Politică

Buzunarele alesilor focsaneni, ocolite de criza

Doina Ganea
24 iun 2011 2269 vizualizări
Daca pentru unii focsaneni anul 2010 a insemnat adincirea in saracie, alesilor le-a adus masini, terenuri sau noi depozite bancare u consilierii focsaneni au fost binecuvintati de zei cu conturi burdusite de miliarde de lei u cu o colectie, deloc de neglijat, de terenuri, consilierii PSD Vasile Pintilie si Radu Nitu pot fi considerati latifundiarii din CL Focsani u daca Vasile Pintilie si-a imprumutat firma, Liviu Oloeriu a primit un dar de bani de la o ruda a sotiei

Alesii focsanenilor traiesc bine in vremuri de criza. Fie ca sint consilieri PDL sau PSD, acestia par sa-si fi rotunjit averile in 2010, cind cuvintul de ordine a fost strinsul curelei. Alesii detin paminturi, case de vacanta, conturi de zeci de mii de euro si masini cit cuprinde.

Consilierii locali si-au investit banii in masini, bijuterii sau afaceri, dar si in valori imobiliare - in special in terenuri si spatii comerciale. Cind n-au mai avut ce face cu banii, unii si-au imprumutat propriile firme, iar altora le-au venit pleasca bani de la rude. Cei mai bogati consilieri locali se arata a fi, conform declaratiilor de avere, Vasile Pintilie (PSD) si Gheorghe Stan (PNL). In timp ce anul 2010 le-a adus multor focsaneni saracie, disperare, lipsa locurilor de munca, salarii scazute, facturi neachitate, restante la banci si alte multe datorii, precum si grija traiului chinuit de pe o zi pe alta, alesii locali nu par a fi resimtit prea mult efectele crizei economice. Cel putin asa rezulta din declaratiile lor de avere. Consilierii locali focsaneni s-au dovedit a fi iscusiti oameni de afaceri si investitori priceputi, care au decis, de-a lungul timpului, sa investeasca banii in bunuri a caror valoare nu scade deloc cu usurinta: terenuri si imobile.


In pofida crizei economice, alesii locali incheie anul cu averi frumos rotunjite. Unul dintre cei mai avuti alesi municipali poate fi considerat consilierul PNL Gheorghe Stan, care are terenuri de aproximativ 4000 mp intravilan, la Focsani. Ultimii 2600 mp fiind dobinditi printr-un schimb in 2010. La acestea se adauga 8 ha teren arabil la Marasesti, 1100 mp in intravilanul comunei Vinatori si 2,7 ha padure. Consilierul penelist mai detine un apartament in Focsani, o casa la Vinatori si doua spatii comerciale in Focsani in suprafata totala de1445 mp. Consilierul mai are de asemenea, depozite in cont de 442.500 de lei, 5.477 de dolari, 5.090 de euro si un cont curent de 12.000 de lei. Anul trecut, Gheorghe Stan a incasat din salariul de director la la SC Micromet SA, firma unde este actionar unic, suma de 25.125 de lei, alti 6.642 de lei au venit din indemnizatia de consilier local, 5.104 lei din prestatia la comisii, dividende in suma de 52.145 de lei si bani din chirii in suma de 70.000 de lei. La toate acestea se adauga 2.400 de lei din vinzarea de produse agricole si salariul sotiei de dascal in suma de 28.000 de lei. Viceprimarul PNL Vasile Dobre detine un teren intravilan de 714 mp in Focsani, o casa de locuit si un spatiu comercial. Este de asemenea, proprietarul unui Volkswagen Passat, al unui Volkswagen Polo si are un depozit bancar de 145.203 lei. Viceprimarul a cistigat din indemnizatia de ales local 1.232 de lei, din calitatea de membru la comisii 842 de lei, din salariul de fost director la Avicola 3.256 de lei si din salariul de viceprimar 25.844 de lei. La acestea se adauga dividente si retrageri de fonduri proprii de 65.500 si respectiv 54.500 de lei.


Unii consilieri liberali sint mai modesti


Conform declaratiei de avere, consilierul PNL Doina Fodoreanu nu are nici terenuri si nici locuinte pe numele ei. Singurele bunuri pe care le are in proprietate este o masina marca Seat din 2006 si 0.5% actiuni la Sibarex. La acestea se aduga doua credite in valoare totala de 28.000 de euro, contractate in 2008 si scadente in 2015. Veniturile cumulate realizate in anul 2010 se ridica la 55.200 de lei din functia de consilier local, inspector de specialitate la Inspectoratul Judetean in Constructii Vrancea, director la o societate comerciala si consultant ca persoana fizica autorizata. Liberalul Gicu Vrincianu are doar o casa, un Audi din 1998, si credite bancare in suma de 30.000 de lei. Consilierul a cistigat anul trecut un salariu de jurist de 21.000 de lei si 2.464 de lei din indemnizatia de consilier. Vrincianu are actiuni in valoare de 10.500 de lei de la o firma de familie la care lucreaza sotia si cei doi copii ai sai.


