Politică

De patru ori mai multe pasapoarte decit intr-o luna normala

Mihaela Beșleagă
28 aug 2011 1522 vizualizări
Angajatii de la Pasapoarte au lucrat si pina la ora 22.00, pentru a rezolva toate cererile .Pina in prezent, in august s-au eliberat 2.500 de pasapoarte

Avalansa de cereri la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple in aceasta luna, odata cu sosirea in tara a „stranierilor”. Potrivit datelor la zi centralizate de Institutia Prefectului, pina la data de 24 august  au fost primite 2.811 cereri pentru eliberarea acestui act, dintre care 1.927 pentru pasapoarte electronice si 884 pentru pasapoarte temporare. Numarul pasapoartelor eliberate este la aceasta data de 2.470, de patru ori cit intr-o luna normala. Pentru a preintimpina aglomeratia din alti ani, Prefectura a luat masura introducerii bonurilor de ordine, iar programul a fost prelungit, angajatii de la Pasapoarte lucrind in ture, intre ora 8 dimineata si 21.30 seara, pina la ultimul „client”. „Anul acesta am incercat sa luam masuri, asa incit a fost relativ aglomerat, in comparatie cu anul trecut, de exemplu. S-a lucrat si pina la ora 22.00, pentru a rezolva toate cererile. Putem spune ca in luna august volumul de munca este de patru ori mai mare decit intr-o luna obisnuita. Speram ca la anul sa mai invatam din experienta din acest an si sa fie mai bine”, ne-a declarat subprefectul Sorin Hornea. Bonurile de ordine se elibereaza persoanelor care prezinta toate documentele necesare, in cazul adultilor carte de identitate, certificat de nastere, certificat de casatorie, pasaportul vechi in cazul preschimbarii si dovada ca s-a pierdut, daca este cazul. Pentru pasaportul copiilor este nevoie de certificatul de nastere, procura ambilor parinti, cartea de identitate a parintilor si pasaportul vechi, daca a expirat. De asemenea, trebuie sa se achite o taxa de 244 lei pentru pasaportul simplu electronic, 84 de lei pentru pasaportul temporar si 32 de lei taxa consulara. Pasaportul simplu electronic se elibereaza în termen de 14 zile calendaristice, iar valabilitatea sa este de 5 ani, iar pentru minorii cu virsta sub 6 ani, valabilitatea este de 3 ani. Pasaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni si se elibereaza în termen de doua ore, fara a se depasi termenul de cel mult trei zile lucratoare. Subprefectul Sorin Hornea a mentionat ca o alta dificultate in aceasta perioada este suprapunerea activitatii de la Pasapoarte cu un alt serviciu, cel de Stare Civila, care isi desfasoara activitatea in acelasi sediu de pe Str. Cuza Voda nr. 56 (unde se afla si Centrul de Educatie Incluziva „Elena Doamna”). Dat fiind si faptul ca numarul casatoriilor a explodat in august, aglomeratia in zona este si mai mare. Subprefectul a propus ca in luna august casatoriile sa se oficieze doar la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, insa aceasta idee, care a constituit si o propunere de proiect de hotarire in Consiliul Local Focsani, a fost respinsa.  (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.