Politică

Tulnici alege: cine sunt cei trei candidați?

Aurelian Ivan
19 mai 2011 2985 vizualizări

Cei trei candidați pentru Primăria Tulnici se luptă să smulgă voturi cu aceleași promisiuni: apa și drumuri în comună.La capitorul avere stau bine, fiecare are un ban pus deoparte din afacerile cu lemne sau turism.Ce planuri au Olteanu, Buture și Bîznă pentru mica Elvetie de la Lepșa-Greșu?.Cine sunt cei trei politicieni în afara politicii, aflați din materialul următor.De asemenea, pe platforma ZdV-TVvedeti și un interviu filmat cu cei trei protagoniști ai ”Tulnici alege!”

Cât de buni politicieni sunt cei trei candidați la Primăria Tulnici, cel puțin în privința promisiunilor electorale? Ziarul de Vrancea a stat de vorba cu aspirantii la fotoliul de primar în comuna de munte, încercând să smulga răspunsuri sincere, dincolo de "gargara" politică. Față în față au fost puțși Ion Buture "" candidatul USL, Alin Olteanu "" candidatul PDL și Valentin Bîznă - candidat independent. Departajarea o vor face electorii din Tulnici, duminică, 22 mai, în cabina de vot. La urne sunt așteptați peste 3.000 de oameni, majoritatea martori în aceste zile la o campanie electorala încinsă.


Atit Alin Olteanu, candidatul PDL la Primaria Tulnici, cit si candidatul USL, Ion Buture, dar si independentul Valentin Bizna se declara increzatori in victorie. Ce le promit insa cei trei candidati cetatenilor din Tulnici, dincolo de plimbatul la brat prin comuna cu unele personalitati de la Bucuresti care au venit sa ii sustina in campanie? Toti trei au "setea" de a duce la indeplinire aceleasi lucruri, in aceeasi ordine a nevoilor, difera doar exprimarea. Alin Olteanu spune ca "cea mai mare problema a localitatii Tulnici este alimentarea cu apa. Trebuie refacuta, reorganizata captarea in punctul «Poiana ascunsa» si extinderea retelelor de distributie in satul Tulnici si spre satul Coza", dupa cum ne-a declarat acesta. Aceeasi promisiune o face si Ion Buture, actualul viceprimar al PSD, cu un minus la coerenta. "Vom incepe finalizarea lucrarilor la alimentarea cu apa, etapa unu. Apoi in faza a doua - punerea in aplicare a proiectului in faza a doua. Avem in vedere modernizarea drumurilor comunale printr-o balastare, ca sa le punem in functiune si pe urma sa le asfaltam", a spus Buture. Asemeni contracandidatilor sai, Valentin Bizna identifica ca prioritar tot sistemul de alimentare cu apa. "Sa continuam lucrarile la alimentarea cu apa, care este singura problema acum a comunei si este una majora. Si apoi, drumurile", promite si Bizna. De unde vor avea si banii pentru aceste promisiuni, cei trei candidati nu au spus. Anuntata iesire din recesiune a Romaniei nu garanteaza si fondurile pentru a fi incepute sau finalizate astfel de proiecte.


Lepsa "o mica Elvetie"