Bacinschi, un primar pensionar cu BMW


Primarul Decebal Bacinschi are un apartament in Focsani, o casa de locuit in satul Prisaca, si o casa de vacanta la Lepsa, ambele construite in 1998. De asemenea, Bacinschi are inscrisa in declaratia de avere o masina marca BMW fabricata in 2006. Edilul sef al Focsaniului are in cont 40.700 de lei. Impreuna cu sotia, primarul a adus in casa, in 2010, numai din pensii 56.400 de lei. în plus, din munca de sef de primarie, Bacinschi a mai incasat pe parcursul anului trecut suma de 42.858. Sotia primarului, Iuliana Bacinschi, care conduce o societate de confectii din Marasesti si este asociat la doua alte firme, a incasat anul trecut un salariu de 134.859 de lei.


« Sarac si cinstit » ?


Asemenea lui Ion Iliescu, liderului onorific al partidului sau, viceprimarul Bogdan Matisan se poate considera o persoana destul de modesta la capitolul avere. Viceprimarul PSD nu are nici o locuinta in proprietate, ci una cu chirie ANL. El si-a trecut pe declaratia de avere o Dacie Logan din 2005. Impreuna cu sotia sa, viceprimarul a avut anul trecut venituri totale de 97.363 lei, din care suma de 31.207 lei reprezinta venitul realizat de Cati Matisan din functia de director coordonator adjunct la Directia de Statistica Vrancea si functia pe care o detine la CAR din învatamint. Restul sumelor provin din indemnizatia de viceprimar, de consilier local, salariul de ex-director la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Vrancea si din activitati independente. Fostul viceprimar Neagu Nistoroiu, consilier PSD, are un teren de 617 mp in Cimpineanca si o casa de 368 mp. Cu toate ca se plimba cu jeep-ul, la fel ca si anul trecut, desi nu are masina in declaratia de avere, Neagu Nistoroiu este totusi fericitul posesor al unei remorci auto. Nistoroiu a incasat anul trecut 6.314 de lei din indemnizatia de ales local si 35. 820 de lei din salariul de subinginer la Arena Com SRL, firma abonata la bani publici si la care lucreaza cu sotia sa si unul dintre fii.


Bani cadou de la tata- socru


Consilier PSD, Liviu Oloeriu, are o casa de vacanta in Golesti, pe o suprafata de 1.100 mp, iar Hyundai este noua masina a familiei Oloeriu, achizitionata chiar anul acesta. Oloeriu mai are un Opel din 2007 si o remorca marca Koch. Consilierul are un imprumut bancar in valoare de 40.000 de franci elvetieni contractat in 2007 si scadent in 2018. Liviu Oloeriu este administrator si asociat la mai multe firme, unde are actiuni si parti sociale in suma totala de 93.083 de lei. Sotia consilierului PSD a primit anul trecut din partea unei rude de gradul I un cadou in bani de 34.567 de lei. Aceasta a mai contribuit la veniturile familiei si cu 24.489 de lei, bani obtinuti din salariul de profesor la scoala "Duiliu Zamfirescu" Focsani. In 2010, Oloeriu a cistigat, in total 59.484 de lei de la Comcereal, societate la care este actionar, din indemnizatia de consilier local si dintr-un contract de prestari servicii incheiat cu Primaria Adjud pentru activitati de examinare.







Vasile Pintilie s-a imprumutat « pe persoana fizica »


Cel mai bogat pesedist din CL pare sa fie Vasile Pintilie care are o colectie impresionanta de terenuri in zona Dumbraveni. Lista « latifundiarului » din Cindesti se deschide cu un intravilan din Focsani de 58 mp, 4000 mp intravilan la Dumbraveni, 4900 ha teren agricol tot la Dumbraveni plus 2 ha de padure in aceeasi zona. Vasile Pintilie mai are doua case de locuit la Cindesti si un apartament in Focsani. Zestrea familiei Pintilie fost completata anul trecut cu un autoturism nou-nout, marca Toyota. Fost director la Apele Romane, Vasile Pintilie nu sta foarte rau nici la capitolul bani. Ei provin din atit de multe activitati, incit te intrebi cind se mai odihneste consilierul PSD ? Pintilie are un cont in lei in suma de 152.229 de lei, altul in valoare de 46.289 de lei si trei conturi in valuta, din care doua in euro deschise in 2010 in valoare de peste 8.000 de euro si unul in dolari in suma de 1.136 de dolari. Pintilie are insa si datorii. El s-a imprumutat pe sine in 2010 cu scadenta in 2012 (in an de alegeri) prin PFA cu suma de 60.000 de lei si si-a mai imprumutat si firma la care este director si actionar SC Water Pin SRL cu 35.000 de lei. Zeita Fortuna i-a adus in 2010, consilierului PSD, un salariu de 21.156 de lei din functia de director la Water Pin SRL, 16.560 de lei din cea de director la Asociatia Vranceaqua, 2.042 lei din calitatea de auditor, 6.468 de lei din indemnizatia de consilier local. La toate acestea se mai adauga 600 de lei din calitatea de expert si 42. 668 de lei din functia de diriginte de santier si verificator MDRT. Pensia si salariul de fost judecator ale sotiei consilierului Vasile Pintilie au rotunjit veniturile familiei cu inca 81.600 de lei.


