Politică

Edilul care habar n-are ce face! Primarul Bizna incaleca Obstea Tulnici cu stampila Primariei

Iulia Crețu
30 iul 2011 2972 vizualizări
Edilul din comuna de munte a comis-o din nou: a semnat ca primar si a pus stampila institutiei pe un act al Obstii, entitate privata u potrivit legii, dupa cum spune si subprefectul Sorin Hornea, in acest caz este vorba despre “abuz in serviciu” u fiind paralel in chestiuni juridice, Bizna spune ca “nu-i nimic grav” si ca a pus stampila Primariei pentru ca alta nu avea u Alin Olteanu, adversarul edilului PSD, vorbeste despre lupta lui Bizna pentru Obstea Tulnici u la mijloc este aurul verde, sursa de finantare pentru toate campaniile electorale de pina acum

Noul primar de la Tulnici, social democratul Valentin Bizna o tine din boacana in boacana. Dupa ce inainte de alegeri si-a dat demisia din PSD la PDL, incurcind partidele, acum foloseste stampila oficiala a Primariei din comuna pe actele unei asocialtii private. Concret, Valentin Bizna stampileaza acte de la Obstea de Mosneni Tulnici, Comitetul de Initiativa, cu parafa oficiala a Primariei, ceea ce contravine Legii 161/2003. Pentru ca a utilizat insemnele institutiei pe un act al unei asocialtii private, doar pentru a aparea numele sau mai pompos, primarul ar putea ajunge in situatia de a-si pierde mandatul. Actele stampilate aiurea de primar poarta antetul Obstii, astfel incit nu se poate spune ca Bizna a pus stampila din greseala, mai ales ca numele sau apare tiparit negru pe alb.

Contactat telefonic pentru a explica situatia, Bizna nu a vazut nici o ilegalitate in gestul sau, recunoscind ca actul Comitetului de Initiativa al Obstii ar fi fost redactat chiar din cladirea Primariei Tulnici, in timpul serviciului. “Am facut o instiintare pentru ca au venit mai multi oameni la Primarie sa sesizeze Obstea. Nu mi se pare grav ca am folosit stampila Primariei, nu e nici un abuz. Am semnat si ca primar si ca presedinte al Comitetului de Initiativa. Actul l-am facut in Primarie, de unde din alta parte sa-l fac? Nu avem stampila la Comitetul Obstii, de unde sa avem?”, ne-a spus degajat primarul Bizna.

Acesta pare a nu avea deloc un mandat linistit, mai ales ca acesta este implicat in tot felul de incurcaturi administrative cauzate si de lipsa de pregatire in administratie. Cele mai notorii sint cele de la Consiliul Local Tulnici unde Bizna a fost pe post de “2 in 1”, si primar si consilier, votind in calitate de ales pentru invalidarea unor colegi de-ai sai. Cei din Tulnici pun acest nou scandal de la Obste pe seama rivalitatii politice dintre Bizna si fostul sau contracandidat la Primarie, Alin Olteanu, cel care este presedintele Obstii de Mosneni Tulnici. Miza sint padurile administrate de Obstea de la Tulnici, care are in administrare peste 14.000 de hectare de “aur verde”.

Prefectura: “primarul a gresit”. Parchetul ar putea intra pe fir

Potrivit art. 114, al. 1 din legea 161/2003, privind incompatibilitatile, “se interzice folosirea de catre o persoana care exercita o functie publica, in interes privat, a simbolurilor care au legatura cu exercitiul functiei sale”. De asemenea, art. 53 din Legea 393/2004, privind statutul alesilor locali, stipuleaza ca ”alesii locali nu pot face uz si nu se pot prevala de aceasta calitate in exercitarea unei activitati private“, spune textul legii. De la Prefectura Vrancea, subprefectul Sorin Hornea sustine ca lui Bizna i se poate face plingere penala pentru abuz in serviciu. Reprezentantii Prefecturii adauda faptul ca actualul edil, desi are vadite probleme de natura juridica, refuza o consiliere in acest domeniu. “Domnul primar este la inceput de drum si se lasa condus de sentimente, nu de ratiune, avind o problema politica in ceea ce-l priveste pe fostul sau contracandidat, Olteanu. Se continua acest razboi politic, dar in acest caz, pe aceste acte al Obstii, unde a pus stampila Primariei, primarul a gresit, potrivit Legii 161, a facut abuz in serviciu. Nu avea voie sa semneze nici ca primar si nici sa foloseasca stampila, sint lucruri care nu se amesteca. Cind te conduce dorinta de rafuiala, nu gindesti limpede. Noi le-am dat nelegalitate pe multe acte, este foarte clar ca primarul are nevoie de consiliere juridica, dar refuza sa apeleze la ea. In acest caz, Parchetul poate constata fapta lui Bizna”, a fost opinia subprefectului de Vrancea.

Rafuiala politica intre PSD (Primarie) si PDL (Obste)

Contactat telefonic, Alin Olteanu ne-a declarat ca gestul noului edil nu poate fi vazut decit ca o instigare si vorbeste despre lupta pentru conducerea Obstii din localitate pe care el o conduce de pe vremea cind era mina dreapta a fostului primar PSD Vasile Agurida. “Acest comitet este ilegal, desi este girat de primarul Bizna, care, in loc sa isi exercite strict calitatea de primar, desfasoara actiuni de instigare si manifestari neautorizate. Am inteles ca acest autointitulat comitet de initiativa, format din sustinatorii domnului Bizna in campania electorala, doreste sa convoace Adunarea generala a Obstii, desi pe 18 aprilie s-au desfasurat lucrarile Adunarii, in care s-a facut descarcarea de gestiune, Obstea avind profit pe anul 2010, si s-au rezolvat toate problemele stringente ale asocialtiei, printre care aprobarea cotei de masa lemnoasa pe acest an. Nu vad unde este urgenta de a convoca adunarea generala, dar ma surprinde folosirea stampilei primariei pe un act totalmente privat. Daca organele abilitate vor stabili ca acest lucru este ilegal, domnul primar sa raspunda pentru actiunile sale”, ne-a spus si Olteanu, adversarul politic al lui Bizna in campanie. Zvonuri privind interesul primarului Bizna de a-l debarca pe Olteanu din fruntea Obstii au aparut inainte de campania electorala din mai. Olteanu crede ca nu ar exista motive de demitere a sa, acesta precizind ca s-a achitat de sarcini, Obstea implicindu-se in rezolvarea unor probleme ale comunitatii, de la lemne pentru populatie, reparatii la aductiunea cu apa si investitii la Scoala Ion Diaconu sau la Casa Obstii. Alin Olteanu a fost ales presedinte al Obstii de Mosneni in 2010, prin vot secret, de peste 2.700 de membri, pe un mandat de doi ani, care expira in aprilie 2012. Demn de precizat ca la vremea respectiva Olteanu era membru PSD si omul de incredere al fostului primar Vasile Agurida, stapinul padurilor din zona, dar si cel care controla electoratul cu mina forte. Intre timp, Olteanu a dezertat de la PSD si a trecut la PDL, partid care are in jurul sau o pleiada de afaceristi cu “aur verde” care vor sa fie aproape de obste. Cum si actualul primar vrea sa puna mina pe ceva padure, se intelege ca lupta de la Tulnici este departe de a fi incheiata, mai ales ca miza sefiei asociatiei este mai mare decit cea a sefiei comunei Tulnici dupa sumele de bani vehiculate. Actualul primar, Valentin Bizna, a fost ales edil dupa decesul in conditii suspecte a fostului gospodar PSD, in luna martie a acestui an. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.