Candidatii viseaza si la scoaterea comunei din anonimat. Beneficiind de o zona cautata de turisti pentru concedii, dar si de citeva produse traditionale extrem de apreciate, ce alte simboluri ar fi mai bune pentru promovare turistica decit satul statiune Lepsa-Gresu, pastravul afumat si cascavalul in forme traditionale? Ce viseaza candidatii la Primaria Tulnici? Acestia ar dori accesarea de fonduri europene pentru utilitati si sistematizare in ceea ce unul dintre ei numeste "mica Elvetie" a Vrancei. Candidatul PDL, Alin Olteanu, ar vrea sa faca din satul Lepsa o statiune turistica. "Stiu ca este o idee indrazneata, dar asa ar trebui sa fie. In momentul de fata sint oameni care vin odata si gata, pentru ca nu avem agrement acolo. Avem doar manastirea si pastravaria. Acolo trebuie rezolvata si problema utilitatilor. Nu mai zic ca nu este nicio sistematizare urbanistica si este pacat", declara Olteanu. Contracandidatul sau, Valentin Bizna, vede in satul Lepsa "o mica Elvetie" a Vrancei. "Asa ar trebui sa fie, o mica Elvetie, dar nu sint bani, ar trebui accesate fonduri europene pentru acest lucru. In Lepsa ar trebui si un cabinet medical pentru ca turistii vin pentru o injectie la Tulnici si nu este normal", spune si Valentin Bizna. Parerea candidatului USL Ion Buture vis-à-vis de acest aspect nu am putut sa o consemnam. Acesta nu a mai raspuns invitatiei noastre de a-si anunta planurile pentru Tulnici.


Candidatii la Primarie nu mor de foame daca nu cistiga


Dincolo de alegeri, fiecare din cei trei candidati a luat in calcul si esecul. "Daca nu voi fi ales primar, imi voi continua mandatul de presedinte la Obstea Tulnici pina anul viitor, apoi voi trece la catedra unde sint titular", spune Alin Olteanu. Spre deosebire de el, Ion Buture s-ar intoarce in afaceri, unde nu-i merge deloc rau. Aici ar fi sub papucul sotiei, dupa cum recunoaste nonsalant. "Daca nu voi fi ales, am cu ce sa ma ocup. Voi fi subalternul sotiei mele la firma", spune Buture. Valentin Bizna nu se impaca cu ideea ca va pierde si spune ca ii place tensiunea campaniei electorale. "Nu-i nimic, incercam la anul, mai sint sanse, dar eu sigur o sa cistig", este optimist Bizna.


Saracii candidati bogati


Cei care s-au inscris in cursa pentru Primaria Tulnici nu se pot plinge ca o duc greu, mai ales ca locuiesc intr-o comuna unde "padurea cade peste ei". Fiecare are un ban pus deoparte pentru zile negre si fiecare se bucura de o viata pe care multi romani si-ar dori-o. Potrivit declaratiilor de avere postate pe site-ul Primariei Tulnici, candidatul USL, viceprimarul Ion Buture, are doua terenuri in Tulnici si cite unul in Gresu si Lepsa, cumparate intre 1997 si 2009. Acesta mai are un apartament in Focsani si o locuinta de 213 mp in Tulnici, dar si o autoutilitara Dacia si un Mercedes. In 2009, familia Buture, Ion si Doina, a cistigat 186.000 lei (1,8 miliarde), cei mai multi bani provenind din afacerile sotiei in transport si comert. Se pare ca acesta se baga si in turism, avind demarata o investitie alaturi de un om de la silvic, Gabriel Burghelea. Candidatul PDL, Alin Olteanu, fost consilier local PSD, detine un teren in Lepsa luat in 2009, o Skoda si un VW si datorii la Unicredit de 6.500 euro. Veniturile sale si ale sotiei Rodica, ambii cadre didactice la Tulnici, au insumat in 2009, 49.000 lei (490 milioane), la care a contribuit si unul dintre copii cu alocatia. Candidatul independent Valentin Bizna, fost consilier local PDL, are sapte terenuri prin Tulnici si Lepsa, un apartament si doua case la Tulnici. De altfel, acesta recunoaste ca a pus ban pe ban si din afacerile imobiliare. In 2009, Valentin si Liliana Bizna au strins 34.000 lei, cea mai mare parte din venit a provenit de la firmele din domeniul forestier, Davidforest si Valetti.


Cine sint Buture, Olteanu si Bizna?


Alin Olteanu, candidatul PDL "furat" de la PSD, are 35 de ani, este casatorit, are un copil, este licentiat in filologie, specializarea limba si literatura romana "" limba si literatura franceza. Intre 1995 si 2004 a fost invatator la scolile din Coza si Tulnici, iar din 2004 si pina in 2010 a fost directorul scolii din Coza. Din 2010 este presedinte al Obstii Tulnici . Este consilier local in Consiliul Local al comunei Tulnici din 2004.