Latifundiarul din Mindresti


Consilierul local Radu Nitu pare si el destul de bogat daca este sa ne referim la terenurile pe care le detine. Radu Nitu are aproape 20.000 mp de teren agricol si intravilan in Mindresti, dobindit intre anii 1999 si 2002 prin mostenire si cumparare impreuna cu sotia sa. Consilierul mai detine un apartament in Focsani si o casa de locuit in Mindresti. Veniturile familiei Nitu, realizate anul trecut se ridica la suma de 55.368 de lei. Bani proveniti din functia de administrator financiar la Scoala "Stefan cel Mare" din Focsani, cea de consilier local si din salariul sotiei, care este asistent medical principal la Spitalul Judetean de Urgenta. Din declaratia de « pricopseala » a consilierul PSD George Mardare rezulta ca in calitate de ofiter de monitorizare la Agentia de Dezvoltare Regionala -Sud-Est Braila, a cistigat 41.723 de lei, la care se adauga indemnizatia de consilier de 7.698 de lei.














Cei mai avuti pedelisti


Consilierul PDL Nicu Tanase detine in total peste 9.000 mp de teren cumparat la Soveja si Suraia, intravilan si agricol. Alesul local are economii la institutii bancare in cuantum total de 25.000 de lei, ultimul fiind deschis in 2010. Din salariul de inspector sef la Autoritatea Rutiera Romana, Tanase a cistigat anul trecut 81.274 de lei, la care se adauga indemnizatia de consilier local plus cea de examinator de la Centre de Pregatire Profesionala. In total, familia Tanase a avut anul trecut un venit de peste 130.000 de lei in care este inclus si salariul de consilier principal la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura al sotiei. Consilierul Lucica Chiper (PDL), seful Sectiei de Drumuri Nationale Vrancea si-a cumparat chiar in acest an un teren intravilan in Focsani in suprafata de 434 mp. Consilierul mai detine un teren dobindit in 2005, tot in Focsani. Pe linga venitul de aproape 4.000 de lei pe luna incasat din functia de sef, Lucica Chiper mai are si o afacere proprie din care a incasat in anul 2010 suma de 21.808 lei reprezentind dividende.

Din functia de consilier local, Lucica Chiper a primit in 2010 suma de 2.464 de lei. Desi nu pare, consilierul PDL Daniel Gongu dispune de o mica avere. In afara unei case si a unui teren la Cimpineanca, alesul PDL detine actiuni la o firma privata in suma de 147.480 de lei si a dat unei persoane fizice un imprumut de 182.000 franci elvetieni. Gongu are un credit bancar rambursabil in 2022, in suma de 319.000 franci. Anul trecut alesul local a avut venituri din salarii si din indemnizatia de consilier in valoare totala de aproximativ 24.000 de lei. (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
Ieri in raza de actiune a psihopatului basescu s-a aflat Regele Mihai. In mai putin de 2 minute din fost rege respectat de romani, regele a ajuns tradator, bandit, nazist, carpa kaghebista s.a.m.d. citeste integral
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
vedeti ba ?? io ziarist !! degeaba tun. por-to-ca-liu ! valeeeeeeuuuuu !
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
Nu cunosc situatia alesilor locali, dar fiind din Mindresti il vad pe Radu Nitu aproape in fiecare zi. Nu am nici o simpatie pentru el dar nu pot nega faptul ca munceste pentru tot ce are,poate nu citeste integral
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
Sunt unii , care:- nu au avut servici, nu au fost alesi locali, nu au fost autorizati pentru o activitate desfasurata,( nu au dat un leu contributie la bugetul statului) ,dar au averi de zeci de ori citeste integral
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
Pai de aceea le este frica , ca o sa piarda Consiliul judetean si toate magariile pe care le fac......Dupa desfiintare oare ce o sa mai faca??????????????
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
Lui Matisan daca-i mai pui o mustata a la Hitler, zici ca-i de-acolo:)))...ca pozitia mainii ridicate in sus seamana izbitor cu salutul nazist!
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
Faptul ca d-nii consilieri ai mun. Focsani sunt persoane cu stare materiala buna, nu este deloc rau. Trist este faptul ca Domniile Lor, indiferent de culoarea politica, prin ceea ce fac in CL Focsani citeste integral
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
DB, Ce legatura are tema articolului cu comentariul tau? adica cum spune o vorba din popor"Ce legatura are coada vacii cu stampila primarii"Esti rautacios tare dar totusi documenteaza-te in istorie citeste integral
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
...sunt de acord aici cu db.,chiar daca nu are legatura comentariul sau cu articolul,dar sa spui ca Regele a fost un tradador,bai basescule,cred ca esti foarte bolnav,si in ultima perioada ti-ai citeste integral
, acum 739397 zile, 9 ore, 28 minute, 18 secunde
...mai nedumeritule...,ti-ai primit tainul......,????????????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.