieri dimineaţă a decis, prin „consens total”, comasarea alegerilor locale şi parlamentare în 2012. Potrivit declaraţiilor celor din PDL, nu s-a stabilit o dată pentru alegeri, deşi a fost avansat termenul de 18 noiembrie 2012. Deputatul democrat liberal de Vrancea, Alin Trăşculescu, a precizat că „nu se ştie exact dacă alegerile vor fi pe 18 noiembrie 2012, dar cu siguranţă vor fi localele şi parlamentarele în aceeaşi zi, în a doua parte a anului”. Coaliţia nu a stabilit şi modalitatea de vot, dacă va fi uninominal pur sau combinat, ca la precedentele parlamentare. Pentru a ne putea alege primarul şi parlamentarii dintr-un foc, la nivelul Coaliţiei la guvernare PDL-UDMR-UNPR se va lucra la textul unei noi legi privind alegerile şi se va modifica legea privind statutul aleşilor locali. Potrivit celor din PDL, o singură dată pentru alegeri îi va mobiliza pe primari şi pe consilieri locali să tragă tare pentru partid, atît pentru ei, cît şi pentru deputaţi şi senatori. Tocmai de neimplicare erau acuzaţi unii aleşi locali care, după ce erau mandataţi de populaţie, nu mai aveau elan să facă campanie pentru liderii pentru Bucureşti. „Mare lucru în procesul electoral nu se schimbă, toată lumea va munci. Nu ca pînă acum, cînd primarul şi consilierii locali, după ce erau aleşi, nu mai trăgeau pentru partid. Comasarea alegerilor va însemna beneficii economice la buget, se înjumătăţesc cheltuielile, un lucru extraordinar”, ne-a spus liderul PDL. Cît despre „ograda” lui, Alin Trăşculescu spune că din această lună se încep sondajele pentru a se stabili candidaţii optimi la Primăria Focşani, Consiliul Judeţean Vrancea şi judeţ. Asta după ce la nivel de USL s-a stabilit că PSD are întîietate la Vrancea. „Eu îmi doresc să fie desemnarea mea la Primăria Focşani, iar Răzvan Mustea, care e deputat pe oraş, să rămînă la Camera Deputaţilor. Nu ştiu cine va merge pe Colegiul Mărăşeşti. Începînd cu această lună începem sondajele şi vom stabili”, a completat Trăşculescu.
Săpunaru se înfoaie: „îi batem de le merg fulgii”

Deputatul PSD Ciprian Nica nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima opinia vis-a-vis de data unică a alegerilor, în timp ce liberalul Nini Săpunaru a spus că orice formulă caută PDL, „tot îi batem de le merg fulgii”, după cum s-a exprimat caracterizînd forţa USL. „Nu mă miră că lungesc data alegerilor, încearcă o soluţie de rămînere la putere. Indiferent, îi batem de le merg fulgii, vom obţine peste 50 plus 1 (n.r. USL). La PD se întîmplă treaba asta cu primarii care nu trag pentru partid, nu la noi. Se ştie că pentru partidul care pierde localele, se întîmplă şi o părăsire a corabiei. Ce propun ei este un joc riscant, poate primarul trage partidul, dar să nu uite că la oraşe votul este politic”, ne-a spus şi Săpunaru, liderul PNL Vrancea. Nu se ştie însă nici cine se va folosi de imaginea cui pentru a cîştiga capital electoral, dacă avem alegeri comasate. Se ştie că primarii au mai mult lipici la electorat decît parlamentarii, iar de aici se poate formula o idee. De asemenea, merge şi reciproca, cine îşi va trage colegul de partid în jos? (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
goe, acum 4609 zile, 23 ore, 16 minute, 29 secunde
PDL pana la moarte!!!! Niciodata psd sau usl.
valy, acum 4610 zile, 25 minute, 10 secunde
Comasarea alegerilor pentru scop economic sau politic? Nu sintem satui de faradelegile pdl-istilor, mai trebuie sa le suportam si alte scenarii? Numai aberatii si timpenii pot scoate acesti mafioti citeste integral
db, acum 4610 zile, 11 ore, 51 minute, 5 secunde
Este un abuz de putere din partea PDL-ului care teoretic ar trebui sa le aduca avantaje electorale. Cugetarile domnului Trasculescu au de-a face exclusiv cu interesele electorale ale PDL si nicio citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.