Valentin Bizna, candidatul independent a "fugit" din PDL si are 41 de ani. Este casatorit, are doi copii, a terminat Liceul Silvic de la Cimpulung Moldovenesc. Intre 1990 si 1993 a fost angajat al Ocolului Silvic "Lepsa", dupa care a intrat in afaceri. Detine doua firme care au ca obiect de activitate exploatarea si transportul masei lemnoase.

Ion Buture, candidatul USL, este viceprimar PSD din 2000. Desi a spus ca nu are timp sa ne ofere mai multe date, putem afirma despre el ca a stat in umbra defunctului primar Vasile Agurida si nu are un cuvint prea greu de spus in PSD. Acesta nici nu a fost prima optiune de candidat, Marian Oprisan duelindu-se cu Alin Trasculescu pentru Alin Olteanu.

Alegerile pentru functia de primar in comuna Tulnici se vor desfasura duminica aceasta, incepind cu ora 7.00, urnele inchizindu-se la ora 21.00. In comuna sint organizate patru sectii de votare si, in cazul in care se va ajunge ca nici un candidat sa nu ia peste jumatate plus unu din voturi, se va organiza turul doi, pe 29 mai. (Aurelian IVAN)












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 20

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
Te felicit domnule Olteanu pentru ca ai avut taria si curajul sa te rupi de ciuma rosie. Sunt de acord ca PSD-ul si PNL-ul au oameni foarte valorosi, cum de altfel a fost si d-l Alin, dar nu mai sunt citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
De ce va pierde Alin Oltianu alegerile de la Tulnici? A stat la umbra ocrotitoare a celor de la Psd, iar cind Tralala de la pdl i-a trimis un glont pe la ureche, controale peste controale, a facut citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
Cel mai bine pt. tulniceanul de rand ar fi o administratie care sa-l lase sa taie lemn din padure cat doreste fara sa-i ceara vreo taxa, sa-i dea ajutor social, sa-i faca utilitati, strazi, scoli, citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
Daca va pierde Olteanu, cine va castiga Dumbo care abia deschide gura sau papagalu care s-a pozat la cavoul lui Agurida si a pus monitorul sa publice alcoolemia , un nimeni care ca si seful lui arunca citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
in primul rand cel care a scris acest articol ar trebui sa fie impartial si nu este!!! in al doilea rand nu poti sa fii redactor la un ziar si in 2011 sa scrii "sint" in loc de "sunt" si "miini" in citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
Daca tot sunt alegeri era bine sa se faca si un referendum, pe care si-l doresc cei din Lepsa si Gresu,cu privire la infiintarea unei comune separate.Alt viitor ar avea cele doua sate si intreaga zona citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
JOS PDL!JOS CAMARILA!JOS CORUPTIA! JOS PDL!JOS CAMARILA!JOS CORUPTIA! JOS PDL!JOS CAMARILA!JOS CORUPTIA! JOS PDL!JOS CAMARILA!JOS CORUPTIA! JOS PDL!JOS CAMARILA!JOS CORUPTIA! JOS PDL!JOS citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
cum este posibil domule alin olteanu sa spuneti pe postul local ca aveti bani de la guvern 70 de miliarde?cum e posibil sa mintiti ca ati primit aprobari pentru proiecte?in calitate de ce?cine sunteti citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
Alin Olteanu are intr-adevar sprijin de la guvern,are sustinerea partidului de guvernamant ,are si resursele si cunostitele necesare sa faca o schimbare majora in comuna Tulnici.Voi pesedistii nu citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 45 minute, 17 secunde
JOS BARONU ! JOS MAFIA PSD! JOS CORUPTI! NEA-TI SUPT SANGELE VAMPIRI COMUNISTI< ACUM URMEAZA P>>A ! DERBEDEILOR
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.