Politică

Prefectul are cea mai mare leafa, dar subprefectul e cel mai bogat

Mihaela Beșleagă
11 iul 2011 2925 vizualizări
De departe, cel mai instarit functionar de la Prefectura este subprefectul Sorin Hornea, actionar la cinci firme de calculatoare u acesta a incheiat in 2010 si 2011 nu mai putin de 25 de contracte cu autoritati publice din Vrancea, dar si Galati si Bacau u un simplu consilier de la Prefectura a cistigat lunar anul trecut circa 2.500 lei din salariu si norma de hrana

Functionarii care reprezinta Guvernul in teritoriu si-au facut publice declaratiile de avere si de interese pe acest an, corespunzind veniturilor incasate in 2010. Majoritatea angajatilor din Institutia Prefectului Vrancea nu si-au achizitionat case, terenuri sau masini in anul care a trecut, dat fiind si faptul ca le-au scazut salariile cu 25%, ca tuturor bugetarilor, dar si-au mai rotunjit veniturile prin contracte de consultanta. Prefectul Ion Oprea nu este mai bogat ca in urma cu un an, figurind in continuare cu doua terenuri intravilane la Soveja si Vinatori, cumparate in anii 2006 si 2007 si cu un autoturism Skoda Octavia, cumparat in 2005. Prefectul mai are de achitat 60.000 de euro dintr-un credit contractat tot in 2006. Drepturile salariale aferente functiei de prefect au totalizat anul trecut 77.528 lei, din care 7.668 lei norma de hrana, ceea ce inseamna un salariu de 6.460 lei lunar. Prefectul a incasat "alte drepturi de natura salariala" de 2.812 lei si de la Fundatia Culturala "Dacia", unde a tinut, se pare, unele cursuri. Sotia, Mihaela Oprea, a avut un salariu de 47.760 lei anul trecut de la sucursala Banc Post Focsani, unde ocupa o functie de conducere.


Hornea vinde bine la stat


Conform declaratiilor de avere si de interese, subprefectul Sorin Hornea pare sa fie cel mai instarit functionar de la Prefectura, si datorita contractelor incheiate de firmele la care este actionar cu diverse institutii publice si primarii. Sorin Hornea este actionar la cinci firme din domeniul IT-calculatoare, service IT, respectiv : SIF Computer SRL (actionar 100%), SIF Sistem SRL (actionar 50%), SIF Company SRL (actionar 50%), SIF Zone SRL (actionar 50%) si Expert Service SRL Focsani. Din dividente la trei dintre firme, Hornea, impreuna cu sotia sa, Manuela, au incasat anul trecut 74.184 lei. Prin firmele SIF Computer SRL, Expert Service SRL si SIF Sistem SRL, Sorin Hornea a incheiat 25 de contracte in anii 2009, 2010 si 2011, dintre care 22 numai anul trecut, cu autoritati publice din judetele Vrancea, Bacau si Galati. Contractele au fost incheiate fie prin licitatii deschise, fie prin achizitie directa, fie prin cerere de oferta. Hornea a semnat contracte cu Universitatea Dunarea de Jos Galati, Tribunalul Galati, Directiile Generale a Finantelor Publice Bacau si Vrancea, Directia de Sanatate Publica Vrancea, Spitalul Municipal Adjud, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Vrancea, Casa Corpului Didactic Focsani, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare Vrancea, Directia pentru Tineret si Sport Vrancea, Consiliul Local Cimpineanca, Biblioteca Municipala Adjud, Primaria Sihlea, Primaria Adjud, Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura Vrancea, dar si cu Consiliul Local Doftana "" Bacau, contract incheiat in 2009. Valoarea totala a acestor contracte de furnizare de echipament si servicii se ridica la aproape 750.000 lei, adica 178.500 euro. Din salariul si norma de hrana de la Prefectura pe anul 2010, Hornea a incasat 67.000 lei, adica 5.600 lei pe luna. La aceste venituri se adauga indemnizatia de membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica din cadrul Consiliului Judetean, de 15.657 lei. Si un consilier din cadrul Prefecturii, Loredana Dascalu, a luat modelul sefului ei, si a obtinut in 2010, prin achizitie directa, doua contracte de consultanta management proiect, pe un an de zile, cu primariile Fitionesti si Negrilesti, contra sumei totale de 80.000 lei, fara TVA.


Venituri lunare intre 2.500 lei si 4.300 lei pentru functionari


Majoritatea consilierilor de la Prefectura au cistigat anul trecut circa 2.500 lei lunar, adica 30.000 lei anual, in care s-a inclus si norma de hrana, de 6.000 lei anual. Unii angajati au trecut insa peste acest prag. Printre cei care cistiga cel mai bine in Institutia Prefectului se numara Iulia Serban, consilier de afaceri europene, care a obtinut anul trecut venituri salariale de 43.616 lei, la care se adauga 3.600 lei din activitatea de formator la Centrul de Consultanta si Studii Europene, unde este colega cu Catalin Dragulescu, seful Serviciului de Afaceri Europene din Prefectura, si el implicat intr-o activitate didactica la Centru, din care a cistigat in 2009 4.600 lei. Astfel, Iulia Serban a obtinut un venit de aproape 4.000 lei pe luna, in total. Si Camelia Ungureanu, seful Serviciului Economic, resurse umane si administrativ, a incasat in 2010 din salariu si norma de hrana 52.000 lei, adica peste 4.300 lei lunar. La aceste venituri s-au mai adaugat 23.000 lei din calitatea de instructor la serviciul de control fiscal de la Administratia Finantelor Publice. In familie, Camelia si Georgel Vascu, ea consilier de resurse umane, el consilier pe activitatea Serviciilor Publice Deconcentrate, au incasat anul trecut 27.000 lei, respectiv 25.000 lei, in care se includ si normele de hrana. Ceea ce inseamna ca in familia Vascu au intrat lunar peste 4.300 lei anul trecut. Ceilalti functionari au incercat sa treaca cit mai usor peste criza si scaderea salariilor. Referentul Aurel-Ionel Farcasanu-Bornaz si-a construit o casa noua in Focsani anul trecut, de aproape 160 mp. Tot in 2010 a vindut un imobil unei persoane fizice cu 31.000 euro. Consilierul juridic George Bazilescu a vindut anul trecut o constructie in Cimpineanca si un autoturism, catre o persoana fizica, pentru 43.800 euro si 16.000 lei. Consilierul Ionut Ionel a cumparat in acest an un apartament de 67 mp la Buzau si a contractat un credit de 80.000 euro. Cornelia Avram, seful de cabinet al prefectului Ion Oprea, a luat in acest an un credit de 24.000 euro, pe 18 ani. Ea a cistigat anul trecut din venituri salariale 25.000 lei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 56 minute, 43 secunde
ia uitati-va si in ograda baronului! ca se pare ca acolo criza a fost depasita!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.